Zanimljivosti
POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA
Učenici ove godine ranije krenuli u berbu grožđa
objavljeno: 15. rujna 2017.

… sa svojim zamjenikom Vedranom Neferovićem i pročelnicom Vesnom Vlašić.

U berbi graševine, koja je zastupljena na 1,13 hektara, sudjelovali su drugi i treći razred agroturističkih tehničara pod stručnim vodstvom voditeljice gospodarstva nastavnice Kristine Gajić. Mlade berače poslužilo je vrijeme, a krupni, kvalitetni grozdovi prepuni sladora bili su podatni za branje pa nije iznenađenje da učenici radije dolaze na tu praktičnu nastavu u prirodi nego u školske klupe u zatvorenome.

Naši učenici više vole praktičnu nastavu nego teoretsku. Osim berbe u vinogradu, počinje berba i u našem voćnjaku. Cilj je da učenici u praktičnom dijelu svladavaju vještine i vide kako proizvoditi, prerađivati, ali i plasirati proizvode – rekla je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Nekoliko godina unatrag, a i danas, govori se o kurikulskoj reformi. O tome ne treba mnogo govoriti. Treba doći ovamo i vidjeti jer upravo se ovdje, u vinogradu, događa kurikulska reforma. Nama je namjera da naši učenici, pogotovo srednjih škola, budu osposobljeni, obučeni i spremni za život. Oni ne smiju učiti samo iz knjige i radi profesora. Učenici trebaju učiti i naučiti kako postati dobar gospodarstvenik i nositelj obiteljsko-poljoprivrednoga gospodarstva. Danas smo ovdje u „kabinetu” – vinogradu – gdje učenici uče raspoznavati i prepoznavati što se od grožđa može proizvesti. Na ovom lokalitetu želimo još više učiniti kada se riješe imovinsko-pravni odnosi s Centrom kompetencije i izgraditi postojeći vincilirski objekt, kamo se neće dolaziti samo u berbu. Tu se treba dolaziti i govoriti o povijesti, ali i turizmu na ovim prostorima jer u tome možemo biti predvodnici. Poljoprivredno-prehrambena škola izvrsna je, a bit će i bolja, pogotovo kad završimo sve projekte koji su u tijeku – istaknuo je župan Tomašević dodajući kako će se sljedeće godine kušati i novi proizvod Poljoprivredne škole, a to je šljivovica, u čijoj će proizvodnji pomoći Požeško-slavonska županija kupnjom kotlova. [ IZ DRUGIH MEDIJA | pozeska-kronika.hr