Jučer-danas-sutra
MZO
Povećana izdvajanja za pomoćnike u nastavi
objavljeno: 25. kolovoza 2017.

…  i stručnih komunikacijskih posrednika za 2648 učenika s teškoćama u razvoju u 725 odgojno-obrazovnih ustanova.

Projekt se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a na godišnjoj razini financirat će se više od 2600 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju koji su uključeni u osnovnoškolske ili srednjoškolske programe u školama, priopćilo je ministarstvo.

Pomoćnik ministrice Stipe Mamić istaknuo je da je MZO četvrtu godinu zaredom proveo javne pozive, a za razliku od prethodnih godina kada se natječaj raspisivao i projekti provodili na razini jedne školske godine, ovogodišnjim natječajem osigurat će se sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi kroz četiri školske godine.

“Provedbom ovogodišnjeg natječaja, sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz četiri školske godine financirat će se 50 projekata ukupnog iznosa od 362.397.460,54 kuna. Na godišnjoj razini, iz Europskog socijalnog fonda povećali smo izdvajanja za više od 15,5 milijuna kuna u odnosu na školsku godinu 2016./2017.”, rekao je Mamić.

Ukoliko se usporede podaci o broju učenika u okviru provedbe ovogodišnjeg natječaja s podacima iz prošle školske godine, kroz sredstva Europskog socijalnog fonda i sredstvima osnivača škola osigurat će se podrška za dodatnih 380 učenika s teškoćama u odnosu na prošlu školsku godinu, ističe MZO.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je kako je riječ o važnom projektu koji doprinosi povećanju socijalne uključenosti i integraciji učenika s teškoćama u razvoju u škole.

“Cilj je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u škole kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i njihovo emocionalno funkcioniranje u grupi”, rekla je ministrica.

Državna tajnica Branka Ramljak najavila je donošenje Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima.

“Tijekom rujna bit će donesen Pravilnik, koji će područje rada s djecom s teškoćama riješiti na sustavan, kvalitetan i cjelovit način. Ovaj projekt daje dobre rezultate i to je jedino što je važno za djecu. U fokusu mora biti dijete i njegove potrebe, a škola okruženje koje omogućuje razvoj djetetovih kapaciteta i sposobnosti”, poručila je Ramljak. [ HINA ]