Jučer-danas-sutra
POČELA JE NOVA ŠKOLSKA GODINA
Nove školske zgrade u Splitu, Baškoj, Žbandaju i Krušvaru
objavljeno: 5. rujna 2017.

Osnovaca će u školskoj godini 2017./2018. biti više od 323 tisuće, dok će srednje škole pohađati oko 160 tisuća učenika.

Jučer je bilo svečano u svim školama diljem Hrvatske, a posebno u Splitu gdje je otvorena  prva novoizgrađena osnovna škola nakon 25 godina. OŠ “Žnjan-Pazdigrad”  već sada  smatraju jednom od najljepših u Hrvatskoj. Površina škole je 7.800 metara četvornih, kapacitet joj je 780 učenika, a ove je školske godine u nju upisano njih 325 u 15 razrednih odjeljenja. Svečano je bilo i u Baškoj na Krku, Žbandaju kraj Poreča te u Krušvaru kod Dicma, a Novska je dobila Katoličku osnovnu školu.

  • BAŠKA, OTOK KRK

Rekonstruirana PŠ Baška i dograđena nova sportska dvorana 

Rekonstruirana zgrada krčke Osnovne škole Fran Krsto Frankopan  – Područne škole Baška, s dograđenom školskom sportskom dvoranom, na kojima su obavljeni radovi vrijedni oko 18,5 milijuna kuna, svečano su otvoreni u ponedjeljak, 4. rujna 2017. 

Površina škole [na slici] povećana je za oko 500 četvornih metara, dvorana ima 691 četvorni metar, pa je ukupna neto površina škole sada 1802 četvorna metra. Uređene su četiri učionice razredne nastave i pet učionica predmetne nastave sa specijaliziranim kabinetima te bibliotečno-informatički centar, školska kuhinja s blagovaonicom i spremištem, hodnici i sanitarije.

Napravljen je suvremeni sustav centralnog grijanja i hlađenja s ugrađenom dizalicom topline koja kao energent koristi električnu energiju. Za osobe s invaliditetom sagrađen je posebni ulaz u školu  te sanitarni čvor u prizemlju.

Školska zgrada u Baški izgrađena je 1912., a ove školske godine nastavu će u njoj pohađati 104 učenika.

Rekonstrukciju i dogradnju obavio je GP Krk, a financirali su ih Primorsko-goranska županija i Općina Baška.  [ HINA ]

……………

  • KRAJ POREČA

Nova školska zgrada u Žbandaju

Stotinu učenika područne Osnovne škole Žbandaj kraj Poreča novu je školsku godinu dočekalo na najbolji mogući način, svečanim otvaranjem novoizgrađene škole.

Nova školska zgrada u Žbandaju čija vrijednost investicije iznosi 7,3 milijuna kuna, prostire se na površini od oko tisuću kvadrata, ima četiri učionice, medijateku, kuhinju, blagovaonicu, zbornicu i sanitarne čvorove, a u sklopu objekta izgrađena je i manja sportska dvorana površine oko 200 četvornih metara te petnaestak parkirnih mjesta. Osim učenicima škole, korištenje nove sportske dvorane bit će dostupno i svim sportašima i rekreativcima te stanovnicima Žbandaja.

Istarski župan Valter FLEGO koji je nazočio svečanom otvaranju škole kazao je tom prigodom da svaka škola unosi život u određeno mjesto te da su novosagrađenim i novoopremljenim objektom “djeca i nastavnici dobili ono što su zaslužili, jer će se nastava odvijati u puno kvalitetnijim uvjetima”.

Podsjetivši na brojna ulaganja u školsku infrastrukturu koju provodi Istarska županija Flego je istaknuo da je svakako najznačajnija ovogodišnja investicija projekt energetske srednje škole Mate Blažine Labin ukupne vrijednosti više od 5,38 milijuna kuna.

“Sljedeći tjedan očekuje se i potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu školske zgrade Osnovne škole Ivana Batelića Raša, u vrijednosti od 5,36 milijuna kuna”, ustvrdio je Flego dodavši da je tijekom ljeta Istarska županija obnovila nekoliko osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač. Ukupna vrijednost radova u deset škola iznosi 3,48 milijuna kuna, a odnosi se na energetsku obnovu zgrada, sanaciju krovova i sustava grijanja, rasvjete, kotlovnice, fasade i podova te izmjenu stolarije.  [ HINA ]  

……………

  • PODRUČNA OŠ “ANTE STARČEVIĆ“

Obnovljena škola u Krušvaru

U Krušvaru kod Dicma u ponedjeljak je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban svečano otvorio obnovljenu zgradu područne osnovne škole “Ante Starčević”, te učenicima i djelatnicima škole uručio prigodne darove.

U obnovu škole županija je uložila oko dva milijuna kuna, pa je tako izgrađen novi dio zgrade, adaptiran istočni dio, i sve je opremljeno. Školska zgrada je obuhvaćena i energetskom obnovom tijekom koje je postavljeno novo krovište, sređena toplinska izolacija, obnovljena fasada i zamijenjena vanska stolarija.

Škola ima 322 četvorna metra, u prizemlju su dvije učionice i spremište, a u sjevernom dijelu sanitarije sa spremištem za zaposlenike škole. Tijekom radova na školi, koji su počeli pred Božić prošle godine, 22 učenika od prvog do četvrtog razreda nastavu su pohađali u središnjoj Osnovnoj školi “Ante Starčević” u Dicmu.

Načelnik općine Dicmo Ivica Maretić je izjavio da obnovljena škola puno znači za taj kraj, pa se nada kako će je u sljedećim godinama pohađati sve više učenika. U Dicmu je oko 300 djece krenulo u školu, a taj se trend povećava, što je znak da njihova općina živi i napreduje. [ HINA ]

……………

  • NOVSKA

 Otvorena Katolička osnovna škola

Početak nove školske godine u Novskoj je obilježen svečanim otvorenjem Katoličke osnovne škole s upisanih 13 učenika, treće takve škole u Požeškoj biskupiji.

Škole je smještena u prostoru Sportske dvorane, a u njeno uređenje Grad Novska izdvojio je iz proračuna nešto više od 300.000 tisuća kuna

 Obraćajući se roditeljima, djeci, svećenicima i časnim sestrama te predstavnicima Grada i Županije sisačko-moslavačke, biskup požeški Antun ŠKVORČEVIĆ rekao je da Katolička  osnovna škola nije konkurencija nikome i nije vjerska niti ideološka škola 

 “Ovo je katolička građanska škola u kojoj želimo biti na pomoć roditeljima koji znaju da život nije smislen ako nije dio nekog vrijednosnog sustava”, naglasio je biskup Škvorčević.  Također je na početku školske godine blagoslovio učenike, učitelje i osoblje škole, kao i novootvorenu školu.
 Okupljene na svečanosti pozdravio je Ivo ŽINIĆ, sisačko-moslavački župan, koji je učenicima prvog razreda podijelio prigodne darove.   Osim Katoličke osnovne škole u Požegi, Virovitici, a sada i u Novskoj, u Požegi već nekoliko godina radi i Katolička gimnazija. Nakon Rijeke, Šibenika, Zagreba, Varaždina, Požege i Virovitice,  Novska je sada sedmi grad u Hrvatskoj u kojem je otvorena Katolička škola. [ HINA ]