Iz školskog svijeta
OŠ „BRAĆA RADIĆ“, KOPRIVNICA
Nagrađeni za svoje domoljubne radove na literarnom natječaju
objavljeno: 18. listopada 2017.

… i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirala je Malu ilirsku školu Ivan Krizmanić.

Završnica je održana u Domu kulture u Mariji Bistrici, a počela je objavom likovno-literarnog natječaja.

  • Tema likovnog natječaja bila je gajica, a literarnoga Prestanimo svaki na svojoj struni brenkati, složimo liru u jedno soglasje…, iz proglasa Ljudevita Gaja u Danici iz 1835. godine.

Učenici 4. c razreda OŠ „Braća Radić“ na literarnom natječaju ostvarili su izvrsne rezultate. Učenik Lovro Golubić za svoj rad Moja draga Hrvatska osvojio je prvo mjesto, a učenica Korana Grgac za svoj literarni rad Moja domovina osvojila je treće mjesto. Lovrina i Koranina učiteljica i mentorica je Vesna Mlinarić. Nagrađeni učenici dobili su diplomu Male ilirske škole i medalju koju je izradio dizajner Srećko Lacković.

Nakon svečanog programa i dodjela nagrada za nagrađene učenike i njihove mentore organiziran je edukativni izlet po Hrvatskom zagorju.

Prvi na redu bio je posjet Muzeju Ljudevita Gaja u Krapini, koji se nalazi u njegovoj rodnoj kući. Uz stručno vodstvo razgledali su se njegovi portreti i portreti njegove obitelji, fotokopije njegovih rukopisa, tiskanih tekstova, knjiga i brošura. Učenici su proširili svoje spoznaje o životu i djelovanju Ljudevita Gaja te njegovoj ulozi u razvoju hrvatskog jezika.

Uslijedio je odlazak u Klanjec u kojem su posjetili Galeriji Antuna Augustinčića, proslavljenoga hrvatskog kipara, s njegovim najvećim djelima. Zaustavili su se u Gornjoj Stubici i obišli dvorac Oršić, današnji Muzej seljačkih buna. [ IZ DRUGIH MEDIJA | epodravina.hr ]