Jučer-danas-sutra
PROVEDITE SVOJE LJETO TAKO DA BUDETE BOLJI U POSLU KAD JESEN STIGNE
Iskoristite ljeto najbolje što možete
objavljeno: 23. lipnja 2017.

Ljeto postaje nešto poput izgubljene umjetnosti. Možda je to razlog zbog kojeg mnogi u našoj profesiji gube volju. Trčimo prema ljetu punom brzinom i mnogi učitelji nikad ne uspore, nego upadaju u razne aktivnosti za sebe i svoju djecu.

Mnogi od nas volontiraju previše, planiraju previše i rade previše – ako nismo pažljivi, jesen počinjemo a da nismo obavili najvažnije stvari.

Evo 8 savjeta koji će pomoći i vama i meni da dobro provedemo ljeto i budemo bolji u svom poslu kad jesen stigne.

 SVAKI DAN NAĐITE VREMENA DA IZIĐETE VAN

Kad sam bila mala djevojčica, prva stvar koju sam napravila kad je počelo ljeto bilo je to da sam izula cipele, obukla kratke hlačice i najdražu majicu bez rukava pa krenula prema polju iza naše kuće. Nekad je žito raslo u tom polju, ponekad kukuruz, a pokatkad raž. Meni nije bilo važno što tamo raste. Jednostavno sam jedva čekala da iziđem u prirodu.

Istraživač Richard Louv u svojoj knjizi „Last Child in the Woods“ priča o „poremećaju deficita prirode“ te povezanosti između emocionalnog zdravlja djeteta i prirode.

 KORISTITE DNEVNIK DA BISTE ZABILJEŽILI SVOJA NAJBOLJA RAZMIŠLJANJA

S vremenom tvrdi disk računala prestane efikasno pohranjivati podatke. Tada pomaže defragmentirati disk. Na sličan način, kad ljeto stigne, ja se defragmentiram u razmišljanju. Sve što se dogodilo tijekom školske godine nagurano je u mojoj glavi poput onih parcijalnih datoteka na mom tvrdom disku.

Stoga volim uzeti dnevnik i napraviti popis problema, opservacija, smiješnih priča. Naposljetku stignem do stvari koje bih željela riješiti. Dio našeg najboljeg razmišljanja može se dogoditi tijekom ljeta.

 UZMITE DIGITALNI ODMOR

Jednom sam bila na krstarenju i šokiralo me kako ljudi ljutiti šeću palubama vičući u svoje mobitele o posljednjim problemima na poslu. Njihova tijela su otišla na odmor, ali zato što su ponijeli svoje mobitele njihovi umovi su ostali na poslu.

Mi žrtvujemo vrijeme s osobom koja je pokraj nas za udaljenu osobu koju ni ne vidimo. Moj prijatelj pri odlasku na odmor svojoj obitelji kaže da stave sve svoje digitalne uređaje u kutiju. Posljednjeg dana odmora ih opet ih dobivaju natrag.

Ja odlazim na prave odmore, ali također imam i digitalne odmore, kad ograničim svoju upotrebu mobilnih telefona samo na hitne slučajeve.

BEZBRIŽNO POTROŠITE DIO SVOG VREMENA

Marthe Troly-Curtain kaže: „Vrijeme koje uživate trošiti nije bačeno vrijeme“. Mislim da je ponekad ne raditi ništa upravo ono što bismo mi učitelji trebali činiti. Ja sebi moram reći kako moram tako potrošiti dio svog vremena ili se nikad neću posvetiti čitanju fikcije koju toliko volim.

Opustite se. Upustite se u dugačak razgovor. Nasmijte se s prijateljem.

 POĐITE U AVANTURU

Jednom sam bila u zabavnom parku i vikala sam od užitka dok sam bila na raznim vožnjama koje su tamo nudili. To je bilo nakon što sam već napunila 40 godina. Ništa nas ne sprječava da pođemo u avanturu osim naše nevoljkosti da razmislimo o tome.

 NAPRAVITE NEŠTO VAŽNO

Moj kolega kaže: „Nemoj samo sjediti pred TV-om ostatak života, iziđi iz kuće i napravi nešto sa svojim životom!“ Postoji li nešto što možete napraviti ovog ljeta, a što će vam značiti za 25 godina?“

 VRATITE SE U FORMU

Ako se borite protiv profesionalnog izgaranja, počnite vježbati. Veza između vježbanja i pozitivnog raspoloženja, boljeg učenja i duljeg života zapanjuje. Vježbanje je besplatno, košta vas samo vašeg vremena i truda. Stoga, zašto ne vježbati?

Iskušajte nove dijete. Pronađite novu fitnes rutinu. Pronađite partnera za vježbanje.

 NAMJERNO SE PRIPREMAJTE ZA ŠKOLU

Tijekom ljeta isplaniram način na koji ću se baviti problemima najesen. Obično te probleme prepoznam promatranjem učenika pri kraju škole. Ne mogu napraviti sve, stoga napravim popis stvari koje moram obaviti ovog ljeta – i planiram ih obaviti dva tjedna prije početka škole da bih se mogla odmoriti do nastave.

Obično imam nekoliko planova lekcija koje želim preraditi. Također ću isplanirati projekte za učenike i napraviti popis stvari koje ne smijem raditi najesen. Ako nešto ne funkcionira ili je zastarjelo, jednostavno ću to izbaciti iz svojih planova lekcija.

 POBRINITE SE DA NAPRAVITE VEĆINU PLANIRANOG

Ljeto će proći vrlo brzo, kao i život. Mislim da je najbolji način da iz života izvučemo najviše to da živimo svaki dan kao posljednji.

Kao učitelji, mi trebamo ljeta da bismo mogli napuniti baterije, odmoriti, učiti. Ali, reći ću vam ovo: u našem brzom, hiperpovezanom svijetu, ako ne preuzmemo kontrolu u svoje ruke ovog ljeta, ono će proći uživanja u njemu.

Svima nam je potrebno odlično ljeto, stoga dajte sve od sebe i maksimalno ga iskoristite.

………………

NAPOMENA:

  • Portal Edutopia je online zajednica koja promiče i dijeli znanje o edukacijskim temama. Autori na tom portalu naglašavaju projektno orijentirano učenje, profesionalni razvoj učitelja, društveno i emocionalno učenje, integraciju tehnologije itd.
  • Izvor: edutopia.org