Školstvo u medijima
VAŠI IZVANREDNI UČENICI
Učenici zvijezde: pronađite pravi način da proslavite istinski uspjeh
objavljeno: 17. listopada 2017.

Visoko uspješni učenici zaslužuju biti pohvaljeni u razredu. Zaslužuju priznanje za svoj rad. Trik je u tome da ih pohvalite na način koji neće obeshrabriti manje uspješne učenike. Kao i sve drugo u životu, i to je stvar ravnoteže i obzira.

Proširite svoju definiciju zvijezde

Uspješni učenici tradicionalno se definiraju kao učenici sposobni zaraditi najviše ocjene. Razmislite o proširivanju te definicije kako biste uključili učenike koji se ističu na netradicionalne načine.

To može uključivati i one koji su skloni pomagati drugima i one koji svaki dan daju sve od sebe. Ako pogledate svoj razred kroz široke naočale, sigurno ćete naći mnogo prilika da odate priznanje svojim učenicima.

Potrudite se da ne pretjerujete

Nemojte upasti u zamku pretjerane hvale koja umanjuje uspjehe drugih. Sjajan podsjetnik na to možete pronaći u filmu The Incredibles, u sceni kada je obiteljski junak Dash, superbrzi desetogodišnji dječak, progunđao da je izreka kako je „svatko poseban“ zapravo način da se kaže kako nitko nije poseban.

To je aktualna briga koja se s vremena na vrijeme pojavljuje kao tema u raspravama o prepoznavanju i priznavanju uspjeha učenika. Što god želite proslaviti, pobrinite se da to doista bude vrijedno slavlja. Djeca takođe brzo nanjuše lažno priznanje.

Širite dobre vijesti

Priznanje može biti ime na zidu učionice, možda u hodniku, a možda na elektroničkom natpisu škole. Bez obzira na to koji način odaberete, pobrinite se da proširite vijest o uspjehu svojih učenika svakomu tko je voljan slušati. Uspjeh koji se slavi javno i uz prikladne fanfare ima veću šansu da se ponovi.

Pronađite izazove izvan učionice

Vaša učionica možda nije dovoljna. Konzultirajte se sa savjetnicima i kolegama svoje škole da biste pronašli programe proširenja učenja koji zvijezdama vašeg razreda mogu ponuditi veći izazov. Ispričajte razredu o njihovim aktivnostima i potaknite ih da podijele svoja iskustva s kolegama.

Prilika učenicima da govore o svom uspjehu priznanje je njihova rada i pomaže im da ponude pozitivan primjer drugim učenicima.

Pružite perspektivu o snazi neuspjeha

Istraživanja su pokazala da učenici koji nižu uspjehe također postaju neodlučni i oklijevaju riskirati zbog straha od neuspjeha. Više od ičega žele zadržati svoj uspjeh i zbog toga izbjegavaju bilo koju vrstu rizika.

Kako biste to pokušali spriječiti, pohvalite svaki neuspjeh koji je prethodio i vodio k uspjehu. To je najbolje primjenjivati na radu u skupini kako biste izbjegli povredu krhkih emocija pojedinih učenika. To pruža kontekst u kojem je neuspjeh nužan korak na putu k daljnjem rastu.

Ne bismo smjeli zanemariti izvanredne učenike u pogrešnom pokušaju da zaštitimo osjećaje učenika koji ne postižu rezultate. Svi učenici zaslužuju priznanje za svoje napore – samo je potrebno imati obzira i razmisliti o tome kako pronaći najbolji način.

………………

NAPOMENA

  • Concordia University-Portland – posvećeno pripremi učenika za život i potpori edukatorima
  • Izvor: education.cu-portland.edu