Savjeti stručnjaka
ZAŠTO JE VAŽAN I KAKO GA GRADITI
Kredibilitet učitelja
objavljeno: 3. listopada 2017.

Kako bismo ilustrirali važnost kredibiliteta učitelja, dovoljno je reći da ima dva puta veći utjecaj na uspješnost učenika od njihove motivacije.

Reći ćete „Zar većina učitelja ne želi biti vjerodostojna?“ Vjerojatno da, ali nije važna percepcija učitelja o sebi. Važna je percepcija učenika. Ipak, nije važno samo pitanje hoće li vas oni „voljeti”, nego hoće li vas smatrati dobrim učiteljem. Učenici su vrlo precizni pri ocjeni toga koji su nastavnici dobri u svom poslu.

Postoje tri osnovna aspekta važna za procjenu o vjerodostojnosti učitelja: odnos povjerenja, kompetentnost, strast.

   ODNOS POVJERENJA

Ako želite biti viđeni kao vjerodostojni, morate uspostaviti odnos povjerenja s učenicima. Takvi odnosi temelje se na skrbi. Morate poštovati svoje učenike kao ljude i kao učenike.

Kredibilnom učitelju stalo je do rezultata koje postiže svaki od njegovih učenika. Oni ne očekuju da njihovi učenici postižu rezultate sami od sebe, oni su tu za njih na svakom koraku i njihovi učenici to znaju.

Morate se pobrinuti da vaši učenici znaju da su vam važni. Odnosi učitelja i učenika cvjetaju kada prihvatite svakog svog učenika kao osobu. Skrenite s puta da razgovarate s njima o njihovim životima i interesima izvan učionice. Podijelite njihovo uzbuđenje, suosjećajte sa njihovom tugom/strahom i budite mentalno prisutni kada to učinite.

   KOMPETENTNOST

Ako želite biti vjerodostojni, vaši učenici moraju vjerovati:

  • da dobro poznajete materiju
  • da ste vješti u prenošenju znanja
  • da možete upravljati njihovim ponašanjem.

Morate poznavati sadržaj koji predajete i morate ga poznavati dobro. Tako možete biti načisto s tim što želite da učenici znaju ili su u stanju činiti.

Poznavanje materije vrlo je važno, ali je jednako toliko važna vaša sposobnost da je prenesete. No ako se vaši učenici ponašaju loše, osuđivat će vas i donositi krive procjene o vašoj kompetentnosti. Kredibilni učitelji sposobni su upravljati ponašanjem svojih učenika. Morate biti i strogi i pravedni.

   STRAST

Učenici uživaju kada ih podučavaju učitelji koji su strastveni u svom poslu. Tada uče više. Stoga nije čudno što učenici strastvene učitelje vide vjerodostojnijima od ostalih. Strast i kredibilnost učitelja idu ruku pod ruku.

Strastveni su učitelji zarazni, što potiče učenike da se više uključe u ono što uče. Ipak, katkad morate podučavati sadržaj koji vas ne oduševljava. U takvim slučajevima glumljenje entuzijazma ne pali. Nasreću, učenici još mogu upiti strast kada ih podučava učitelj koji ima strast prema svom poslu i koji uživa u izazovu podučavanja.

Morate biti pažljivi i ne smijete zamijeniti strast s ležernošću. Ako ste strastveni u svom poslu i pomaganju učenicima, lakše ćete uključiti učenike, ali oni i dalje moraju uložiti trud i raditi ako žele biti uspješni.

………………

NAPOMENA:

  • Evidencebasedteaching– portal za savjetovanje u podučavanju temeljeno na dokazima i istraživanjima
  • Izvor: evidencebasedteaching.org.au | foto ilustr. iz filma DEAD POETS SOCIETY, Robin Williams, 1989.