Jučer-danas-sutra
OŠ PEĆINE, RIJEKA
Hrvatske taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu
objavljeno: 3. srpnja 2017.

Na prednatjecanje je pristigla 21 taktilna slikovnica za lijepu i slabovidnu djecu, što je u odnosu na prethodna takva prednatjecanja značajan porast u broju prijavljenih slikovnica. Nadamo se da to svjedoči o jačanju svijesti o potrebi postojanja taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu te znanju o tome da takvih slikovnica, pogotovo na otvorenom tržištu, nema.

Članovi Povjerenstva bili su: Verena TIBLJAŠ, predstavnica Gradske knjižnice u Rijeci; Alen KIRINČIĆ, otac djece oštećena vida; Slavenka HALAČEV, urednica u izdavačkoj kući Školska knjiga; Jelena LEŠAJA, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe; Ivana VINKO iz Hrvatskog saveza slijepih (bibliotekarka i osoba oštećena vida); Mladena FUNTEK, Hrvatski savez slijepih; Adriana KATIĆ, učenica Prve sušačke hrvatske gimnazije (osoba oštećena vida), i Javorka MILKOVIĆ, voditeljica programa produženog stručnog postupka za djecu oštećena vida iz Osnovne škole Pećine u Rijeci. U svom se radu Povjerenstvo trebalo pridržavati pravila natjecanja i smjernica za izradu taktilnih slikovnica koje donosi organizator međunarodnog natjecanja, grupa Typhlo & Tactus sa sjedištem u francuskom gradu Dijonu, te uzeti u obzir dojmove djece oštećena vida kojoj su te slikovnice zapravo i namijenjene.

Izabrano je pet slikovnica – predstavnica Republike Hrvatske koje će nas predstavljati na međunarodnom natjecanju u Francuskoj u listopadu ove godine. Sve se slikovnice šalju na natjecanje pod šifrom, a nakon izbora slikovnica otvaraju se omotnice s podacima o autorima. IZABRANE SLIKOVNICE I AUTORI SU:

  • „Leti, balončiću, leti“

Autorica teksta i ilustracija: Bojana KEŽMAN [Koprivnica]

  • „Potraga za srećom“

 

Autori teksta: Andrea DUBROVIĆ, Tamara DUBROVIĆ i Anto VRANJIĆ [Rijeka]

Ilustratori: Hari VIDOVIĆ i Milan DUNDOVIĆ [Rijeka]

  • „Snovi jednog leptira“

Autorica teksta i ilustracija: Tanja ŠUPE [Rijeka]

  • „Priča o palačinkama“

Autori teksta i ilustracija: studenti Akademije primijenjenih likovnih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

  • „Glazbala“

 

Autorice teksta i ilustracija: Ivana MATASIĆ i Slavica MUDROVČIĆ [Otočac].

Čestitamo autoricama i autorima svih izabranih slikovnica i zahvaljujemo im na podršci radu Odjela i Prve dječje knjižnice za djecu oštećena vida pri Osnovnoj školi Pećine u Rijeci. Također zahvaljujemo i svim ostalim natjecateljima, čiji radovi ovaj put nisu bili izabrani i nadamo se da ih to neće obeshrabriti u izradi taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, jer je konkurencija uistinu bila vrlo jaka. Posebno nas veseli činjenica da smo mnogo slikovnica dobili od mladih ljudi, budućih učitelja koji tek trebaju ući u svijet rada, a već daju svoj doprinos na ovom, često neprepoznatom, području. Zahvaljujemo i članovima Povjerenstva, djeci koja su ocjenjivala slikovnice, svima koji su nas podržali objavom natječaja na svojim mrežnim stranicama te svim simpatizerima koji su pomogli proširiti informaciju.

Sljedeće će se natjecanje održati 2019. godine, ali s pripremama i pozivima potencijalnim natjecateljima počinjemo već danas, u nadi da će se i sljedeći put ponoviti ovakav uspjeh.

………….

Javorka MILKOVIĆ, prof. edukacijski rehabilitator | OŠ Pećine, Rijeka

Radi kao voditeljica programa produženog stručnog postupka za djecu oštećena vida u Osnovnoj školi Pećine u Rijeci. Zbog specifičnosti riječkog modela inkluzije korisnici usluge rehabilitacijskih postupaka na Odjelu za djecu oštećena vida su svi učenici oštećena vida iz Primorsko- goranske županije, bez obzira na to koju od županijskih škola pohađaju. Četvrti put organizira hrvatsko prednatjecanje Međunarodnog natjecanja Typhlo & Tactus na području taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu, te se na različite načine bavi izradom i promocijom taktilne slikovnice dulji niz godina.

Podrobnije informacije o natjecanju Typhlo & Tactus možete saznati na www.tactus.org