Zanimljivosti
MJESEC HRVATSKE KNJIGE
Kako su naše škole obilježile Mjesec hrvatske knjige?
objavljeno: 9. studenoga 2017.

[ Piše:  Tatjana BARAT  ] Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, ova je godina posvećena enciklopedistici kao središnjoj temi.

Da bi se poticala čitanost od najranije dobi, organiziran je i nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom “Čitanje ne dolazi u pitanje”, a ove su se godine čitale knjige “Mali ratnik” Tihomira Horvata, “Pošalji mi poruku” Sanje Pilić i “Milijunaši” Maje Brajko-Livaković. Kao i svake godine, 23. listopada bio je posvećen cjelodnevnom čitanju, dok će se 11. studenoga obilježiti Dan hrvatskih knjižnica.

Međutim, osim ovih aktivnosti na nacionalnoj razini, brojne su škole pronašle svoje načine kako obilježiti Mjesec hrvatske knjige. Kreativni učitelji, profesori, knjižničari i stručni suradnici dali su sve od sebe kako bi svojim učenicima pokazali koliko čitanje može biti zabavno,  ali i koliko nam je potrebno za otvaranje prozora u novi svijet. Od Slavonije, preko Međimurja i Zagreba do Dalmacije, škole su organizirale susrete s književnicima, čitanje s roditeljima, noćenje u školskoj knjižnici, oslikavanje enciklopedija, književne čajanke, suđenje književnim likovima, snimanje filmova, radionice stvaranja priča, čitanje slučajnim prolaznicima, čarobne potrage u knjižnici i brojne druge aktivnosti. Škole koje slijede samo su neke od njih.

   OSLIKAVANJE ENCIKLOPEDIJA U BELICI

Kao što je već spomenuto, ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige je enciklopedistika, a da je već od rane dobi potrebno upoznati se s bogatstvom koje nam enciklopedije nude, pokazali su učenici međimurske Osnovne škole Belica. Učiteljice su u grupi Kreativna čitaonica, koju čine učenici trećeg, četvrtog i petog razreda, pred učenike stavile zadatak oslikavanja najljepše i najzanimljivije enciklopedije, gdje su učenici pokazali izuzetnu kreativnost. Prvašići su svakog tjedna sudjelovali u “Pričaonici” i izrađivali svoje lutke prema likovima iz priča, dok su osmaši tradicionalno održali svoj Tulum s(l)ova i uživali u večernjoj atmosferi čitanja u knjižnici i ukusnim zalogajima. Škola nije zaboravila ni one najmlađe koji će tek zasjesti u školske klupe pa su za mališane iz dvaju vrtića pripremili igrokaz “Figaro, mačak koji je hrkao!”.

   NOĆ U OSNOVNOJ ŠKOLI DUBRAVA

Neobičnu atmosferu kasnovečernjeg boravka u knjižnici i školi prepoznali su i u Osnovnoj školi Dubrava. Učenici njihove Područne škole Bolč prenoćili su u školi i doživjeli nezaboravno iskustvo. Svjetski dan animacije, 28. listopada, povezali su pak s lektirnim djelima i njihovim ekranizacijama. Pogledali su bajke i basne “Dva miša”, “Neposlušno mače”, “Tri praščića” i “Princezu na zrnu graška”, kao i animirani klasik “La Linea”, nakon čega su učenici likovno izrazili svoje dojmove.

Nisu zaboravili ni enciklopedije pa su prelistavali one koje su ih se posebno dojmile i zabilježili najzanimljivije naslove, a potom su novostečeno znanje pokazali na kvizu izrađenom alatom Kahoot.

■  PRETRAŽIVANJE KNJIŽNICE U SPLITU

Učiteljica Danijela Ohnjec i njezine kolegice Linda Perutović i Ljubica Pehar iz OŠ Marjan u Splitu povele su prve i treće razrede u Gradsku knjižnicu Marka Marulića, gdje su učenici detaljno razgledali knjižnicu, što je posebno bilo zanimljivo prvim razredima. Učiteljice i knjižničarka osmislile su radionicu naziva “Enciklopedija”, na kojoj su se učenici upoznali s osnovnim pojmovima vezanima uz enciklopedistiku i sami pretraživali najzanimljivije dječje enciklopedije.

