Jučer-danas-sutra
SPLIT
Počeo tehnički pregled novosagrađene OŠ Žnjan-Pazdigrad
objavljeno: 6. srpnja 2017.

…ministrice znanosti i obrazovanja, privremenom ravnateljicom Antonelom Petrić te suradnicima, projektantima i predstavnicima izvođača radova, posjetili su novosagrađeno zdanje. 

Na početku obilaska susreli su se s predstavnicima povjerenstva koje provodi pregled. Predsjednica Povjerenstva Ljiljana Poletti Kopešić objasnila im je da pregled obuhvaća cjelovit objekt škole. Dakle, građevinske, zanatske i instalaterske radove, odnosno kompletno uređenje zgrade s učionicama i ostalim sadržajima te trodijelne sportske dvorane. „Zbog vrlo opsežne dokumentacije koju moramo pogledati pregled će trajati dva dana i trebali bismo završiti u srijedu 5. srpnja. Tehnički pregled je glavni preduvjet za uporabnu dozvolu, a mi očekujemo da će sve biti u redu. Trebaju se dovršiti još neki radovi, ali u osnovi svi bitni zahtjevi su zadovoljeni“, kazala je Ljiljana Poletti Kopešić.
Potom je uslijedio dvosatni obilazak škole i njenog okoliša, nakon čega nitko nije krio zadovoljstvo.

„Prema našim saznanjima, tehnički pregled ide vrlo dobro i sve upućuje na to da neće biti važnih zapreka za dobivanje uporabne dozvole kao nužnog dokumenta za početak rada škole, predviđenog početkom rujna. Škola će s radom, s privremenom ravnateljicom i ostalim nastavničkim kadrom, početi raditi već tijekom ljetnih mjeseci kako bi se sve pripremilo za početak školske godine“, kazao je zamjenik Vela.

„Na temelju viđenog mogu reći da ovo doista nije škola 21., nego 22. stoljeća i da možemo biti ponosni što se došlo u ovu fazu. Riječ je o zanimljivom arhitektonskom rješenju, ali i o novoj pozornici za sportske, kulturne i druge sadržaje. Sigurna sam da neće oživjeti samo ovaj dio grada, nego i cijeli Split“, ocijenila je zamjenica Jelena Hrgović. Iako mu je ovo već treći obilazak škole, pomoćnik ministrice Karin rekao je da ga je viđeno oduševilo. „Ne samo splitski i dalmatinski, nego i hrvatski obrazovni sustav će biti bogatiji za ustanovu koja će biti na ponos i korist svima nama i djeci u Splitu. Želim privremenoj ravnateljici puno sreće. Ona i ja ćemo ovog ljeta imati puno zajedničkog posla da škola od Ministarstva dobije sva potrebna odobrenja za početak rada i da se zaposle potrebni kadrovi“, kazao je pomoćnik Karin.
„Ja sam, kao i svi sudionici tehničkog pregleda, impresionirana, iako već znam svaki kutak ove škole. Mogu još samo dodati da će škola, osim što je sigurna, učenicima biti savršen objekt za obrazovanje, gdje će im se, uz dobar nastavnički kadar, pružiti sve mogućnosti. Ako sve bude kako treba, nastava bi trebala početi 4. rujna“, rekla je ravnateljica Antonela Petrić.
Inače, gradnja škole počela je u travnju 2015. godine, a izvođač je poduzeće „Lavčević“ d.d. s partnerima. Kako je rečeno, ostalo je da se obave još neki obrtnički radovi, koji će biti završeni za desetak dana, ali oni ne utječu na temeljne zahtjeve za građevinu, koji su dokazani svim funkcionalnim ispitivanjima, kako elektro i strojarskih, tako i vodovodnih instalacija i protupožarnih sustava, koja su provele nadležne institucije.
Kako su istaknuli projektanti Maja Furlan Zimmerman, Mirela Bošnjak i Mirko Buvinić iz Studija X3M, osnovna ideja bila je da se u gusto nastanjenom susjedstvu, u kojem nedostaju javni prostori, putem projekta škole u njega unese nova kvaliteta prostora pa je i projektirana tako da ima što više vanjskih, svima dostupnih površina. Kako su istaknuli, glavni izazov je bio kako pomiriti zahtjevnu topografiju – prilično strm teren. To je riješeno ukapanjem u zemlju u nekoliko etaža, iz čega su proizišle palube iz kojih se očitavaju razine škole.
Škola se prostire na 7000 četvornih metara sa 20 učionica i trodijelnom sportskom dvoranom, koja može primiti do 500 gledatelja. Vrhunski je tehnički opremljena, s luksuznom kuhinjom, klima-komorama, sunčanim kolektorima za grijanje vode, liftom, vatrodojavnim sustavom…Radovi su koštali oko 50 milijuna kuna, a u toku je provedba ugovora za pokretnu opremu (kompjutori, namještaj…) u vrijednosti 2,9 milijuna kuna, a ta bi oprema trebala biti u školi sredinom kolovoza. [ IZ DRUGIH IZVORA | split.hr ]