Zanimljivosti
DIREKTOR HŽ PUTNIČKOG PRIJEVOZA U MEĐIMURJU
O prijevozu srednjoškolaca i uvođenju novih linija
objavljeno: 30. kolovoza 2017.

U Maloj vijećnici Međimurske županije održan je sastanak župana Međimurske županije Matije Posavca, pročelnika UO za društvene djelatnosti Branka Sušeca i suradnika Ivice Rusa i Nenada Ujlakija s predstavnicima HŽ Putničkog prijevoza, direktorom Željkom Ukićem, Snježanom Malinović, direktoricom prodaje i marketinga, te suradnicima. Glavna tema bila je analiza trenutačne situacije željezničkog prijevoza u Međimurskoj županiji, s naglaskom na buduće potrebe i smjernice za poboljšanje prijevoza na tom području. Kako je naglašeno, u svim je krajevima zemlje prisutno smanjenje korištenja sredstava javnog prijevoza, a iako je i u Međimurju zabilježen pad broja putnika, to ne znači da će biti ukidanja linija.

Naprotiv, dogovoreno je da ukidanja linija nema, te usuglašeno da s novim voznim redom 2017./2018. koji će se usvojiti sredinom prosinca ne dođe do smanjenja ponude vlakova. Umjesto toga, uvest će se dodatna linija u jutarnjim satima na dnevnoj relaciji Čakovec – Zagreb, za potrebe u prvom redu radnika, studenata i učenika – u 7.00 sati kretat će iz Čakovca, prema Zagrebu i Osijeku. Razgovaralo se i o mogućnosti suradnje s HŽ Infrastrukturom o rekonstrukciji stajališta, ali i cestovno-željezničkim prijelazima koji bi trebali uskoro biti potpuno u funkciji.

Prokomentirana je i donesena Nacionalna strategija prometnog razvoja RH 2017.-2030., gdje je naglasak stavljen upravo na razvoj željezničke infrastrukture te putničko-teretnog prijevoza željeznicom koji je, kako su naglasili iz HŽ PP-a, s aspekta prometne sigurnosti najsigurniji, ekološki najprihvatljiviji i najpovoljniji po jedinici prijevoza. Stoga i Međimurska županija omogućuje svojim srednjoškolcima prijevoz vlakom, pa je rečeno da će ga i ove godine nastaviti sufinancirati, da bi svima bio omogućen besplatan prijevoz i vlakom i autobusom. Prosječno se oko 600 školaraca na svom putu do škole koristi željeznicom, za što se u Međimurju izdvaja više od 1,1 milijun kuna.

Budući da je masterplanom integriranog prijevoza putnika Sjeverne Hrvatske predviđena željeznica kao okosnica oko koje će se razvijati promet, ulaže se puno napora u razvoj tog segmenta prometa, ali su dogovoreni i projekti kojima će se postići bolja povezanost, ali i razvijati promet na sjevernom području, uz integraciju prijevoza željeznicom i cestovnog prijevoza. Naglašeno je i da HŽ uvodi pametne kartice s raznim pogodnostima za putnike.

Na radnom sastanku dani su prijedlozi s ciljem razvoja turizma, uz uvođenje linija prema Kotoribi i Murskom Središću, ali i posebnih vagona za vožnju bicikla, kao poticaj cikloturizmu. Osmišljava se turistički vinski vlak koji bi vozio na relaciji Ptuj – Čakovec – Varaždin – Lepoglava, sa stajanjima od dva sata u svakom gradu i turističkim vodičem. Najavljeno je da će se održati sastanak s koncesionarima koji obavljaju javni linijski prijevoz autobusima da se uvede prodaja zajedničkih karata za Međimurje, kako bi se olakšao put svim putnicima. [ IZ DRUGIH IZVORA | medjimurska-zupanija.hr ]