■  LEKTIRA U NOVOM RUHU U ŠARENGRADU

Jasna Kovač i Ksenija Dragun  iz Osnovne škole  dr. Franje Tuđmana iz  Šarengrada odlučile su svojim učenicima pokazati da lektira može biti ne samo poučna, nego i zabavna. S učenicima sedmih razreda pokrenule su projekt “Lektira u novom ruhu”. U sklopu projekta učenici su jedan sat proveli u školskoj knjižnici gdje im je knjižničarka Martina Veber održala uvodni (motivacijski) sat o Mjesecu hrvatske knjige i važnosti čitanja. Sami su izradili plakate za poticanje čitanja, a također im je dana sloboda u biranju ovomjesečnog lektirnog naslova. Učenici osmih razreda čitali su “Brezu” Slavka Kolara kao dio obvezne lektire, no u njezinoj analizi nisu se zadržavali na monotonim načinima obrade, nego su sa svojim nastavnicama organizirali sudnicu, a prethodno su im dodijeljene uloge. Časni sudac pobrinuo se za mir u sudnici, sudski službenik za govorenje istine, a zapisničar za zapisivanje svih izjava svjedoka i optuženika. Porotnici su optužili Marka Labudana na tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu.

Kao vrhunac obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige predstoji im susret s vinkovačkim književnikom Vladimirom Bakarićem, kojeg će učenici moći pitati sve o nastanku njegovih djela i samom kreativnom procesu pisanja.

  SPOJ KNJIGE I BONTONA U SUPETRU

Na drugom kraju Hrvatske, u Osnovnoj školi Supetar, učiteljice hrvatskog jezika Tea Della Croce, Daria Gospodnetić i Tea Fabris Matulić, školska knjižničarka Vedrana Volf i psihologinja Jasminka Grbavec Klindžić provele su zanimljive aktivnosti u svim razrednim odjelima predmetne nastave. Najveći broj njih bio je vezan uz bonton, koji je ujedno krovna tema njihovog školskog projekta „Evala van svitu“. Aktivnosti su bile organizirane na satima Hrvatskog jezika i prilagođene pojedinom uzrastu.

U Priči jesenskog šešira učenici petih razreda izradili su svoj jesenki šešir od lišća i jesenjih plodova, nadjenuli mu ime i smislili priču koju su usmeno izlagali. Na satu Medijske kulture u šestom razredu povezao se Mjesec hrvatske knjige i stripa, a sve je zaokružila već spomenuta tema bontona. U aplikaciji Toondoo učenici su primjenjivali svoje znanje o samostalnoj izradi stripa i stvorili vlastite stripove na temu Bonton u knjižnici.

Učenici sedmih razreda odabrali su najdražeg književnog junaka s kojim se mogu poistovjetiti. Neki su pripremili lutkarsku predstavu, a neki su ga izradili od papira te prezentirali sličnosti sebe i odabranog književnog lika. Učenici su pokazali da sloboda izbora u izražavanju donosi najbolje plodove i nanovo iznenadili svojim idejama i realizacijom istih. Učenici osmih razreda morali su osmisliti scenarij za kratak film o bontonu u knjižnici te su pokazali umijeće u glumi, snimanju i montaži filmova.

  KNJIŽEVNA ČAJANKA U BOŽJAKOVINI

Učiteljica hrvatskog jezika Manuela Jadanec u Osnovnoj školi “Stjepan Radić” u Božjakovini pokraj Dugog Sela održala je nesvakidašnju književnu čajanku kojom su učenici bili oduševljeni. U okviru školskog projekta, čiji je cilj poticanje čitanja u djece i jačanje pozitivnog stava učenika prema čitanju, učenici 5. c i 5. d na satu Hrvatskoga jezika pronašli su zamotane paketiće u kojima su se skrivale još nepročitane knjige i neistraženi svjetovi. Na zamotanim paketićima bile su ispisane tek poneke rečenice prema kojima su učenici odabrali svoj paket. Nakon što su odabrali svoje paketiće i otkrili njihov sadržaj, započeli su s čitanjem pijući topao čaj i jedući ukusne kekse, a sve to u okrilju glazbenih nota pjesme “Rivers flows in you”. Tijekom drugog školskog sata učenici su postali pravi marketinški stručnjaci. Radeći u paru, trebali su izraditi novu naslovnicu knjige koju su čitali prethodni sat i predstaviti ju ostatku razreda. Cilj je bio privući nove čitatelje koji će baš taj naslov odabrati za izbornu lektiru u studenome.

