NOVA STUDIJA OTKRIVA

Pametni telefoni djecu čine nesretnom i uzrokuju dramatične promjene u njihovu ponašanju

utorak, 9. siječnja 2018.

Zabrinjavajuće je vidjeti koliko su pametni telefoni preuzeli živote mladih ljudi. Poznate su nam opasnosti povezane s korištenjem raznih elektromagnetskih uređaja za emitiranje, poput mobilnih telefona i WiFi-ja…

Pametni telefoni djecu čine nesretnom i uzrokuju dramatične promjene u njihovu ponašanju

…te kako tvrtke koje proizvode mobilne telefone sugeriraju korisnicima da „koriste hands free način ako je dostupan i drže blackberry barem 15 milimetara od svog tijela (uključujući abdomen trudnih žena)“ da bi izbjegli izlaganje zračenju. Ali, što je s psihološkim rizicima?

Jean TWENGE, profesorica psihologije na Sveučilištu San Diego State, nedavno je u intervjuu rekla da možemo izravno povezati usamljenost, koja je postala sveprisutna u modernom društvu, s uvođenjem pametnih telefona 2012. godine. Iako ne možete „s apsolutnom sigurnošću dokazati kauzalnost, postoji mnogo različitih studija koje ukazuju na povezanost između količine vremena provedenog na društvenim medijima i osjećaja usamljenosti“.

Jean Twenge istražuje generacijske razlike već 25 godina, a svoja otkrića je podijelila u knjizi „iGen“. To je ime koje koristi da bi opisala mlade ljude rođene između 1955. i 2012. Svoju knjigu je adaptirala u priču objavljenju na portalu The Atlantic, u kojoj dublje izražava svoju zabrinutost zbog tog problema:

Oko 2012. primijetila sam nagle promjene u ponašanju i emocionalnim stanjima tinejdžera. Blagi nagibi linija grafova postali su strme litice, a mnoge od distinktivnih karakteristika milenijske generacije počele su nestajati. U svim svojim analizama generacijskih podataka – od kojih neke sežu do 1930-ih – nikada nisam vidjela ništa slično.

Međutim, nisu sve vijesti loše. Postotak ubojstva među mladima je manji, tinejdžeri piju manje, voze kasnije i dulje čekaju na spolne odnose, što ih čini „fizički sigurnijima“ od njihovih prethodnika. Ali, uloga pametnih telefona u životu tinejdžera je danas sve veća, što ih čini psihološki ranjivijima.

Tinejdžeri također odabiru provoditi više vremena „družeći se s prijateljima“ putem društvenih medija umjesto uživo. Studija stara 75 godina koju je proveo Robert WALDINGER, psihijatar s Harvarda, pokazala je da nas „DOBRI ODNOSI održavaju sretnijima i zdravijima. TOČKA.“ Studija eksplicitno potvrđuje da je interakcija nužna za naše blagostanje, kao i da usamljenost ubija, što stavlja dodatnu težinu na istraživanje Jean Twenge.

„Biti povezaniji s obitelji, prijateljima i zajednicom čini nas sretnijima, fizički zdravijima, a naše živote dužima, uspoređujući s ljudima koji su manje povezani“, kaže studija.

Stopa suicida i depresije među tinejdžerima poletjela je uvis od 2011. godine. „Nije pretjerivanje opisati iGen kao generaciju koja je na rubu najgore krize mentalnog zdravlja u posljednjih nekoliko desetljeća. Većinu razloga za to možemo pripisati njihovim mobilnim uređajima“, kaže Jean Twenge.

Ona se također referira na iznenađujući manjak neovisnosti iGen generacije. Više ovisi o svojim roditeljima za prijevoz i manje su šanse da će imati posao tijekom srednje škole. „Diljem širokog spektra ponašanja – alkoholiziranje, zabavljanje, provođenje vremena bez nadzora odraslih – današnji 18-godišnjaci se ponašaju kao 15-godišnjaci nekad, a 15-godišnjaci više poput 13-godišnjaka. Djetinjstvo se sada proteže dobrim dijelom u srednju školu“, kaže Jean Twenge. To doista zabrinjava, pogotovo zato što, kad se pojedinac ne osjeća sposobnim da mari za sebe ili preuzima važan rizik, manje je vjerojatno da će se osjećati inspiriranim, a to je neopisiv osjećaj koji pomaže motivirati pojedinca na djelovanje, i postati samopouzdan te se udobno osjećati u vlastitoj koži.

