PET IZVRSNIH METAFORA

Ovo će vam pomoći da svoju učionicu vidite u novom svjetlu

utorak, 10. listopada 2017.

Kako vidite svoju učionicu? Naravno, vidite je kao mjesto u kojem djeca uče i osjećaju se sigurnima, ali postoje drugi načini na koji možete promatrati svoj rad, posebno ako rabite metaforu koja podsjeća na implicitnu vrijednost vaše učionice.

Ovo će vam pomoći da svoju učionicu vidite u novom svjetlu

Sjetio sam se toga slušajući intervju velečasnoga Grega BOYLEA. Boyle je parafrazirao jednog filozofa koji je rekao: „Ako želite promijeniti svijet, mijenjajte metaforu.“ Promjena metafore daje nam priliku da uvedemo pozitivne promjene. Možete li ideju prenijeti na svoju učionicu? Mislim da možete. Govorim o pet sjajnih metafora koje vam mogu pomoći da redefinirate svoj rad.

  INKUBATOR

Inkubator pomaže novorođenčadi da se razvije tek onoliko koliko im je dovoljno kako bi bili spremni suočiti se s ovim svijetom. Inkubator je mjesto topline, svjetla i mira koje pomaže tijelu da raste i eliminira sve čimbenike koji ga u tome ometaju. Zaštićeno od vanjskih stresora, sve što dijete treba činiti jest rasti.

Kada vaša učionica treba postati inkubator? Kada vaši učenici trebaju malo više vremena da se pripreme za vašu nastavu. Dodatna ispomoć za vrijeme ručka, prilagođeni zahtjevi i potpora neke su od stvari kojima možete pomoći svojim novacima da još malo narastu.

  UMJETNIČKI STUDIO

Neuredni, prostrani, pomalo kaotični studio omogućuje umjetniku da obavlja svoj rad u najboljemu mogućem ambijentu. Ometanje je na minimumu, alati su spremni, a nered nastaje kada se događa kreacija, ali na kraju toga, katkad hazardnog procesa, umjetničko djelo spremno je za publiku.

Vaša učionica može nalikovati umjetničkom studiju kada dopustite učenicima da odrade lavovski dio posla, kada pod vašim vodstvom kreiraju finalni proizvod i preuzmu vlasništvo nad njim.

  OPERACIJSKA DVORANA

Poznata po urednosti, pažnji usmjerenoj na detalje i potrebi za timskim radom, operacijska dvorana predstavlja vašu učionicu u onim situacijama kada su potrebne precizne instrukcije kako obaviti zadatak ili usvojiti nešto novo.

Vaša učionica može postati operacijska dvorana kada učite gramatiku, pravopis, prolazite kroz korake znanstvenog procesa ili rješavate matematički problem za koji je potrebna visoka razina analize i koncentracije. Bez obzira na aktivnost, ključ je vidjeti svoju učionicu kao mjesto s visokom usredotočenošću na detalje, gdje je rezultat od vitalne važnosti.

  VELEPOSLANSTVO

Sjetite se onih filmova o špijunima koji pokušavaju prevariti lokalne vlasti, a potom se skloniti u sigurnost veleposlanstva svoje zemlje. Na kraju sve završava škripom guma, usporenim snimkama bijega i posljednjim skokom preko bodljikave željezne žice.

Za neke učenike vaša je učionica upravo to, veleposlanstvo. Mjesto u kojem zla djeca ili teški članovi obitelji ne mogu do njih. Ne podcjenjujte činjenicu koliko je učenicima potrebno da vaša učionica bude sigurno mjesto. Možda ćete biti jedina osoba koja ima toplu riječ za njih. Ne zaboravite tu odgovornost.

  IGRALIŠTE

U početku svog rada Google je poticao svoje zaposlenike da 20% vremena provode istražujući nove ideje i baveći se svojim osobnim interesima. Iz toga su se rodili Gmail i Google News. Famoznih 20% još postoji u Googleu i podsjeća nas na to da dio vaše nastave može biti produktivno posvećen njihovim interesima.

..................

NAPOMENA

  • Concordia University-Portland – posvećeno pripremi učenika za život i potpori edukatorima
  • Izvor: education.cu-portland.edu

 

 

Vezani članci
Školski portal: Dragi učitelji, ne trebamo biti mučenici!

Dragi učitelji, ne trebamo biti mučenici!

… negativne priče koje krive učitelje za loše rezultate na…

Školski portal: Ako želite preživjeti, nađite svoje učiteljsko pleme

Ako želite preživjeti, nađite svoje učiteljsko pleme

Imala sam nekoliko prijatelja, to je bio moj izbor, ali…

Školski portal: Bolja sam učiteljica ako svake godine promijenim neke stvari

Bolja sam učiteljica ako svake godine promijenim neke stvari

Čak i nakon 14 godina u učionici provodim dio svog…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Projekt Gospa od Zdravlja

Projekt Gospa od Zdravlja

…koja je pala u zaborav, a…

Školski portal: Dragi učitelji, ne trebamo biti mučenici!

Dragi učitelji, ne trebamo biti mučenici!

… negativne priče koje krive učitelje…

Školski portal: Zapravo ne trebate razlog za čitanje, ali evo ih deset!

Zapravo ne trebate razlog za čitanje, ali evo ih deset!

Ove vještine poboljšavaju učiteljevu učinkovitost te…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…