Jučer-danas-sutra
DJEČJI VRTIĆ MILANA SACHSA, ZAGREB
Ljetovanje djece u Velom Lošinju
objavljeno: 21. rujna 2017.

… i financira ljetovanje za 125 djece iz dječjih vrtića Grada Zagreba iz obitelji u socijalno-zaštitnoj potrebi.

Ove su godine u razdoblju od 8. do 15. rujna skupine od osmero do devetero djece  iz zagrebačkih dječjih vrtića ljetovale sa svojim prijateljima i odgojiteljima u pratnji dvaju zdravstvenih voditelja.

Djeca iz Dječjeg vrtića Milana Sachsa već jedanaest ljeta zaredom uživaju u neposrednom kontaktu s prirodom. Osim rekreacije i uživanja u predivnom moru, takav oblik ljetovanja pomaže djeci sa zdravstvenim teškoćama. Morski zrak pogoduje najmlađima koji boluju od čestih respiratornih infekcija i kroničnih bolesti, a posebno onima koji boluju od astme ili bronhitisa.

Uza sve to, za djecu je blagotvorna i promjena klime. U specifičnom okružju turističkih objekata djeca često prvi put u životu stječu iskustvo življenja izvan obitelji – spavaju u hotelskoj sobi s vršnjacima, hrane se u restoranu te uživaju u cjelodnevnoj skrbi odgojiteljica, trenera i animatora koji im organiziraju dan bez prisutnosti roditelja.

Smještaj je organiziran u ljetovalištu u neposrednoj blizini mora, prilagođenu dječjim potrebama. U suradnji s vanjskim suradnicima, za djecu se organiziraju sportsko-rekreativni sadržaji (npr. nogomet), vožnja brodom i podmornicom, kreativne radionice i zabavan program u večernjim satima.

Program ljetovanja djece predškolske dobi provodi se u sigurnom, prirodnom, zdravom i poticajnom okružju, a njegova je svrha potaknuti cjelokupan razvoj djeteta.

Takvo okružje pomaže djeci u njihovu spoznajnom, socio-emocionalnom, govornom i tjelesnom razvoju te istraživanju i stvaralaštvu.

Prekrasna mediteranska vegetacija i kristalno čisto more idealni su za socijalnu interakciju djece, njihovo aktivno istraživanje i stvaranje pri čemu stječu nova iskustva i vještine i proširuju svoja znanja.

Također imaju priliku razvijati samostalnost, jer se odvajaju od roditelja, i strpljenje, stjecati pozitivne navike i razvijati kreativnost. Grade socijalne odnose i jačaju vlastito samopouzdanje. U njih se potiče razvoj društvenosti, razvija osjećaj grupne pripadnosti, empatije, spremnosti na zajednički rad, osjećaj odgovornosti (dijete vlastitim doprinosom utječe na uspjeh skupine) te spremnost da podijele svoje osjećaje s drugima.

Važno je istaknuti da neka djeca uspiju prevladati strah od mora jer, zabavljajući se u kreativnim igrama u plićaku, stječu nove vještine, odnosno svladavaju osnovne plivačke tehnike pod stručnim nadzorom.

Aktivno istražujući, igrajući se na pješčanim plažama Velog Lošinja, djeca se vraćaju svojim kućama prepuna dojmova i s lijepim uspomenama. Puna energije, prijateljima u vrtiću prepričavaju svoja iskustva, a ljetovanje s prijateljima često ih nadahne na stvaranje vrijednih likovnih, dramskih ili literarnih uradaka kao podsjetnika na lijepe morske uspomene.

 IZJAVE DJECE:

More je lijepo, čini mi se izdaleka da je bijelo-plavo.

More je slano.

U moru žive neke male ribice.

Lovili smo ribice i našli smo jako puno školjkica.

………………………

dr. sc. Gordana LEŠIN, ravnateljica | Andrea LANŠČAK, mag. paed. | Dječji vrtić Milana Sachsa

vrtic.milanasachsa@zagreb.hr