Uz količinu vremena koju tinejdžeri provode kod kuće, a ne družeći se s prijateljima, pretpostavili biste da vjerojatno imaju bolji odnos sa svojom obitelji, ali je upravo suprotno. Vjerojatnije je da će se zatvoriti u prostor u kojem imaju slobodan pristup društvenim medijima i tako provoditi vrijeme s prijateljima.

Mnogi roditelji pretpostavljaju, zato što je njihovo dijete kod kuće, umjesto da provodi vrijeme vani s prijateljima, da to znači kako postoje i manje šanse za alkoholiziranje ili seks. Roditelji ne shvaćaju da je najveća opasnost upravo bjelodana.

Roditelji trebaju postati svjesniji vremena koje njihovo dijete provede pred ekranom, a Jean Twenge predlaže da djetetu što kasnije dajete pametni telefon: „Ako smatrate da vaše dijete treba telefon, možete mu kupiti preklopni. Još se prodaju. Jednom kad vaše dijete dobije pametni telefon, postoje aplikacije koje roditeljima omogućuju da ograniče broj sati koje dijete provodi na uređaju, i vrijeme dana u kojem ga mogu koristiti.“

Mnogo je rizika za djecu povezanih s online korištenjem, a postoje i načini kako netko može manipulirati djetetom i navesti ga na nešto neprimjereno. Osim korištenja pametnih telefona, slanje poruka se također pokazalo negativnim.

Izgleda da je ljudska povezanost suštinski dio cjelokupnog blagostanja i sreće. Kad smo u interakciji s drugima, nudi nam se prilika da iskusimo niz emocija i stvorimo lijepa sjećanja. Lekcije će biti naučene, a prijateljstva stvorena. Stoga, ako još niste, nazovite svog najboljeg prijatelja danas i provedite neko vrijeme s njim.

Kako ste vi ograničili vrijeme pred ekranima svom djetetu? Ako ste roditelj, jeste li primijetili promjene u ponašanju kod svog djeteta otkako ste mu kupili pametni telefon?

…………………

NAPOMENA:

  • Collective Evolution vjeruje u poticanje promjena podizanjem svijesti i razmišljanjem izvan kutije. Naš cilj je poljuljati sadašnji status quo mijenjanjem načina na koji razmišljamo o svijetu. Mi ohrabrujemo i inspiriramo jedni druge na djelovanje s ciljem svijetle budućnosti za sve nas.
  • Izvor: collective-evolution.com
Vezani članci
Školski portal: Zašto učionica pripada djeci?

Zašto učionica pripada djeci?

Nisam očekivala plakanje, vrištanje, vikanje: „Mama!”, „Vrati se!” i „Neee!”…

Školski portal: Mentalno zdravlje djece mora biti u središtu školske politike

Mentalno zdravlje djece mora biti u središtu školske politike

… osnovnoškolske djece te da emocionalno blagostanje i akademski uspjeh…

Školski portal: Tehnologija kao distrakcija

Tehnologija kao distrakcija

… ali u posljednje vrijeme mislim da bi prioritet trebao…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Stručno usavršavanje u Rigi

Stručno usavršavanje u Rigi

… ispred OŠ don Lovre Katića…

Školski portal: Bakin vrt u mojem tanjuru

Bakin vrt u mojem tanjuru

S velikim zadovoljstvom objavljujemo da je…

Školski portal: Eksperiment s biljkama pokazao učenicima razornu moć zlostavljanja

Eksperiment s biljkama pokazao učenicima razornu moć zlostavljanja

Pored jedne je biljke postavljen zvučnik…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…