Jučer-danas-sutra
VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA
Počeo projekt za prepoznavanje darovitih učenika
objavljeno: 27. rujna 2017.

Projekt, koji će se provoditi idućih 16 mjeseci, vrijedan je oko 920 tisuća kuna, a napisala ga je VIDRA, Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu.

Na početnoj konferenciji nazočne su pozdravili i zamjenik župana Marijo Klement, koji je izrazio zadovoljstvo provođenjem tog projekta, i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac, koja je i predstavila projekt na čijem su predstavljanju nazočili ravnatelj osnovnih i srednjih škola partnera na projektu te zamjenik župana Darko Žužak, pročelnici upravnih tijela Virovitičko-podravske županije, ravnatelji i direktori županijskih institucija te predstavnici VIDRA-e.

Cilj je projekta razviti i testirati model za prepoznavanje talentiranih i darovitih učenika u STEM području koristeći se prednostima Virovitičko-podravske županije, koja predstavlja prosječnu školsku sredinu, što osigurava univerzalnost primjene dosegnutih spoznaja za ukupni hrvatski obrazovni sustav.

– Dobili smo mogućnost da budemo među 11 projektnih prijedloga iz Hrvatske. Modelom identifikacije darovitih učenika ojačat ćemo kapacitete u odgojno obrazovnim ustanovama. Organizirat će se dva kampa za učenike osnovnih i srednjih škola, u vrijeme zimskih i ljetnih praznika. Riječ je o spoju znanosti i tehnologije i inženjerstva te o novome modelu rada u matematici. Bit će to model koji će biti primjenjiv za područje cijele Hrvatske, a Virovitičko-podravska županija projektom želi osnažiti škole koje nemaju alate prepoznavanja darovitih učenika. U početnoj fazi imat ćemo 541 učenika, 302 iz osnovnih i 239 iz srednjih škola. Tako ćemo povezati njihovo obrazovanje s tržištem rada, ciljajući drvnu industriju i poljoprivredu – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac.

Cilj projekta „Budi STEMpatičan“ jest jačanje kapaciteta odgojno-obrazovnih djelatnika za prepoznavanje, identifikaciju i rad s talentiranim i darovitim STEM učenicima na području VPŽ, gdje će se tim projektom, razvijanjem i testiranjem modela, demonstracijom primjenjivosti modela i razvojem STEM preporuka, smjernica i priručnika, osigurati pretpostavke primjenjive na lokalnoj i nacionalnoj razini. Osim toga, razvijanjem inovativnih modela identifikacije i profesionalnog usmjeravanja te stručnim usavršavanjem odgojno-obrazovnih djelatnika omogućit će se uz to individualizirana prilagodba razvijenih modela specifičnim skupinama učenika.

– Ovaj projekt mnogo će nam pomoći. Darovitih učenika ima, no mi nemamo alate kojima ih se može prepoznati. Ideja je izvrsna, pomoći će nama ravnateljima i profesorima, a na korist roditeljima i djeci kako bismo otkrili darovite učenike i s njima tada radili na još bolji i kvalitetniji način – istaknuo je ravnatelj Tehničke škole Virovitica Ivan Kućan.

Provođenje projekta pridonijet će ostvarenju Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali kroz promicanje pristupa cjeloživotnom učenju uz unapređenje ključnih kompetencija učenika te primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poučavanju i učenju.

– Ovo je hvalevrijedan projekt na području naše županije, ali i u Republici Hrvatskoj jer dosad se nismo kvalitetno bavili posebno nadarenim učenicima, posebno iz STEM područja. Sada ćemo ih moći prepoznati i osmisliti im kvalitetne programe – istaknuo je Saša Topić, ravnatelj Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Gornjeg Bazija.

PARTNERI NA PROJEKTU

  Osnovne škole: Josipa Kozarca Slatina, Augusta Cesarca Špišić Bukovica, Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, Suhopolje, Vladimira Nazora Nova Bukovica, Ivana Gorana Kovačića Zdenci, Antuna Gustava Matoša Čačinci, Petra Preradovića Pitomača, Voćin, Mikleuš, Davorina Trstenjaka Čađavica, Eugena Kumičića Slatina, Ivane Brlić Mažuranić Orahovica, Gradina.

  Srednje škole: Strukovna škola Virovitica, Stjepan Ivšić Virovitica, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, Marka Marulića Slatina, Tehnička škola Virovitica, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vpz.hr