Školstvo u medijima
NAJNEOBIČNIJE ŠKOLE NA SVIJETU
Deset sjajnih svjetskih škola koje će vas zadiviti
objavljeno: 6. studenoga 2017.

1) ŠKOLA SUMMIT SIERRA (Seattle, SAD)

OSOBITOST: škola s individualnim pristupom.

Ova privatna škola otvorena je ne tako davno, 2015. Tajna uspjeha jednostavna je: individualni pristup i najsuvremenija tehnologija. Učenici škole Summit Sierra samostalno rukovode svojim učenjem. Svaki dan pola sata čitaju i pola sata rješavaju zadatke iz matematike. Također prolaze internetske tečajeve, razgovaraju s učiteljima o svojoj karijeri i budućnosti. Sve to pomaže djeci razviti osjećaj neovisnosti, odgovornosti i samopouzdanja. Čak je i Bill GATES uvjeren da je to sustav obrazovanja budućnosti.

2) GIMNAZIJA ØRESTAD (Kopenhagen, Danska)

OSOBITOST: Škola bez zidova

Izvana škola nalikuje na golemu staklenu kocku. Osnovni profil gimnazije – mediji, sredstva masovne komunikacije i suvremena kultura. Školu pohađaju samo učenici viših razreda koji su se već opredijelili za buduću specijalnost i žele usvojiti što je više moguće praktičnih vještina. Zahvaljujući otvorenom prostoru škole, učenici uče komunicirati i surađivati jedni s drugima. „Želimo da naši učenici provode zajednička istraživanja i zajednički rade na rješavanju realnih problema. Dati znanje nije dovoljno, nužno je naučiti primjenjivati ta znanja u praksi“, uvjereni su rukovoditelji škole.

Radni dan obično počinje u osam i završava do 15.40. Među obvezatnim predmetima su danski, engleski, drugi strani jezik (moguće je odabrati francuski, španjolski, njemački ili kineski), fizika, matematika, povijest, religija, umjetnost (likovna, glazbena, dramska ili medijska), tjelesni odgoj, društvene znanosti, biologija i kemija. Uz to možete odabrati još tri predmeta vezana za buduću specijalnost, a četvrtinu svih predmeta moguće je učiti putem interneta umjesto u školi.

3) BIG PICTURE LEARNING (SAD)

OSOBITOST: škola koja podučava praktičnim vještinama.

U ovoj školi potpuno je izbrisana granica između rada i učenja. Proces učenja ustrojen je prema posebnome modelu: učenici su okupljeni u skupine od po 15 članova koje nazivaju vijećem. Svako vijeće ima svoga kustosa (predavača) s kojim se može savjetovati, ne samo o gradivu nego i u pitanju izbora svoje buduće profesije. I svaki učenik mora proći staž. Prva škola Big Bicture Learning otvorena je još 1995. godine. Nakon što je projekt dobio grant Billa Gatesa, otvoreno je još 65 škola u SAD-u, Australiji, Kanadi, Nizozemskoj i Italiji.

4) EGALIA (Stockholm, Švedska)

OSOBITOST:  škola bez roda.

Moto škole je „Poštovanje, odgovornost, profesionalizam.“ Ovdje se svako dijete uvijek osjeća sigurno i želi učiti i razvijati se. Sistem obrazovanja u Egaliji zasniva se na potpunoj ravnopravnosti među učenicima, neovisno o spolu, religiji ili nacionalnosti. U školi se ne upotrebljavaju zamjenice „on“ ili „ona“, učenicima se obraća i naziva ih se samo imenom. Na taj način se djeca oslobađaju stereotipa i uče prosuđivati jedan drugoga isključivo na temelju postupaka.

5) ALTSCHOOL (San Francisco, SAD)

OSOBITOST: Škola Silicijske doline

Prva škola AltSchool otvorena je 2013. godine u San Franciscu. AltSchool pohađaju djeca od četiri do 14 godina. Njezin je tvorac bivši zaposlenik Googlea Max VENTILLA. Model obrazovanja u školi AltSchool razlikuje se od tradicionalnoga obrazovnog sustava. Nema standardnih testova, a djeca se uče razmišljati fleksibilno kako bi se mogla lakše prilagoditi promjenama u svijetu. Djeca na satovima uče uz pomoć 3D modeliranja, umjesto bilježnice upotrebljavaju tablet i uče rješavati realne praktične probleme.

6) STRUKOVNA ŠKOLA SRA POU (Kambodža)

OSOBITOST:  škola u kojoj uče odrasli i djeca.

Školu je 2011. sagradila mjesna zajednica prema projektu finske arhitektonske tvrtke. Graditelji su gradili školu bok uz bok s mještanima. Tu djeca i odrasli uče osnove poduzetništva i kako voditi vlastiti posao. Uči se i kako izrađivati razne stvari. Za lokalne stanovnike Sra Pou Vocational School prilika je da steknu neovisnost.

7)  SREDNJA ŠKOLA P-TECH HIGH SCHOOL (Brooklyn, New York, SAD)

OSOBITOST: škola koja zamjenjuje koledž.

Srednja škola P-Tech zamjenjuje višu školu. Umjesto četverogodišnjeg programa, ovdje djeluje šestogodišnji program. Svih šest godina djeca uče prema smjernicama STEM obrazovanja. Peti i šesti razred provode s predavačem iz New York City College of Technology. Nakon završetka programa, sa 16 godina, učenik dobiva prvu diplomu i status prvostupnika.

8) ŠKOLA STEVE JOBS (Amsterdam, Nizozemska)

OSOBITOST: škola koja uči razmišljati drugačije.

 U školi koja nosi ime Stevea Jobsa svaki učenik bira vlastiti plan razvoja, u skladu sa svojim interesima i sklonostima. Pritom se izbor vrši putem posebne aplikacije na iPadu. Škola dijeli osobne gadgete svakom učeniku od četiri do 12 godina. Roditelj, učenik ili nastavnik mogu prilagođivati odabrani program svakih šest mjeseci. Moguće je raditi vlastitim tempom i nije potrebno usklađivatii se s drugima.

9) BRIGHTWORKS SCHOOL (San Francisco, Kalifornija, SAD)

OSOBITOST: škola u kojoj možete raditi sve što poželite.

Ovdje je dopušteno sve što roditelji obično zabranjuju. Može se uprljati, igrati vatrom, rastavljati glačala i perilice rublja, crtati po zidovima i namještaju. I, naravno, baviti se umjetnošću. Škola je smještena u skladišnom prostoru u kojem se nalaze samostalno izgrađene tvrđave i teatri. „Svijet treba ljude koji percipiraju poteškoće kao zanimljive zagonetke i posjeduju kreativne sposobnosti i ustrajnost za promjenu okoliša”, uvjereni su utemeljitelji škole.

10)  ŠKOLA CARPE DIEM (Aiken, Južna Karolina) 

OSOBITOST: škola u kojoj su učionice zamijenjene uredima.

„Svaki je učenik različit“, govori direktor škole Robert SOMMERS, „no svakog od njih dužni smo pripremiti za život poslije škole. Upravo zbog toga školski prostor više nalikuje na ured nego na učionicu na kakvu smo navikli. Ovdje se nalazi 300 malih ureda s računalima i svom opremom potrebnom za obuku učenika. Učenici škole Carpe Diem četiri godine zaredom pokazali su najbolji rezultat na općem testiranju u Arizoni i još k tome čitaju tri puta bolje od dvojih vršnjaka u drugim američkim školama.

………………

NAPOMENA

  • Mel.fm jest stranica na ruskom jeziku posvećena obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm