Zanimljivosti
GLOBAL MATH WEEK
Pet zadarskih škola na matematičkom putu
objavljeno: 17. listopada 2017.

… Petar Preradović, Šime Budinića, Bartula Kašića, Zadarskih otoka i Stanovi sa svojim učenicima viših razreda i učiteljicama matematike, poimence: Anita Šimac, Vlatka Ignac, Natalija Zvelf, Jadranka Glavaš Nikolić, Maja Balat, Lucija Mariani i Ivana Šoše.

Međunarodni projekt pod nazivom Global Math Project koji je pokrenuo James Tanton iz SAD-a okuplja učenike i učitelje iz cijelog svijeta koji dijele svoja zapanjujuća matematička iskustva. Cilj projekta jest stvoriti uzbuđenje i pružiti učenicima priliku da dožive matematiku u novom svijetu.

Prvi susret učenika s Exploding dots bilo je predavanje na kojem su se upoznali s točkicama koje eksplodiraju. Na predavanju su učenici dobili poveznicu na koju su se prijavili i vježbali, te se na taj način pripremili za nadolazeću radionicu.

Sve škole sudionice projekta izravno su bile uključene putem Skypea i uz ugodno druženje, veselje i zajedničko istraživanje učenici su pomoću eksplodirajućih točkica brojeve iz dekadskog sustava prebacivali u druge sustave i obratno, ali i izvodili računske radnje na novi način. Prvi put jedan takav projekt odrađen je u zajedničkoj organizaciji pet zadarskih škola. Bilo je to predivno zajedničko iskustvo i nastavak suradnje.