Iz školskog svijeta
EKONOMSKA ŠKOLA POŽEGA
Stigle nagrade iz Műnchena
objavljeno: 5. listopada 2017.

Natjecanje u kategorijama Film, Glazba, Crtež, Reklama i Novinarski uradak organizira „agi ArbeitsGruppe International“ i dobrotvorna organizacija Glückliche Familie e.V. u suradnji sa sveučilištima, umjetničkim akademijama, medijima, uglednim sponzorima i renomiranim umjetnicima. Cilj je natjecanja podizanje razine svijesti o važnosti borbe protiv svih oblika nasilja.

Učenice 3. h razreda Ekonomske škole Požega Katarina Galić i Manuela Malčić za svoj su kratki film na njemačkom jeziku Der Tropfen, der den Becher zum Überlaufen bringt osvojile posebno priznanje, simbolične nagrade za sebe, a za školu skupocjeni softver za uređivanje filmova. U filmu koji traje 30 sekundi, glumili su Manuela Malčić, David Malčić i Veronika Ljubičić, a iza kamere je bila Katarina Galić. Učenice su filmom željele pokazati kako je dovoljna samo jedna kap da se prelije čaša. Poruka filma je da trebamo zaštiti djecu od alkohola i nasilja prouzročena alkoholom.

Na natjecanju su s poluminutnim filmom Unterbrich die Kette! sudjelovale i Lana Sabo i Nina Vukelić (3. h). U filmu glume Nina Vukelić, Ena Ivanković, Iva Ivanković, Elena Last i Iva Martinović, a iza kamere je bila Lana Sabo. Filmom su učenice željele pokazati da nasilje izaziva nasilje i da većina ljudi na nasilje ne reagira, tj. zatvara oči ne želeći se miješati. Poruka filma je kako trebamo prekinuti niz, ne samo kao akteri nego i kao promatrači.

Učenice je za natjecanje pripremala mr. Martina Budimir, profesorica njemačkog jezika u Ekonomskoj školi Požega, koja je mentorica i bivšem učeniku OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, a sada učeniku Gimnazije Požega i srednje Glazbene škole Požega Dominiku Budimiru. Dominik je za svoj film na natjecanju osvojio jednu od glavnih nagrada, električnu gitaru tvrtke Hagstrom. U poluminutnom filmu Kinderrechte glume Dominik Budimir i Martina Budimir. Poruka filma je da djeca imaju pravo na pogreške, a odrasli su iz svojih pogrešaka već davno trebali nešto naučiti. Dominik je na natjecanje poslao i svoju skladbu Destiny. [ IZ DRUGIH MEDIJA | pozeska-kronika.hr ]