Školska knjiga za vas
ZAVIČAJNA POVIJEST
„Ča je ča“’ – županijsko natjecanje u Opatiji
objavljeno: 9. veljače 2018.

U Opatiji je održano još jedno tradicionalno godišnje Županijsko natjecanje u poznavanju zavičajne povijesti. Domaćin ovogodišnjeg natjecanja bila je Osnovna škola „Rikard Katalinić Jeretov“, a natjecanje se održavalo uz upoznavanje znamenitosti toga kvarnerskoga gradića. Održano je već četrnaesti put, a svake godine ekipe se okupljaju u drugom gradu kako bi pokazale poznavanje povijesti toga grada, ali i snalaženje u prostoru. Natjecatelji sedmih razreda iz brojnih osnovnih škola Primorsko-goranske županije u skupinama po četiri učenika po školi tako su pokazali znanje o povijesti Opatije i Voloskog pronalazeći zadane lokacije u Opatiji i Voloskom i odgovarajući na zadana pitanja konzultirajući informacije u prostoru ili s danom im literaturom te fotografirajući određene teme.

Okupilo se 25 ekipa, a na kraju su najbolje rezultate postigle sljedeće ekipe.

1. mjesto ekipa AMBASADOR iz OŠ Trsat – Rijeka u sastavu:

Nina ZUBOVIĆ, Domagoj SILA, Dora KATANOVIĆ i Juraj KEŽMAN, mentorica prof. Ksenija JAKOVČIĆ PUCH

2. mjesto ekipa MANDIĆI iz OŠ Malinska – Dubašnica u sastavu:

Matija BADURINA, Laura BOŽIĆ, Karolina KRALJIĆ i Daniel LONČAR, mentor prof. Denis BULJAT

3. mjesto ekipa ISPRED ŠKOLE iz OŠ Srdoči – Rijeka u sastavu:

Lea FORJAN, Marsel PONJAVIĆ, Ian SOLDATIĆ i Liv LULIĆ, mentorica prof. Vesna SLAVIČEK.

Sudjelovale su i tri ekipe izvan konkurencije, a najbolji rezultat postigla je ekipa VALLE OSCA iz OŠ Frana Frankovića – Rijeka u sastavu: Katja ZEKIĆ, Matea ŠKALAMERA, Antonio BONATO, Luka ČULINA te mentorica prof. Daniela JUGO-SUPERINA.

Usmjerivači i graničari, učenici srednjih škola, pripomogli su da natjecanje prođe u najboljem redu.

  • ŠKOLSKA KNJIGA i ove je godine sponzorirala nagrade za članove učeničkih skupina koje su osvojile prva tri mjesta te njihove učiteljice i učitelje mentore pa su svi dobili lijepe knjige na dar.

Nagrađenima su, osim knjiga, uručeni i zlatni, srebrni i brončani vijenci te pohvalnice. Nagrade su uručili voditelj Županijskog stručnog vijeća i učitelj Dragan MALNAR te predsjednica Udruge RICLIO i učiteljica Nera MALBAŠA KOVAČIĆ, koji su ujedno bili organizatori.