MULTILATERALNI SEMINAR

eTwinning učenje na otvorenom

utorak, 13. lipnja 2017.

U Šibeniku je održan međunarodni seminar o učenju na otvorenom u organizaciji Nacionalne službe za podršku eTwinningu iz Hrvatske, koja djeluje u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

eTwinning učenje na otvorenom

Četverodnevno međunarodno stručno usavršavanje održano je u Šibeniku, u čijem je radu sudjelovalo stotinjak učitelja osnovnih i srednjih škola iz 21 europske zemlje pridružene zajednici eTwininga. Od ukupno deset sudionika iz Hrvatske dvije učiteljice, Marina Nadoveza i Marija Plavčić, bile su iz Osnovne škole Brodarica.

Seminar je obuhvatio inovativne teme i metode učenja na otvorenom kao iznimno popularan oblik poučavanja za koje ne postoji mnogo stručnih usavršavanja. Podijeljeni u dvije grupe, početnu i naprednu, te uz pomno odabrane aktivnosti, dobili smo praktičnu obuku korištenja početnih i naprednih eTwinning alata iz drukčije perspektive. Drugi, meni atraktivniji dio seminara obuhvatio je aktivnosti na otvorenom uz korištenje web alata kojima se u nastavi, bilo u otvorenoj ili zatvorenoj učionici, učenici i učitelji mogu koristiti. Voditelji radionica organizacijom suradničkih aktivnosti prenijeli su nam svoja stručna znanja i iskustva.

Na početku seminara predstavljeni su primjeri dobre prakse koji su nas nadahnuli za provedbu aktivnosti na otvorenom u različitim obrazovnim područjima. Tijekom seminara dobili smo zadatak formirati međunarodne projektne timove radi osmišljavanja novih eTwinning projekata. Početnici na eTwinning portalu mogli su saznati kako planirati, registrirati i upravljati eTwinning projektom. Aktivnosti su bile planski osmišljene. Svaki dan je imao određeni zadatak koji se nastavljao na sljedeće aktivnosti. Svi sudionici bili su zainteresirani pa je takvo ozračje pomoglo da se ostvare svi ciljevi seminara.

Komunikacija među sudionicima je bila izvrsna, osobito u planiranju projekata. Kao konačan rezultat registrirana su 23 nova europska projekta koja su sudionici, kao završnu aktivnost, prezentirali posljednji dan seminara. Neposredni kontakt, izravna komunikacija, formalne i neformalne aktivnosti među sudionicima omogućili su mi umrežavanje s kolegama iz drugih zemalja i ostvarivanje bolje i šire suradnje u planiranju projekta za sljedeću školsku godinu.

Uz rad uvijek se nađe i malo vremena za opuštanje. Tako su organizatori omogućili spajanje ugodnog s korisnim. Organizirani su izlet u Nacionalni park Krka te posjet Etnoland Dalmati u Pakovom Selu, gdje su domaćini na jedinstven način ispričali priču naših predaka. Jednim dijelom i kao domaćin, jer ipak je kontaktni seminar organiziran u mom rodnom gradu, mogu reći da su svi sudionici bili oduševljeni Hrvatskom i Dalmacijom. Teško je prenijeti njihove dojmove jer, kako kažu, iskusili su nezaboravno iskustvo koje će pamtiti cijeli život, a neki planiraju i povratak u osobnom aranžmanu.

……………

Marina NADOVEZA, učiteljica razredne nastave | OŠ Brodarica

 

Vezani članci
Školski portal: Slabo poznata osobina koju svaki učitelj treba

Slabo poznata osobina koju svaki učitelj treba

To je nešto što se nikad ne spominje u obrazovnim…

Školski portal: Odlična aplikacija koja će vam pomoći da ostanete usredotočeni

Odlična aplikacija koja će vam pomoći da ostanete usredotočeni

Tijekom posljednjih nekoliko godina, recenzirali smo brojne aplikacije i alate koji…

Školski portal: Novi eTwinning projekt

Novi eTwinning projekt

OPIS PROJEKTA Ovim projektom želimo razviti suradnju učitelja i učenika…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Loše navike koje morate izbjegavati

Loše navike koje morate izbjegavati

Oni izgrađuju dobre odnose i potiču…

Školski portal: Kako prestati uzimati stvari k srcu

Kako prestati uzimati stvari k srcu

Shvatite da nepristojnost drugih ljudi nije…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…