Jučer-danas-sutra
KAKO POBOLJŠATI PISMENOST VAŠEG DJETETA
4 korisne navike za novu školsku godinu
objavljeno: 31. kolovoza 2017.

Vrlo brzo zvuk zvona kamiona sa sladoledom zamijenit će zvuk školskog zvona. Početak nove školske godine je iza ugla. Uz novu školsku godinu dolazi i nova prilika za usvajanje navika koje pridonose razvoju vještina pismenosti vaše djece.
Donosimo četiri praktične ideje za uspješan početak nove školske godine.

VODITE DNEVNIK ČITANJA

Mnoge škole zahtijevaju od djece da čitaju kod kuće nekoliko puta tjedno. Čak i ako škola ne traži svakodnevno čitanje, to je i dalje jedna od najboljih navika koju možete uspostaviti u svojoj kući.
Dnevnik čitanja pomoći će vašoj djeci da prate koje su knjige pročitali. Kad se na kraju mjeseca osvrnu i vide koliko su knjiga pročitali, to će im pružiti osjećaj postignuća.
Zapisivanje naslova ili bilješki je također prilika za malo dodatne vježbe rukopisa. Možete uvesti čak i sustav dodjeljivanja zvjezdica svakoj knjizi da biste ju ocijenili ili pisanje kritike.
Posjet knjižnici jednom ili dvaput tjedno osigurat će vam dovoljno materijala za čitanje. Šesto izdanje izvješća Scholastic Kids & Family pokazuje kako se većina djece slaže da je vrlo važno za njihovu budućnost da budu dobri čitači, ali samo je jedno od troje djece redoviti čitatelj. Dakle, ne zaboravite pustiti svoju djecu da odaberu knjige za čitanje kod kuće.

 UVEDITE RUTINU ČITANJA PRIJE SPAVANJA

U našoj kući pratimo rutinu „trostruko K“ – kupka, knjige, krevet.
Neposredno prije večernje kupke moja djeca odaberu dvije ili tri knjige koje bi htjela da im se čitaju naglas prije spavanja. Postave ih na krevet, gdje će čekati spremne za čitanje nakon što se okupaju i obuku pidžamu. Svaku večer muž i ja izmjenjujemo se u čitanju. Kad pročitamo knjige, vrijeme je za spavanje. (Možete odabrati knjige i prije večere ako se vaša djeca ne kupaju prije spavanja.)

RASPRAVLJAJTE ZA VEČEROM

Iskoristite priliku da razgovarate sa svojom “zarobljenom” publikom za vrijeme večere. Uvedite pravilo „bez ekrana” kako biste ograničili odvlačenje pozornosti, što će zauzvrat potaknuti raspravu. Evo nekoliko prijedloga za poticanje rasprave koja će vas zbližiti kao obitelj:

  • Što ste danas naučili?
  • Podijelite nešto čime ste se ponosili danas.
  • Što biste htjeli da se nije dogodilo danas?
  • Čemu se najviše veseliš sutra?

Ta pitanja će vam pomoći popratiti postignuća i poteškoće s kojima se vaša djeca svakodnevno susreću. Posljednje pitanje potaknut će vaše dijete da misli unaprijed.

 PLANIRAJTE UNAPRIJED

Ako znate da je srijeda dan za nogomet, a četvrtak za satove klavira, planirajte unaprijed kako biste ugurali vrijeme za vježbanje pismenosti.
Vaša djeca mogu slušati audioknjige u automobilu na putu na trening, ili ih možete propitkivati pravopis. Ako vam ostane još koja minuta, pitajte dijete da vam kaže ponešto o posljednjoj knjizi koju je pročitalo.
Posložite li nekoliko korisnih navika, stvorit ćete osjećaj spremnosti prije nego ponovno zazvoni školsko zvono.

………………

NAPOMENA:

  • Scholastic –najveći izdavač dječjih knjiga na svijetu usmjeren prema promicanju razvoja pismenosti.
  • Izvor: scholastic.com