Školstvo u medijima
SVOJIM UČENICIMA TREBA DATI NAJBOLJE OD SEBE
Podučavanje je više od posla, ono je dio tebe, a to nije lako
objavljeno: 7. studenoga 2017.

Kad uđemo u učionicu, stavljamo svoj učiteljski šešir i oslobađamo se svih obiteljskih i drugih napetosti kako bismo dali najbolje od sebe svojim učenicima. Onda dođemo kući i stavljamo šešir supruge, roditelja, prijatelja, kćeri, sestre kako bismo dali najbolje od sebe svima u svom privatnom životu.

No što kada ne možete više?

Katkad emocije koje proživljavamo ne možemo jednostavno odvojiti u poseban odjeljak u glavi. Mi neizbježno miješamo emocije iz kuće i s posla.

Kao učitelji, mi emotivno ulažemo sebe u učenike. Mi ih volimo, stalo nam je, učimo ih lekcijama, i školskima i životnima. Upoznajemo ih kao osobe, njihove nade i strahove. Upoznajemo njihove obitelji i njihove nedostatke. Ulažemo sebe u njihovu dobrobit. To je dio podučavanja koji sam voljela. Ali na današnji dan to boli.

Kada izgubite jednoga…

Katkad nas snađe jedan od onih dana. Dana koji vas uzrujavaju, ljute, jedan od onih dana kada jednostavno ne možete prijeći preko nečega. A danas? Danas je bio dan kada ste kao učitelj jedva mogli disati. Trenutak kada čujete da je jedan od vaših učenika oduzeo sebi život, jedan od VAŠIH učenika, kojeg ste učili, gledali kako se bori i uspijeva, kojem ste pomagali da se razvija kao osoba i učenik, na kojeg ste bili ponosni. To para srce. Osjećaj koji se ne može primjereno opisati. U sebi se pitate:

„Što sam mogao učiniti drugačije? Zašto nisam mogao vidjeti bol? Trudio sam se nešto učiniti, ali jesam li mogao učiniti više?“

Sve vas te misli progone. Dva šešira, učiteljski i kućni, više ne mogu stanovati odvojeno u vašoj glavi. Zadržavate suze u razredu, zadržavate suze za večerom.

Naše ulaganje u učenike omogućava nam da gledamo uspjehe, mature, započete karijere, završene karijere. Stječemo prijatelje, uspomene i iznad svega mijenjamo društvo. Možda ne svakog dana. Danas nije bio dan ponosnih učitelja, danas smo osjećali bol, žal i čežnuli smo za prilikom da učinimo više. Ovaj posao je težak. Katkad činjenica da učiteljski šešir zapravo ne možete nikad skinuti može povrijediti vašu dušu. Ako postoji nešto što sam naučila o podučavanju onda je to da podučavanje nije samo dio tebe, nego si to ti.

………………

NAPOMENA

  • Bored Teachers jest mjesto za učitelje svih razina gdje mogu pronaći humor u frustraciji, iscrpljenosti i kompleksnosti koja dolazi s tom profesijom.
  • Izvor: boredteachers.com