Zanimljivosti
SŠ BRAĆA RADIĆ, KAŠTELA
Kad se male ruke slože
objavljeno: 30. svibnja 2018.

U ekološkoj su akciji sudjelovali učenici, nastavnici, susjedi škole, ribari rekreativci ŠRD-a Nejaj, ronioci RK Giričić te UPA Rostrum, Mjesni odbor Kaštel Štafilić te Samostalni pogon grada Kaštela.

Koordinator ronilačkog dijela akcije bio je Nebojša Kaličanin, profesor tjelesne i zdravstvene kulture, dok je dio posla odrađen na plaži vodila Daria Maljković, koja je s učenicima okupljenima u projektima SEMEP I GLOBE provela analizu sastava otpada na plaži.

Ova je ekoakcija dio šire međunarodne akcije pod nazivom Clean up the Mediterranean, koju od 1995. godine organizira talijanska ekološka udruga Legambiente i okuplja volontere iz mnogih zemalja, različitih jezika, kultura i vjera, a sve radi čišćenja otpada s mediteranskih plaža i obala. Danas je u akciju uključeno više od 1000 sudionika iz Alžira, Egipta, Francuske, Grčke, Libanona, Maroka, Albanije, Portugala, Španjolske, Tunisa, s Cipra i iz Turske, a hrvatske boje predstavlja kaštelanska srednja škola.

Nakon završetka akcije sudionici su u Učeničkom domu svečano otvorili mozaik inspiriran jadranskim podmorjem koji su izradile vrijedne ruke Ružice Đikić, profesorice hrvatskog jezika u kaštelanskoj školi. Podršku i pokroviteljstvo akciji dao je Grad Kaštela te Turistička zajednica grada Kaštela. [ IZ DRUGIH IZVORA | kastela.org ]