Savjeti stručnjaka
UČITELJSKE ODLUKE ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU
„Nikada nemojte zaboraviti da vaš dom nije produžetak vaše učionice“
objavljeno: 8. rujna 2017.

Učitelji imaju toliko mnogo vještina – ali nevjerojatna sposobnost za davanje, davanje i još davanja je vjerojatno njihova najvažnija osobina.

Konstantno iskorištavanje ovih ogromnih rezervoara darežljivosti je razlog zbog kojeg su na kraju polugodišta učitelji iscrpljeni.

Sada, nakon nekoliko slobodnih tjedana i, nadam se, rezervoara punih dobre volje, pravo je vrijeme da pronađemo neke strategije „zaštite“ za sljedeću godinu koje mogu olakšati učiteljski posao i učiniti ga ugodnijim.

STVORITE VRIJEME ZA SEBE

Nastava je počela prije nekoliko dana, a praznici se već čine kao blijedo i daleko sjećanje. Stoga, sada je vrijeme da smislimo način na koji bismo mogli pronaći vrijeme za sebe. Važno je prepoznati da je vaše blagostanje zaista vaša odgovornost i da vam nitko drugi tu ne može pomoći više nego što vi možete pomoći sami sebi. Stoga, prepoznajte ono što je važno, a što nije te shvatite da onaj opširni popis stvari koje morate napraviti neće nikada biti završen. I, što je još važnije, pronađite vrijeme za „sebe“.

RIJEŠITE PROBLEM VIKENDA I VEČERI

Morate donijeti odluku da nećete svake večeri i svakog vikenda raditi te da ćete se držati svog slobodnog vremena. Otiđite kući ranije barem jednom tjednom i prestanite se osjećati krivim zbog toga: držite se toga i drugi će vas slijediti.

Od životne je važnosti da naučimo kad smo napravili dovoljno i prepoznamo da naši domovi nisu produžeci naših učionica!

NEMOJTE ZABORAVITI – VI IMATE SVOJU OBITELJ I HOBIJE

Pobrinite se da imate obavezno obiteljsko vrijeme barem jednom tjedno te nastavite raditi one stvari koje zaista volite raditi. Vrlo je važno da ne dopustite da vam vaš posao to oduzme.

POKUŠAJTE BOLJE ISKORISTITI SVOJE VRIJEME

Ako duže i napornije radite to ne znači nužno da je to bolje za vas ili da je korisnije za vaše učenike. Postavite vremensko ograničenja za školski rad. Radite više ocjenjivanja s djecom; prestanite ponovno izmišljati toplu vodu i nemojte imati komad papira za sve i svašta. Pobrinite se da svakog dana ne nosite kući tri kutije papira. U konačnici, mi se moramo pobrinuti da svaki naš dan ne bude 12 satna robija.

Možda vam svi ovi savjeti zvuče prejednostavno, ali to zapravo samo pokazuje da su potrebni samo mali pomaci.  Nema sumnje da će učenici dobiti bolju verziju vas samih. Podučavanje zahtjeva da kontinuirano budete u odličnoj formi – a ne da budete iscrpljeni.

…………………

NAPOMENA:

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih online korisnika u 279 zemalja i područja, te stoga najveća online mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati te inspirirati edukatore diljem svijeta.
  • Izvor: tes.com