Savjeti stručnjaka
BESMISLENO JE GODINAMA ČINITI ISTU STVAR NA ISTI NAČIN
Kako prepoznati da vam je karijera na autopilotu
objavljeno: 13. listopada 2017.

Koliko nam je kontakta s roditeljima potrebno? Kojom se vrstom ispitnih pitanja koristiti? Koliko je domaće zadaće previše?

Učitelji na autopilotu čine jednu te istu stvar godinu za godinom i ne postižu nikakav napredak. To me natjeralo da razmišljam postoji li način da balansiramo razredne aktivnosti i ciljeve koji bi se prenosili iz godine u godinu odolijevajući svim novostima koje bismo eventualno mogli uvesti u svoju praksu.

Glupo je misliti da se učitelji mogu reinkarnirati iz godine u godinu, ali je isto tako besmisleno godinama činiti jednu te istu stvar na isti način.

Kako možete prepoznati da ste na atopilotu kao učitelj? Ovo su glavni signali.

VAŠI UČENICI POKAZUJU DOSADU I NEMIR

Ponašanje učenika, govor tijela i sudjelovanje šalju jasne i točne signale o njihovu doživljaju nastave. Ako ih ne izazovete, oni izražavaju svoj doživljaj, pokazuju slab entuzijazam i ispodprosječan rad.

To ne znači da vaša nastava mora biti fascinantna u svako doba, ali prirodni entuzijazam i smislene aktivnosti mnogo znače za sudjelovanje učenika.

Započnite godinu govorom o važnosti svog predmeta i o tome kako će im njegovo bolje svladavanje pomoći u budućnosti. Povežite nastavu sa svijetom izvan učionice i bit ćete na dobru putu podizanja njihova zanimanja.

OVOGODIŠNJE SU KOPIJE PROŠLOGODIŠNJE

O, ta užasna fotokopijina kopija! Ako su vaši testovi i kvizovi stari stari koliko i vaši učenici, velika je vjerojatnost da ste se prebacili na autopilot.

Ne morate svake godine ponovo izmišljati svaku stvar, ali možete mijenjati svoje strategije zadavanja zadataka. Što bi učenici sada mogli učiniti sa svime čemu ste ih naučili?

Ako je jedini način da učenici pokažu kako su svladali gradivo, recitiranje golih činjenica i informacija, morat ćete razmotriti način na koji prikupljate povratne informacije o uspješnosti učenika.

Ocjenjivanje izlaganja, rješavanja problema, primjenjivanja znanja na situaciju iz stvarnog života samo su neki od načina na koji možete provjeravati njihovo znanje.

PLANOVI VAŠIH LEKCIJA NIKAD SE NE MIJENJAJU

Internetski planeri olakšavaju učiteljima da recikliraju prošlogodišnje planove. Ne upadajte u tu zamku, odvojite vrijeme kako biste se uvjerili da se krećete pravim tempom i u pravom smjeru koji odgovara vašemu sadašnjem razredu.

Ne usredotočujte se toliko na sadržaj, imajte uvijek na umu učenike i njihove potrebe. Promijenite ono što je potrebno i vjerujte sebi da vučete ispravne poteze u korist svog razreda.

IGNORIRATE PROFESIONALNO USAVRŠAVANJE

Najbolje prilike za profesionalno usavršavanje pojavljuju se dok obavljate svoj posao. Predugo je profesionalno usavršavanje značilo ugurati učitelje u publiku, držati predavanje nekoliko sati i poslati ih natrag u učionicu bez bilo kakve potpore ili traženja povratnih informacija.

Posljednjih godina to se drastično promijenilo kada su škole počele uvoditi profesionalni razvoj u redoviti raspored. Te biste prilike trebali iskoristiti kako biste bolje služili svojim učenicima. I pokušajte izbjeći razne izgovore koji se prišuljaju na svaku vašu pomisao o profesionalnom usavršavanju.

………………

NAPOMENA

  • Concordia University-Portland – posvećeno pripremi učenika za život i potpori edukatorima
  • Izvor: education.cu-portland.edu