Školstvo u medijima
VEČERNJI LIST JE OBJAVIO RAZGOVOR S DIJANOM VICAN, ŠEFICOM POSEBNOG STRUČNOG POVJERENSTVA ZA PROVEDBU STRATEGIJE OBRAZOVANJA
Vican: Jako me žalosti što je tema odgoja i obrazovanja postala razdjelnica, umjesto platforma razgovora
objavljeno: 21. kolovoza 2017.

…rezultata analize Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prema kojoj je izbor Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, a što je njezina odgovornost, proveden netransparentno. U razgovoru za Večernji list’ Vican govori o rezultatima analize te o tome ima li šansi da se Strategija obrazovanja provede do kraja kao i o tome zbog čega ima nedvosmislenu podršku premijera Plenkovića unatoč tome što resorna ministrica želi da ode i da ona bude na čelu Povjerenstva. Ističe također da je ministrica upoznata s odgovorom da su primjedbe na manjkavosti pri izboru Ekspertne radne skupine neosnovane.

„Netko je, očito nezadovoljan tim odgovorom, navodnu analizu dao određenim medijskim krugovima kao temu za medijsko demoniziranje mene i nekih članova PSP-a. Uzgred rečeno, takozvana analiza poslana je članovima PSP-a nepotpisana te se ne zna tko je „autor“ – objašnjava Vican.

Što kažete na pronađene nepravilnosti koje su ozbiljne, posebice one koje se tiču izbora šefice radne skupine Jasminke Buljan-Culej?

Suprotno navodima plasiranim u medije, nepravilnosti nema, niti ih je bilo. Cijeli proces izbora voditeljice i članova Ekspertne radne skupine (ERS) je transparentan, javan i sukladan svim traženim procedurama i zahtjevima. Izbor voditeljice i članova ERS-a provelo je peteročlano povjerenstvo, i to tri člana iz PSP-a: akademkinja Milena Žic Fuchs, prof. dr. sc. Davor Romić, prof. dr. sc. Drago Šubarić, koje su izabrali članovi PSP-a. Članovi PSP-a su jednoglasno prihvatili prijedlog da u povjerenstvo za izbor ERS-a budu dva predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prema usmenom izvješću predsjednice Povjerenstva koje je izvršilo izbor voditeljice i članova ERS-a, akademkinje Milene Žic Fuchs, a koje je na sjednici izneseno članovima PSP-a, kao i u opsežnom pisanom izvješću koje mi je Povjerenstvo za izbor voditeljice i članova ERS-a u međuvremenu dostavilo, izabrana voditeljica je uz ostalu natječajnu dokumentaciju priložila akcijski plan koji je potpuno u skladu s aktualnom Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. To je jasno bilo rečeno i na sjednicama PSP-a na kojima se o tome raspravljalo. Nažalost, u nekim medijima krenule su suprotne priče koje politiziraju cijelu temu. Pitanje je s kojim ciljevima. Prošle godine sam u dobroj vjeri kao stručnjak upozoravala na određene manjkavosti u provedbi Strategije i planirane reforme. Nisam politizirala niti sam se služila objedama i vrijeđanjem. Pojedinci su reagirali kao iskra na slamu, ne upuštajući se u dijalog, nego u intenzivno medijsko uvjeravanje javnosti da nema manjkavosti i nepravilnosti. Danas kada se mene kao osobu difamira i diskreditira, onda mi se zaista nameće pitanje odgovornosti svojedobno „odgovornih“ i njihov stupanj poštovanja Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Ako već misle da im je jača strana analitički pristup i logičko razmišljanje, neka javnosti ne izostavljaju odgovore na pitanja koja javnost ima pravo znati.

Konkretno, na što mislite?

Pravno je pitanje je li prethodna Ekspertna radna skupina izabrana prema Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je donio Sabor RH? Izabrani su prema javnom pozivu koji Strategija uopće ne predviđa. Javni poziv umjesto natječaja raspisan je za voditelja i pet članova, a imenovano je uz voditelja šest članova ERS-a. Je li ERS oformljen kako se nekome prohtjelo ili prema Strategiji koju je donio Sabor?

A onda sva ta povika oko aktualnog Nacrta Akcijskog plana?!

Dakle, govori se o radnom dokumentu koji će do konačnog usvajanja doživjeti još izmjena i dopuna. Nameće mi se pitanje kome je trebala medijska hajka na tu temu? Zašto je određenim medijskim krugovima bila ta tema zanimljiva, a nikada se prije nisu oglasili na prethodni Akcijski plan koji se odnosi na istu Strategiju, s evidentnim intervencijama u mjere i skraćivanje rokova. Kome se žurilo i zašto? Nevjerojatno je kako određenim krugovima ne odgovaraju ista pravila za sve. Moja je uloga u ovome profesionalna, nije ni politizacija ni depolitizacija, ni ideologizacija ni deideologizacija. Jako me žalosti što je tema odgoja i obrazovanja postala razdjelnica, umjesto platforma razgovora. [ … ]

Premijer je izjavio da imate njegovu podršku, a ministrici poručio da pronađe tko je u medije pustio analizu. Znači li to da ste premijeru dali dokaze da je natječaj proveden transparentno, suprotno od onoga što je pokazala analiza? Na temelju čega je bezrezervno stao na vašu stranu?

Što se tiče mog rada i rada članova PSP-a, premijer je detaljno upućen, jer na svim sjednicama sjede jedan ili dva pravnika i predstavnik Vlade. Vjerujem da je premijer ocijenio da odgovorno i stručno provodim svoju zadaću usklađenu s ciljevima Strategije i Vlade. Da je ne provodim, ne bi bezrezervno stao iza mene. [ … ]

Ministrica je javno kazala da upravo ona želi zasjesti na čelo Povjerenstva, dakle na vaše mjesto, kako bi depolitizirala provedbu reforme. Kako ste to doživjeli i može li Povjerenstvo biti depolitizirano ako mu je na čelu ministar pa bio on i nestranački?

Prema Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, uloga ministrice i uloga predsjednice PSP-a nisu ni u kakvoj koliziji. Zato je moje čvrsto mišljenje da uloga ministrice kao članice Vlade i moja uloga predsjednice PSP-a trebaju ostati odvojene, a u koracima usklađene. Povjerenstvo na čijem bi čelu bila osoba koja obavlja političku funkciju, više ne bi bilo stručno nego političko tijelo. [ … ]

…………………

[ IZ DRUGIH MEDIJA | vecernji.hr ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.