Jučer-danas-sutra
NIKAKVU IM USLUGU NE ČINITE
Osam stvari koje morate prestati činiti za svoje učenike
objavljeno: 29. rujna 2017.

Učenici će uvijek od nas očekivati da im zavežemo cipele ili nosimo njihovu torbu za njih. Mi ih time sprečavamo da sami nauče strategije za obavljanje tih važnih zadataka. Navodim stvari koje sam prestala činiti za svoje učenike.

■  DIJELJENJE I SKUPLJANJE MATERIJALA

Vi vjerojatno svaki put odaberete nekog učenika ili učenicu koji će podijeliti materijale vašim učenicima. No koliko često jurcate po učionici, dijeleći materijale samo da biste to brže obavili? Osmislite plan kojim ćete učenike zadužiti za dijeljenje i prikupljanje materijala i pribora te preuzimanje odgovornosti za to.

■  POSPREMANJE UČIONICE

Određeni učenici odbijaju počistiti za sobom ili jednostavno ne shvaćaju kakav nered ostavljaju iza sebe. Drugi su jednostavno naviknuti na to da odrasli počiste nered koji su ostavili. Takvo ponašanje postaje sve očitije kada kažete učenicima da počiste cijelu učionicu, a ne samo svoj osobni nered. Oni odmah negoduju i nevoljko obavljaju taj posao. Budite čvrsti i inzistirajte na tome da počiste za sobom svaki put; s vremenom će njihovo negodovanje biti manje kad shvate da jednostavno nemaju izbora.

■  PRIMJENA FLASTERA I DRUGIH JEDNOSTAVNIH OBLIKA PRVE POMOĆI

Svaka učionica ima barem jednog učenika koji se stalno ozljeđuje. Uvijek držite u učionici zalihu flastera, alkoholnih rupčića i drugoga nužnog pribora prve pomoći. Starije učenike naučite kako da sami očiste ranu i zalijepe flaster. To će ih naučiti kako da se ubuduće sami pobrinu za sebe.

■  VEZANJE CIPELA

Nekad sam podučavala prvi razred, stoga znam koliki izazov to može biti, pogotovo za učenike koji imaju poteškoća s motoričkim vještinama. No to ne znači da morate zavezati svaku cipelu koja se odveže u učionici. Ja svojim učenicima predložim da pitaju kolegu iz razreda za pomoć, ili da ih kolege nauče kako zavezati cipelu. Također sam predložila roditeljima da pogledaju neke od mnogih dostupnih internetskih tutorijala i vježbaju kod kuće sa svojom djecom. Također možete izraditi i objaviti popis učenika koji su dobro svladali vezanje cipela i kojima bi se učenici trebali obratiti prije nego što se obrate vama.

■  RAZRJEŠAVANJE NESPORAZUMA MEĐU UČENICIMA

Može biti vrlo primamljivo umiješati se čim primijetite da su se učenici posvađali ili kad vas učenik zamoli da razriješite neki nesporazum s drugim učenikom. (I, da, definitivno postoje slučajevi kada se morate umiješati, pogotovo ako je riječ o fizičkom nasilju ili prijetnjama.) Mi želimo da djeca budu sposobna sama rješavati konflikte jer je to vještina koja će im trebati u životu. Stoga im pribavite alate koji će im pomoći da riješe svoje nesporazume i zatim im dopustite da sami shvate kako.

■  OTVARANJE HRANE

Ovo je još jedno područje na kojem moramo ohrabriti svoje učenike da sami shvate rješenje toga svakidašnjeg problema. Kada vam učenik bez riječi stavi bananu u ruke da mu je ogulite, savršeno je u redu da mu kažete neka je pokuša sam oguliti. Jedan alat koji im možete ponuditi su „škare za hranu“ koje učenici redovito moraju oprati nakon svake upotrebe i objesiti na nekome unaprijed određenome mjestu u učionici. Učenici mogu rabiti te škare da bi otvorili sve – od jogurta i pudinga do čokoladica.

■  SKUPLJANJE STVARI S PODA

Moj životni cilj je nikad više ne skupljati stvari s poda učionice. Sve što se nalazi na podu učionice samo je po sebi sumnjive prirode, ali ja također znam da nisam ona koja je napravila taj nered. Od olovaka do odbačenih rupčića, učenici ne bi smjeli otići iz škole nakon nastave a da ne pokupe svoj nered.

■  NOŠENJE UČENIČKIH TORBI I DRUGIH OSOBNIH STVARI

Posljednjih godina učeničke su torbe postale sve veće i teže. Također sam primijetila da roditelji sve češće nose školske torbe svoje djece. Da, možda je jednostavnije za vas ako ponesete torbu svog djeteta da biste ubrzali stvari, ali djeca ne uče mnogo iz tog iskustva, osim da mogu zamoliti odraslu osobu da im nosi torbu. Stoga im pokažite kako da spakiraju svoje torbe pri kraju dana i zatim gledajte kako postaju ponosni sami na sebe.

………………

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com