Jučer-danas-sutra
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: OTVORENO SAVJETOVANJE O NACRTU DO 29. KOLOVOZA
Nacionalnom strategijom poboljšati prehranu učenika
objavljeno: 22. kolovoza 2017.

Ispitivanje prehrambenih navika djece u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi, koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pokazalo je da 66 posto učenika i učenica ne jede voće svaki dan, a 76 posto učenika i učenica ne jede povrće svaki dan.

S porastom dobi učenika i učenica zabilježen je pad u potrošnji voća i povrća pa tako 44 posto učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede voće, dok u dobi od 13 godina to čini njih 35 posto. Istovremeno, samo 29 posto učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede povrće, a u dobi od 13 godina taj postotak je još niži te povrće svakodnevno jede samo 23 posto učenika i učenica.

Većina učenika kao najdraže voće izdvaja jabuke, jagode, banane i lubenice.

Vrste voća koju većina učenika najčešće jede su jabuke, slijede ih banane, dok su kivi, ananas, grejp i dinja vrste voća koje većina učenika ne voli jesti.

UTJECAJ PROGRAMA MLIJEKA U ŠKOLAMA na prehrambene navike i zdravlje djece procijenjen je provedbom upitnika za učenike i roditelje koji je provela Savjetodavna služba, a cilj mu je bio ispitati naviku konzumiranja i znanje o mlijeku i mliječnim proizvodima te znanje o Programu i utjecaju na prehrambene navike djece.

 Ispitani učenici preferiraju piti čokoladno mlijeko (75,73 %), a odmah nakon njega obično mlijeko (71,97 %), na trećem mjestu je kakao (71,13 %), nakon čega slijede voćni jogurt, jogurt i sir. Oko 75 posto učenika konzumira mlijeko ili jogurt kod kuće najmanje jednom tjedno, a u školi 57 posto učenika.

U razdoblju provedbe Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. cilj nam je povećati udio potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani učenika 5 posto.

S obzirom na činjenicu da potrošnja voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda pada s porastom dobi učenika, a kako je u toj razvojnoj fazi moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u njihovoj prehrani, da bi se spriječila rana debljina i druge bolesti uzrokovane neodgovarajućom prehranom te smanjio unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli, Školska shema provodit će se među djecom osnovne i srednje škole. [ IZ DRUGIH IZVORA | mps.hr ]