Iz školskog svijeta
GLEDAJMO DOMAĆE (I TO BESPLATNO!)
Najdulja noć hrvatskog filma širom Hrvatske i inozemstva
objavljeno: 27. listopada 2017.

… ali i na platnima kina u Srbiji,Bosni i Hercegovini i Rumunjskoj, ponuditi besplatan maraton najboljeg presjeka domaćeg filma svih žanrova i biti najdulja noć hrvatskog filma u povijesti.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, jer program traje od 18 sati do dva sata nakon ponoći, gledatelji će uživati u pomno izabranim uradcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija i recentnoga animiranog filma, dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima pa sve do najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

  • Koncert nezaboravne filmske glazbe

Četvrtu Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 20 sati otvoriti koncert Melodije velikog ekrana u izvedbi mješovitoga pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova uz koje smo odrastali poput Vlaka u snijegu, Tko pjeva zlo ne misli, Servantesa iz Malog Mista, Stele i dr. Program svečanog otvorenja vodit će glumica i zvijezda filmskih i TV ekrana Mila Elegović.

Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić uz pomoć stručnih suradnika (Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić – selektor za dokumentarni film) sastavila je poseban filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Filmski program u 20:45 u Kinu Europa otvara kvartet retro filmova koji su obvezatna literatura za svakoga: Surogat oskarovskog sjaja Dušana Vukotića, desetominutna animirana tragikomedija o čudnovatom debeljku koji na plaži sve što treba napuše, pa čak i vlastitu partnericu, zatim dokumentarni film Šije iskusnog dokumentarista Nikole Babića o staroj i žestokoj narodnoj igri šije iz Dalmatinske zagore koju prati za to vrijeme vrlo inventivna kamera, artistički „kratkiš“ Pravda velikana hrvatskog filma Ante Babaje koji nijemo portretira reakcije slučajnih prolaznika izazvane udarcima jednog muškarca po jednoj ženi nasred ulice te naposljetku zagrebačka premijera, majka svih hrvatskih sapunica „iskopana“ u berlinskom arhivu, Pjesma Jadrana iz daleke 1937. redatelja Hansa Becka, film o nemogućoj ljubavi siromašnog mladića prema lijepoj djevojci, sniman u Splitu, uz glazbenu podlogu Ive Tijardovića, fascinantne kadrove i najveće glumačke zvijezde tog doba, osobito najljepšu Splićanku tog vremena, Desu Marović. [ IZ DRUGIH MEDIJA | zgexpress.net ]