Pljesak molim
SAD > ZAVRŠENO JE SVJETSKO NATJECANJE U ROBOTICI ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA „FIRST GLOBAL CHALLENGE“
Hrvatskoj četiri pobjede i dva poraza!
objavljeno: 19. srpnja 2017.

■ Treće natjecanje DRUGOG DANA

I za kraj poraz! 

Za treći  nastup drugog dana s HRVATSKOM su u savezu bili  VENECUELA I CIPAR, a sučelili smo znanje i spretnost sa savezom u kojem su bili FINSKA, BURKINA FASO te SVETI KRISTOFOR I NEVIS [otočna država u Karipskom moru] i opet zabilježili poraz rezultatom 98:47. U konkurenciji 163 tima zauzeli smo 24. mjestio.

Šteta! Jer Ema KRNJAJIĆ, Leon STJEPAN UROIĆ i Matej ĐUDARIĆ su se zaista pokazali i dokazali u prva četiri nastupa… Za nesreću na kraju su natjecanja dobili slabije ekipe u savez, pa i ukupan rezultat ne pokazuje svu raskoš i mogućnosti hrvatske mladosti.

Mentorica naše ekipe doc. dr. sc. Ana SOVIĆ KRŽIĆ, na kraju je pojasnila: „Pritisak je bio prevelik. S nama je u savezu bio Cipar kojem se robot ‘diskonektao’ za vrijeme igre i nisu se mogli pomaknuti. Treći član saveza Venezuela je skoro nakon svake igre bila zadnja na listi. Razlog: prilično loš robot.

Tako kada se sve zbroji, gotovo svi osvojeni bodovi su bili zahvaljujući našem timu, a to nije bilo dovoljno da ostanemo među ‘prvih 5’. 

Ovdje treba reći i to da se ne radi samo o robotici. Jako je važno s kim si u savezu, kakav je njegov robot  te njegovi ‘vozači.’ Svi ovise o svima, a naposlijetku treba imati i sreće dobiti dobre  saveznike.

Prije završetka natjecanja svi su izgledi da će pobijediti tim Europa! Njihov robot je stvarno moćan!

ZA KRAJ, IZREKA DJECE: Teško je pobijediti ako nema pravog saveza i timskog rada! Kako god, Hrvatska ekipa zaslužuje čestitke!!!

■ Drugo natjecanje DRUGOG DANA

Prvi poraz…

Naš savez u drugoj igri drugog dana činile su reprezentacije: HRVATSKA, SRBIJA I UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI, a protivnik je bio savez država: MOZAMBIK, NAMIBIJA i PAKISTAN. Na samom početku susreta sve je išlo nešto sporo, neusklađeno… loše, što je na kraju i rezultiralo relativno tijesnim porazom 100:82. Ali upisali smo – prvi poraz.

Dobra stvar je što smo prije utakmice pomogli timu Srbije da dogradi robota. Tako su na kraju uspjeli skupiti 20 bodova na vješanje na šipku, jer to im do sada nije uspjelo niti u jednoj igri.  Sada smo na top-ljestvici 5. – poručila nam je mentorica ekipe je doc. dr. sc. Ana SOVIĆ KRŽIĆ, dodajući: ‘Mi se ne predajemo i idemo na srebro ili broncu. Idemo na gornju trećinu. Ma ne, sretni smo što smo bili ovako odlični do sada, a zadnja igra kako prošla, da prošla!’

■ Prvo natjecanje DRUGOG DANA

Prva pobjeda dana, četvrta ukupno do sada!

Prvi  nastup drugog dana u Washingtonu HRVATSKA je odradila u savezu s NIGEROM i PANAMOM, a suparnik je bio savez država: KANADA, BELGIJA I UGANDA.

Nakon dinamičnog naguravanja, skupljanja kuglica i obavljanja zadataka za što više bodova, stigla je nova pobjeda rezultatom 85: 49 za savez s Hrvatskom na čelu. Samo tako: Hrvatska, Hrvatska!!!!

……………………………………………………………….……

Naša je ekipa srednjoškolaca nastupila u sastavu:

    • Ema KRNJAJIĆ, završila 4. razred,  Tehnička škola Ruđer BOŠKOVIĆ, Zagreb
    • Leon STJEPAN UROIĆ , završio 1. razred, XV. Gimnazija [MIOC], Zagreb
    • Matej ĐUDARIĆ, završio 1. razred,  Tehnička škola Ruđer BOŠKOVIĆ, Zagreb 

Mentor ekipe je doc. dr. sc. Ana SOVIĆ KRŽIĆ, a izbor i pripremu natjecatelja je obavio Hrvatski robotički savez.

    • TEMA NATJECANJA ove godine je H2O Flow.

Prema pravilima natjecanja, slučajnim izborom povezuju se tri države u jedan savez. Dva saveza se suprotstavljaju u 2,5-minutnoj robotskoj igri. Inače, predviđeno je šest robotskih igara za svaki tim u dva dana natjecanja.

……………………………………………………………….……

■ Treće natjecanje PRVOG DANA

Treća pobjeda!

I za završetak natjecateljskog dana savezu zemalja BANGLADEŠ, SURINAM i BOLIVIJA suprotstavili smo se u novom sastavu: HRVATSKA, LITVA I SOLOMONSKI OTOCI.

I za kraj prvog dana od natjecanja se najljepše oprostiti pobjedom. Konačni rezultat je bio 107:63. ČESTITKE: Hrvatska, Litva i Solomonski otoci. 

Solomonski otoci su imali malo problema s robotom od početka [servo motor im se odspojio]  ali su sve uspjeli popraviti na vrijeme. Tijekom igre opet ‘Solomonci’ nisu imali sreće, jer opali su s mosta, pa su morali dizati robota. To je donijelo protivničkom savezu 5 bodova. Na kraju provg dana natjecanja svi su se timovi iz našeg saveza uspješno popeli na štangu. 

■ Drugo natjecanje PRVOG DANA

Druga pobjeda!

U drugoj borbi, naš robotički savez su činile NIGERIJA I CIPAR koji su zajedno s HRVATSKOM odmjerili sposobnosti protiv suparnika iz TURKMENISTANA, PARAGVAJA I MOZAMBIKA. Svih šest ekipa je uspjelo objesiti robota. Bilo je napeto do samog kraja jer je član našeg saveza – Cipar uspio ‘objesiti robota’ doslovno u zadnjoj sekundi. A vješanje nosi 20 bodova.  Izborili smo i drugu pobjedu rezultatom 106:85.

■ Prvo natjecanje PRVOG DANA

Prva pobjeda!

Naš savez u prvom nadmetanju dana činili su: HRVATSKA, IRSKA i FINSKA.  I odmah je zabilježena prva pobjeda protiv saveza ŠVEDSKA, GAMBIJA I JEMENrezultatom83:34.