POVIJEST

Suvremena nastava povijesti – poticaj za učitelje i za učenike

petak, 8. rujna 2017.

Školska knjiga predstavlja nove materijale i podsjeća na bogatu ponudu materijala koji će pomoći u smišljanju kreativnije i zanimljivije nastave povijesti usmjerene prema učeniku i njegovim postignućima.

Suvremena nastava povijesti – poticaj za učitelje i za učenike

NOVO! Nastavni listići za povijest od petoga do osmog razreda – pomoć u učenju novo su izdanje Školske knjige za pomoć svim učenicima koji teže svladavaju nastavno gradivo povijesti. Zadatci su osmišljeni tako da učenicima pomognu u razumijevanju i povezivanju osnovnih i najvažnijih činjenica iz nastavnoga gradiva povijesti. Različiti tipovi zadataka sprječavaju monotoniju te omogućuju razvoj svih dimenzija znanja. Zahvaljujući posebno dizajniranom fontu, zadatci mogu biti pomoć u učenju i učenicima s poteškoćama u čitanju. Više informacija o novim nastavnim listićima možete doznati OVDJE.

RADNI LISTOVI

Radni listovi  vjerno prate nastavne sadržaje u udžbeniku i moguće ih je posve uključiti u nastavu, bilo na satu ponavljanja ili obrade novoga gradiva.

Listovi su podijeljeni na tri dijela: radne listove sa zadatcima, predloške te radne materijale za izradu razrednih plakata. Potiču analizu povijesnih procesa, samostalno istraživanje i olakšavaju učitelju/učiteljici korištenje različitim metodama i oblicima rada te planiranje nastavnog sata.

  • Rješenja radnih listova možete preuzeti na svojoj Polici na našem Školskom portalu.
  • Također se na Polici nalaze i rješenja radnih bilježnica.

Ispiti znanja – grupe A, B i C, metodički i sadržajno, suvremeni i praktično oblikovani.

Služe za provjeru znanja. Grupe A i B su grupe za učenike koji prate nastavu prema redovnom programu, a grupa C namijenjena je učenicima koji nastavu povijesti prate prema prilagođenom programu. Svaki ispit ima i mapu s rješenjima svih grupa.

Slijepi povijesni zemljovidi  pomažu učenicima da naučeno gradivo ponove i utvrde. Slijepi povijesni zemljovidi podijeljeni su na one s pripremljenim zadatcima za rješavanje i na one bez pripremljenih zadataka. Za posljednje zadatke zadaje učitelj/učiteljica, ako to obrađeno gradivo nalaže.

Digitalne lente vremena

Krenite tragom prošlosti i pridružite nam se na uzbudljivim stazama vremena u otkrivanju povijesti svijeta. Lente vremena prikladne su uz udžbeničke komplete Tragom prošlosti 5 – 8. Na trima paralelnim linijama možete pratiti događaje, izume, dokumente, građevine i osobe iz različitih razdoblja, a možete ih pregledati OVDJE.

 Priručnici za nastavnike

 Pripreme za sat osim didaktičko-metodičkih podataka, kategorija znanja i vještina te korelacija sadržeiplan ploče, dodatne tekstualne i vizualne izvore, prijedloge zadataka i materijala za kreiranje grupnog rada, prijedloge s uputama za samostalno učeničko istraživanje teme, integrirane listiće za utvrđivanje znanja i za ponavljanje, sheme i grafikone, kompletne popise literature i sl. Pripreme za sat s godišnjim i mjesečnim planovima te PPT prezentacijama možete preuzeti na svojoj Polici na našem Školskom portalu.

Također godišnji i mjesečni planovi i pripreme za sat te PPT prezentacije ujedno su i integrirani u kompletni digitalni Priručnik za nastavnike s integriranim udžbenikom. Kompletan digitalan priručnik jednom kada se preuzme na računalo neovisan je o internetskoj mreži. Sadrži, uz već spomenuto, i bogate videoizvore, galerije slika, kvizove znanja, dodatne izvore, moguće unose novih bilježaka, digitalnu ploču za pisanje i brisanje, alate za obilježavanje teksta, štopericu i mnogo drugih korisnih rješenja za izvedbu suvremene nastave povijesti.

ČITANKE PRIRUČNICI Drugi svjetski rat  i Domovinski rat 

Čitanke priručnici imaju nekoliko razina.

Na prvoj su razini opći podatci, statistike, popisi poznatijih imena vođa i ratnih zapovjednika te povijesni zemljovidi.

Na drugoj su pregledni članci vrsnih hrvatskih povjesničara, znanstvenika i praktičara.

Na trećoj su razini slikovni i tekstualni povijesni izvori s pitanjima za kritičko promišljanje.

Na četvrtoj su prijedlozi priprema za nastavu povijesti radioničkoga, skupnog tipa te određene teme koje uključuju i rad s izvorima te svih šest razina ishoda učenja.

Posljednja, peta razina ove čitanke vezana je za naš Školski portal na kojemu svaki učitelj i nastavnik povijesti može preuzeti povijesne zemljovide, slikovne izvore, pripreme i nastavne listiće s kojima će se moći služiti u nastavi ili ih prilagoditi svojim potrebama.

  •  Vjerujemo da ćete uz navedene materijale pronaći inspiraciju i pomoć za svaki nastavni sat.

Pridružite nam se i na Facebook stranici Tragom prošlosti.

 

 

 

 

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Dvogodišnji projekt stvaranje sustava poučavanja programiranja u OŠ

Dvogodišnji projekt stvaranje sustava poučavanja programiranja u OŠ

ŠKOLSKA KNJIGA je partner u projektu Erasmus + CodeInnova: Teaching…

Školski portal: Dječja izdanja uz koje se zaljubljuje u čitanje

Dječja izdanja uz koje se zaljubljuje u čitanje

…posebna se važnost iskazuje malim čitateljima. Radi se o izdanjima…

Školski portal: Na granici mogućega

Na granici mogućega

… uključujući nastavnike osnovnih i srednjih škola, CARNET sistem inženjere…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Preminuo je veliki prijatelj djece

Preminuo je veliki prijatelj djece

…a maturirao je u Varaždinu. Kad…

Školski portal: Vukovarski gimnazijalci osvojili zlatno odličje

Vukovarski gimnazijalci osvojili zlatno odličje

… sudjelovanja na izložbi INOVA –…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…