Školstvo u medijima
VJEČNO PITANJE LJETNOG ODMORA UČITELJA
5 razloga zbog kojih je ljeto učiteljima precijenjeno
objavljeno: 10. srpnja 2017.

…da bi se požalio kako je nepošteno da ja mogu spavati, dok ostatak svijeta ide na posao. Obično bih mu nešto odbrusila i rekla mu da može ostaviti svoj posao i postati učitelj kad god to želi. Zatim bih mu poklopila.

Ove godine sam se jednom prilikom zamislila nad prednostima i negativnostima ljetnog odmora. Nemojte me pogrješno shvatiti, postoji mnogo pozitivnih stvari u ljetnoj pauzi od učiteljskog posla, ali što sam više razmišljala o tome, shvatila sam da postoje i razlozi zbog kojih toliko učitelja misli da su ljetni praznici precijenjeni.

VRIJEME

Možda se čini da cjepidlačim, ali vrijeme je definitivno nešto što može jako utjecati na uživanje u vašem odmoru. Preferirate skijaški odmor? Šteta! Biste li radije otišli na produljeni vikend ujesen? Nažalost, ne tijekom školske godine!

U drugim profesijama možete izabrati kad ćete otići na odmor. S druge strane, učitelji tu nemaju izbora.

DODATNI POSAO

Iako mnogi izvan svijeta edukacije nisu svjesni toga, ljetni praznici mnogima od nas podrazumijevaju dodatni posao. Mnogi učitelji uopće nemaju odmor od poučavanja zato što se odmah nakon završetka škole vraćaju u učionice u okviru raznih ljetnih škola ili davanja instrukcija. Neki edukatori postanu konobari, drugi prodavači u robnim kućama, ili obavljaju sasvim treće poslove.

Ljetni praznici zvuče poput sna ljudima u drugim profesijama… sve dok ne razmisle o tome bi li željeli provesti deset tjedana godišnje radeći nešto za što se nisu školovali samo da bi spojili kraj s krajem.

KONSTANTNO JADANJE

Zbog ovoga bih mogla imati problema, ali moram to spomenuti. Ja bih se rado odrekla ljetnih praznika kad bi to značilo da više nikad ne moram čuti nekoga kako se žali na to koliko sam sretna zato što ih imam, i kako zapravo nemam pravo žaliti se zbog nekog drugog aspekta svoje profesije zato što dobivam „slobodna ljeta“.

Razgovarala sam s ljudima koji su mi iskreno rekli da nikad ne bi željeli moj posao – da se jednostavno ne bi željeli nositi s djecom, roditeljima, pritiscima birokracije, evaluacijama itd., da bi nakon toga još dodali kako se ne bih smjela žaliti zbog svog posla zato što „ne moram raditi tijekom ljeta“. S druge strane, ja nikad nisam čula da je neki učitelj rekao nekome tko radi u uredu da se ne smije žaliti zbog svog posla zato što nikad ne mora smirivati učenike koji se svađaju, luduju, ili što ne mora tempirati svoje odlaske na WC…, ali možda bih morala početi?

BAČENO VRIJEME

Kraj svibnja i lipanj su vrijeme frustracija u učionici. Često ocjene moraju biti zaključene nekoliko tjedana prije kraja školske godine, stoga dok završi period standardiziranog testiranja postoji određeno vrijeme koje učitelji pokušavaju ispuniti značajnim aktivnostima za koje učenici znaju da neće biti ocijenjene. Tijekom tog razdoblja zaista je teško pridobiti i očuvati pozornost učenika.

Slična stvar događa se na početku školske godine, kad prvih nekoliko tjedana prolazi u pokušaju učitelja da učenike vrate u “školski način funkcioniranja”. Ljeto može biti predivno, ali tih posljednjih nekoliko tjedana prije kraja školske godine i nekoliko prvih tjedana na početku školske godine zasigurno su loša strana medalje.

‘LJETNO ZABORAVLJANJE’

Većina učenika isključuje svoje mozgove tijekom ljeta. Svi to znaju, ali samo edukatori zaista cijene koliko našeg i vašeg teškog rada jednostavno nestaje tijekom ljetnih mjeseci.

Mi redovno provodimo prve mjesece škole ponovno poučavajući stvari koje su naši učenici već svladali do kraja protekle godine, ali su ih zaboravili tijekom ljeta. Je li lijepo imati nekoliko slobodnih tjedana koje možemo provesti kako želimo? Sigurno, ali kao učiteljica radije bih da ne moram potrošiti toliko vremena na početku svake školske godine na podsjećanje učenika kako njihovi mozgovi moraju raditi i nešto drugo osim videoigara i kupanja!

Ljetni praznici su odlična stvar, nema sumnje u to. Ali, poput toliko drugih profesija i toliko drugih prednosti, ne svode se samo na izležavanje na plaži.

Što vi mislite o ovoj staroj raspravi o ljetnim praznicima? Podijelite svoje mišljenje s nama u komentarima.

……………….

NAPOMENA:

  • Misija portala Teach HUB je poboljšati kvalitetu edukacije putem najsuvremenijih vijesti iz svijeta edukacije, profesionalnog razvoja, aplikacija i alata potrebnih modernim učiteljima za održavanje stupnja izvrsnosti u svojim učionicama.
  • Izvor: teachhub.com