BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

Počinje obnova škola i domova zdravlja vrijedna 37 milijuna kuna

četvrtak, 12. listopada 2017.

Namjera je Bjelovarsko-bilogorske županije da domaći gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici budu upoznati s natječajima koji će se uskoro raspisati kako bi bili spremni i javili se na njih jer spomenuti radovi podliježu i novom Zakonu o javnoj nabavi.

Počinje obnova škola i domova zdravlja vrijedna 37 milijuna kuna

Upravo o raspisivanju natječaja, ali i radovima koji se očekuju razgovarao je župan Damir Bajs na radnom sastanku s čelnicima županijske Gospodarske i Obrtničke komore Jakovom Ćorićem i Goranom Grgićem.

Kada govorimo o školstvu naše županije, tako će uskoro u natječaj radovi vrijedni gotovo 27 milijuna kuna, a podrazumijevaju obnovu 11 školskih zgrada i jedne školsko-sportske dvorane. Najveće je to ulaganje u povijesti županije u svoje škole od gradnje Srednjoškolskog centra u Bjelovaru. Jedan od prioriteta jest da svi naši učenici u osnovnim i srednjim školama, ali i profesori i nastavnici imaju isti standard vezan za građevinsko stanje školskih zgrada, koji mora biti prilagođen vremenu u kojem živimo, odnosno standardu 21. stoljeća.

U tijeku je izrada tendera za gradnju, a uskoro će i raspis javnih natječaja za izvođače radova u listopadu i prosincu 2017. godine. Riječ je o radovima energetske obnove koji, među ostalim, podrazumijevaju izmjenu krovišta, stolarije, vanjske ovojnice, izolacije prostora, ugradnje sustava grijanja, izolacije stropa, uređenje podova, ugradnju nove rasvjete, gradnju prilaznih rampi za invalide, keramičarske radove i niz drugih. Dakle, mnogo posla za građevinare, ali i obrtnike.

Uz radove u školstvu, pred raspisom su natječaja i radovi u zdravstvu naše županije. Tako će uskoro u obnovu četiri velika doma zdravlja u našoj županiji, i to u Daruvaru, Čazmi, Grubišnom Polju i Garešnici, za koje su osigurana sredstva putem europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, vrijednoga 10,3 milijuna kuna, od čega je vrijednost građevinskih radova oko pet milijuna kuna.

Sada postoji mogućnost da te vrijedne radove dobiju naše građevinske tvrtke i obrti kako bi sredstva uložena u gradnju ostala u našoj županiji, naravno uz pretpostavku da naši gospodarstvenici i obrtnici udovoljavaju uvjetima natječaja.

A da naši gospodarstvenici i obrtnici mogu zadovoljiti potrebe predviđenih radova, a i više od toga, potvrđuje i gradnja bazena u Velikom Grđevcu vrijednoga 19 milijuna, koji su potpuno izgradile domaće snage. Projekt je to koji je izveden u roku i kvalitetno prema uvjetima natječaja prateći strogu kontrolu i pravila igre Europske unije jer ga je gotovo potpuno financirao europski novac.

„Pred nama je raspis natječaja za potpisane ugovore za školske i zdravstvene ustanove. Ukupno imamo 15 natječaja, 11 u školstvu, a četiri u zdravstvu. Što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije, bitno je da su nam ti natječaji odobreni, ali nismo htjeli propustiti priliku da ih prezentiramo našim komorama. Postoji dobra mogućnost da se ti poslovi dobiju na natječaju, a logično je odabrati tvrtke koje rade na području naše županije, a konkurentne su na području cijele Hrvatske. Ovo je priličan izazov jer su natječaji veliki i nadam se da će nekoliko obrtnika zajedno dati ponudu kako bi mogli i pristupiti. Na nama je da prezentiramo uvjete svima kako bi iskoristili mogućnost prijave na natječaj. Uz potporu komora i cehova nadajmo se da će prijava i biti. Mi ćemo natječaje i tendere pripremiti u relativno kratku roku i sukcesivno ih raspisivati“, objasnio je župan Damir Bajs.

„Uime gospodarske komore mogu reći da podupirem županovu inicijativu jer u posljednjih 16 godina naši poduzetnici nisu prolazili na lokalnim natječajima i projektima, a provodili su ih negdje drugdje. Očekujemo da će prijava biti jer na razini županije imamo 167 tvrtki u graditeljstvu koje su zaradile oko 430 milijuna kuna prihoda. Mi ćemo okupiti poduzetnike da se jave na natječaj, bilo samostalno bilo kao nositelji ponuda s podizvođačima i vjerujem da će se to dobro razvijati. Zahvalio bih županu i istaknuo da osjećamo novi odnos prema lokalnom poduzetništvu. Bitno je samo da poduzetnici budu svjesni toga da moraju zadovoljiti vrlo stroge kriterije Europske unije. To traži mnogo veću angažiranost, ali vjerujem da ćemo sve odraditi zajedno“, izjavio je Jakov Ćorić, predsjednik Županijske komore Bjelovar – HGK.

„Zahvaljujem županu na ovoj inicijativi jer to je za nas obrtnike vrlo važno. Mi nemamo tvrtke ni agencije koje prate tendere za nas. Često nam je najmanji problem izvesti radove, mnogo je veći problem administracija. Suradnja Obrtničke komore Bjelovar i Županije, odnosno župana Bajsa, napreduje iz godinu u godinu, a ovo je možda vrhunac naše suradnje, ako uspijemo uključiti u radove naše obrtnike. Već smo kontaktirali s obrtnicima i interesa ima. Mislim da će se oni javiti kroz zajednice ponuditelja u manjim projektima, a u većima možda kao podizvođači. Ovo će biti pravi zamah da se obrtništvo vrati na grane iz 2007. i 2008. godine. To su sjajne vijesti za nas i nadam se da će se tako nastaviti“, rekao je Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ. [ IZ DRUGIH IZVORA | bbz.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Projekt Gospa od Zdravlja

Projekt Gospa od Zdravlja

…koja je pala u zaborav, a nekad je bila na…

Školski portal: Otvorena novoizgrađena osnovna škola

Otvorena novoizgrađena osnovna škola

…a s opremom i zemljištem oko 45 milijuna, čiju su izgradnju financirali županija…

Školski portal: 8 najvećih zabluda o učenju jezika

8 najvećih zabluda o učenju jezika

Ponovno je moj uspjeh izostao i ja sam jednostavno zaključila…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Projekt Gospa od Zdravlja

Projekt Gospa od Zdravlja

…koja je pala u zaborav, a…

Školski portal: Dragi učitelji, ne trebamo biti mučenici!

Dragi učitelji, ne trebamo biti mučenici!

… negativne priče koje krive učitelje…

Školski portal: Zapravo ne trebate razlog za čitanje, ali evo ih deset!

Zapravo ne trebate razlog za čitanje, ali evo ih deset!

Ove vještine poboljšavaju učiteljevu učinkovitost te…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…