PRIZNANJA MZO UČENICIMA ZA NAJBOLJI USPJEH NA DRŽAVNOJ MATURI

Uručena Nagrada Soljačić

petak, 21. srpnja 2017.

Nagrada Soljačić i priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) učenicima koji su ostvarili najbolji uspjeh na državnoj maturi u Hrvatskoj, dodijeljeni su u Zagrebu u nazočnosti utemeljitelja nagrade Marina Soljačića…

Uručena Nagrada Soljačić

… ministrice Blaženke Divjak i roditelja nagrađenih učenika.

Nagradu Soljačić, u iznosu od 5000 američkih dolara, osvojio je Petar SUMAN iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, najboljim rezultatom na ispitima iz matematike, fizike i hrvatskoga jezika na višoj (A) razini.

Hrvatska ima puno talentiranih ljudi, čestitam učenicima i pridružujem se pozivu imućnim obiteljima da podrže ovakve nagrade i talentirane učenike, kazao je Soljačić, profesor na Massachusetts Institute of Technology tijekom dodjele nagrade.

Također, novčanim iznosom od 5000 kuna i posebnim priznanjem Ministarstvo je nagradilo učenika Karla Valentina CIHLARA koji je ispite iz matematike i fizike također riješio 100 posto, ali je pisao ispit iz hrvatskog jezika na osnovnoj (B) razini.

Za izniman rezultat iz ispita hrvatskoga jezika, matematike i obveznoga stranog jezika na višoj, A razini, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je 20 maturanata i to novčanim iznosom od 2500 kuna te posebnim priznanjima za izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017.

Ministrica Blaženka Divjak čestitala je učenicima i zahvalila profesoru Soljačiću i svim mentorima i nastavnicima koji su pomagali učenicima, te je pozvala imućne ljude da pomažu takve nagrade.

Ona je pozvala sve koji podržavaju poštenu znanost, obrazovanje i izvrsnost da se udruže oko toga cilja i kazala da se Ministarstvo nalazi na toj strani, i da se na taj način odupru onima koji se puno lakše i uspješnije udružuju oko čuvanja fotelja.

Možemo biti ponosni da naši učenici postižu izvrsne rezultate a drugo je pitanje jesmo li potaknuli sve koje možemo potaknuti i jesmo li svima dali jednako šanse, kazala je ministrica i dodala da je broj stipendija ove godine koje dodjeljuje ministarstvo udvostručen u odnosu na prošlu godinu, ne računajući stipendije koje dodjeljuju sveučilišta na račun izvrsnosti iz sredstava Zaklade.

Ove godine izdvojeno je 55 tisuća kuna za novčane nagrade. Pored nagrada izdvajamo novac za stipendije. Ove godine dajemo 3400 novih stipendija u STEM području, a bit će dodijeljeno i 10 tisuća stipendija za studente s nižim socioekonomskim prilikama, kazala je.

Priznanja su dobili Mislav Mokos, Hana Ivandić, Lovro Hrvoić, Filip Svalina, Petar Suman, Marin Knežević, Marina Dasović, Katarina Bilić, Petar Okanović i Sara Anđela Perić iz Zagreba, Nina Drobac, Frane Žilić i Toma Sikora iz Splita, Ivan Tečer i Igor Kladarić iz Slavonskog Broda, Timon Spiegel iz Krapine, Valentina Meglić iz Zaboka, Marija Batur iz Zadra, Petra Strmečki iz Osijeka, i Lucija Relić iz Virovitice.        

U ime nagrađenih zahvalio je učenik s najboljim rezultatom, Timon Spiegel iz Srednje škole Krapina. On je izrazio zadovoljstvo što je država prepoznala njihove uspjehe i nadu da će ubuduće još više podržavati izvrsnost i da će takve vrijednosti cijeniti cijelo društvo.

Mislav Mokos iz V. gimnazije u Zagrebu izrazio je veselje priznanjem i kazao da je za dosadašnji rezultat podjednako važno svo dosadašnje obrazovanje kao i intenzivnije pripreme tijekom četvrtog razreda gimnazije.

Htio bih zahvaliti svojim profesorima jer su mi pomogli da postignem odlične rezultate, kazao je i dodao da je priznanje primio kao afirmaciju svoga rada, te izrazio nadu da će mu studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu biti također jedno lijepo životno iskustvo. [ Hina ] 

Vezani članci
Školski portal: Bakin vrt u mojem tanjuru

Bakin vrt u mojem tanjuru

S obzirom na to da je riječ o mnogo radova…

Školski portal: Zlatni je Domagoj Perković, a brončanu medalju ima Ilija Srpak

Zlatni je Domagoj Perković, a brončanu medalju ima Ilija Srpak

Zlatnu medalju osvojio je Domagoj Perković, učenik trećeg razreda III. gimnazije u…

Školski portal: Školska knjiga i Gebruder Weiss kući se vraćaju sa zlatom

Školska knjiga i Gebruder Weiss kući se vraćaju sa zlatom

Zlatnom kolajnom okićeni su Juraj KOLARIĆ i Jakob TERSTENJAK te…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Za učitelje nema praznoga hoda

Za učitelje nema praznoga hoda

Početak je srpnja, a ona je…

Školski portal: Ovo svaki učitelj treba znati i imati

Ovo svaki učitelj treba znati i imati

… te sposobnost da bi se…

Školski portal: Mjerenje razine buke u učionici

Mjerenje razine buke u učionici

Izabrali smo tri alata kojima se…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…