OD OVE ŠKOLSKE GODINE U CIJELOJ RH

Projekt "Zubna putovnica" ide dalje

srijeda, 13. rujna 2017.

Nakon što je pilot-projekt "Zdrava putovnica", kojemu je cilj unaprijediti oralno zdravlje djece, dao u nekoliko županija dobre rezultate u otkrivanju i liječenju karijesa kod učenika šestih razreda osnovne škole…

Projekt

…  te onih koji trebaju krenuti u prvi razred, od ove školske godine program će se provoditi u cijeloj zemlji, najavljeno je u Ministarstvu zdravstva.

Učenici 6. razreda svih osnovnih škola dobit će tijekom prvog polugodišta od liječnika školske medicine obrazac "Zubna putovnica", s kojim će se javiti na pregled doktoru dentalne medicine te ispunjen obrazac o stanju zubiju vratiti školskom liječniku, koji će ih po potrebi uputiti na daljnje preglede.

U drugom polugodištu ove školske godine programom će pak biti obuhvaćena djeca koja trebaju krenuti u prvi razred osnovne škole u sklopu sistematskog pregleda koji provodi školska medicina.

Na taj način kontrolu zubiju proći će dvije generacije djece - oko 40.000 učenika šestih razreda i oko 40.000 budućih prvašića.

Specijalistica školske medicine i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana PAVIĆ ŠIMETIN kaže kako je cilj programa utvrđivanje dentalnog statusa djeteta i početak sanacije pokvarenih zubi te daljnja kontinuirana briga o zdravlju zubi.

Pilot-projekt, koji se lani provodio u  Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najbolji rezultati uočeni su u Primorsko-goranskoj županiji imaju prosječno 2,5 karijesa, izvađena ili popravljena zuba (tzv. KEP indeks),  što je značajno bolje nego u ostatku Hrvatske.

"Pilot projekt pokazao je da je situacija u Hrvatskoj jako loša, ali i da postoje razlike prema županijama.

Najbolja situacija je u Primorsko-goranskoj županiji, a to ne čudi jer u zadnjih deset godina oni imaju preventivni dentalni program koji se kontinuirano provodi.  KEP indeks u Primorsko-goranskoj županiji je 2,5 kod učenika šestih razreda, što je  još uvijek više od preporučenih vrijednosti ali, primjerice, niži nego u Zagrebu i Splitu gdje je 3,5. U Sisačko-moslavačkoj i Vukovarsko-srijemskoj rezultati su još lošiji", kaže Pavić Šimetin.

Predstojnik Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju zagrebačkog Stomatološkog fakulteta Hrvoje JURIĆ ističe kako je "Zubna putovnica" donijela sjajne rezultate jer se broj preventivnim pregleda povećao za 300 posto, broj odlazaka stomatologu za 60 posto.

To je važno i s obzirom na istraživanje koje je pokazalo da u Hrvatskoj 12-godišnjaci imaju jedan od najlošijih indeksa zdravlja zubi, pa tako KEP indeks iznosi 4 što, nas stavlja gotovo na dno EU.

"Zubna putovnica jedan je od pokušaja da se na jeftini način uspije iskoristiti sprega dentalne i školske medicine, koja je izvrsno organizirana. Taj bi dokument treba pratiti djecu u osnovnoj školi, ali cilj je da se u budućnosti obuhvate i predškolska djeca pa sve do punoljetnosti, kako bi mogli pratiti epidemiološko stanje ali i provjeravati koliko preventivne mjere smanjenju učestalost bolesti zubi".

Karijes je, kaže Jurić, živa bolesti i čim se ne ulaže u preventivu incidencija raste pa treba brzo reagirati, a dobar je primjer upravo Primorsko-goranska županija.

"U Primorsko-goranskoj županiji već desetak godina rade na preventivnim programima - od certificiranja zdravih vrtića gdje se peru zubi nakon obroka, prije spavanja, pa do toga da provode preventivne programe na različitim razinama. To je županija sa višim standardom od nekih drugih, a karijes je socijalna bolest i čim je niži socio-ekonomski status, ona je češća", naglasio je Jurić. [ HINA ]

 

Vezani članci
Školski portal: Odlični ravnatelji na posao uvijek donose pozitivnu energiju

Odlični ravnatelji na posao uvijek donose pozitivnu energiju

1) Odlični ravnatelji prepoznaju vrijednost svake odrasle osobe u školskoj…

Školski portal: Možete li naučiti jezik pomoću aplikacije?

Možete li naučiti jezik pomoću aplikacije?

Ove aplikacije nude priliku za vježbanje gramatike i mogu biti…

Školski portal: Nastava počinje 3. rujna, završava 14. lipnja

Nastava počinje 3. rujna, završava 14. lipnja

Nastava se i ove godine ustrojava u dva polugodišta, iako…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Proglašeni ovogodišnji „Splitski pupoljci“

Proglašeni ovogodišnji „Splitski pupoljci“

Ovogodišnji su „Splitski pupoljci“ Mirja BIOČIĆ,…

Školski portal: Mića ribarska fešta

Mića ribarska fešta

Priredba je promovirala lokalne običaje, a…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…