Zanimljivosti
SREDNJA ŠKOLA BEDEKOVČINA
U projektu CroSkills – edukacija o energetski učinkovit0j gradnji
objavljeno: 20. lipnja 2017.

Projekt CroSkills razvija programe izobrazbe s ciljem unaprjeđenja vještina hrvatskih građevinskih radnika za rad po načelu energetski učinkovite gradnje, a dio je europske inicijative BUILD UP Skills. Srednja škola Bedekovčina jedan je od 12 trening centara u Hrvatskoj u kojima djeluje više od 110 trenera educiranih za prenošenje znanja prema programu Croskills. Projekt obuhvaća 6 zanimanja: fasader, tesar, zidar, soboslikar/ličilac, krovopokrivač, a u Bedekovčini su predstavljena 2: tesar i soboslikar/ličilac.

Zamjenica župana Jasna Petek čestitala je svima uključenima u projekt CroSkills te pohvalila Srednju školu Bedekovčina na stalnom ulaganju u podizanje kvalitete odgojno-obrazovnih programa te promicanje važnosti građevinskih zanimanja u široj zajednici.

„Krapinsko-zagorska županija dugi niz godina brine se za energetsku učinkovitost u svojim osnovnim i srednjim školama pa mi je posebno drago da se SŠ Bedekovčina i ovako uključila u promociju znanja i vještina u energetski učinkovitoj gradnji te educiranje stručnih ljudi koji rade na tom području“, istaknula je zamjenica župana Jasna Petek.

Predavanja su održali Ivana Banjad Pečur s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, koja je govorila o projektu Croskills, Marko Vlainić iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske o uporabi građevinskog otpada, te drugi stručnjaci iz područja energetski učinkovite ugradnje. U nastavku programa održan je natjecateljski dio u kojem su 4 tima sastavljena od učenika, njihovih mentora i domaćih obrtnika pokazali svoje graditeljske vještine.

Željeli smo ne samo da naši učenici dobiju najbolja znanja i vještine u području gradnje, što smo na državnom natjecanju svojim rezultatima i pokazali, nego želimo razviti i svijest o potrebi i važnosti cjeloživotnog učenja i osposobljavanja bez obzira na to o kojem je zanimanju riječ, istaknula je ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj.

Promociji graditeljske vještine u energetski učinkovitoj gradnji u sklopu projekta CroSkills prisustvovali su i načelnik Bedekovčine Darko Ban, ravnatelj OŠ Bedekovčina Ivan Paradi, predsjednik Udruženja obrtnika Općine Bedekovčina Stjepan Kotarski, predstavnici Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina. [ IZ DRUGIH IZVORA | kzz.hr ]