■   ČITANJE S RODITELJIMA U BUDIMCIMA

Da bi učenici uopće zavoljeli čitanje i kasnije s oduševljenjem sudjelovali u ovakvim radionicama, potrebno ga je poticati od najranije dobi i to ne samo na nastavi, nego i u roditeljskom domu. To je prepoznala i učiteljica Patricija Hercog iz Osnovne škole Hinka Juhna Podgorač, Područna škola Budimci. Zato su sate Hrvatskog jezika prvašićima uljepšala čitanja bajki mama i baka, a također su uživali u čitanju priča prije spavanja sa svojim roditeljima i to zabilježili fotoaparatom.

Mnogima najdraže Grimmove bajke bile su ovogodišnji lajtmotiv na čiju je temu organizirano nekoliko radionica u školskoj knjižnici Matične škole u Podgoraču. Pridružile su im se i studentice informacijskih znanosti Nina Klarin i Renata Nović te putem video konferencije mališanima čitale Grimmove bajke.

■  GOSTI U MURSKOM SREDIŠĆU

Brojni gosti posjetili su i učenike 2. a i 2. b razreda Osnovne škole Mursko Središće u sklopu razrednog projekta “Mjesec čitanja”. Ugostili su školsku knjižničarku Leonu Jug, pedagoginju Mariju Zadravec Kvakan i profesoricu hrvatskoga jezika Sonju Vršić, koje su im čitale slikovnice i priče, a potom su uslijedili kreativni zadaci. Ovih dana ugostiti će i ravnatelja Škole Elvisa Šarića i knjižničarku Ivanu Sakač iz Gradske knjižnice Mursko Središće. Svi oni pridonose obogaćivanju nastavnih sati, kao i stvaranju zaloga važnosti čitanja za budućnost.

■  KREATIVNOST I U SREDNJIM ŠKOLAMA

Da je obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige jednako važno i u srednjoj strukovnoj školi, pokazale su njihove kreativne knjižničarke i profesorice.

U Obrtničkoj školi i Tehničkoj školi u Bjelovaru njihova knjižničarka Sanja Pinter osmislila je književne rebuse i križaljke, čijim je rješavanjem potrebno doći do određenog književno-teorijskog pojma, autora ili djela. Sljedeći korak je pronaći to djelo, autora ili pojam na policama knjižnice nakon čega učenik osvaja motivacijsku nagradu. Rebusi i križaljke koristili su se i na satima Hrvatskog jezika, gdje su se učenici grupirali i pogađali pojmove. Najuspješnija grupa osvojila je petice iz zalaganja,  a učenik koji se posebno istaknuo znanjem. zaradio je peticu iz književnosti. Za one kreativnije knjižničarka i profesorice hrvatskog jezika organizirale su radionice izrade straničnika od ekoloških materijala s motivacijskim porukama, dok su oni koji vole poeziju ili glazbu bili oduševljeni posjetom mladog renomiranog pjesnika Jurice Pintera koji se, osim pisanjem pjesama, bavi i rap glazbom te je surađivao i s Edom Maajkom.

Učenici Ekonomske škole Velika Gorica također već tradicionalno sudjeluju u manifestaciji Mjeseca hrvatske knjige, a ove su godine prvi i treći razredi sa svojom profesoricom Sanjom Mirenić i školskom knjižničarkom Ljiljanom Godinić te u suradnji s Područnom  knjižnicom Galženica svojim sugrađanima odlučili pokazati koliko je pisana riječ važna. Pod motom “Danas ti čitam” učenici su slučajnim prolaznicima čitali Teofrastove „Karaktere“.

  HRVATSKA ITEKAKO ČITA

Sve su ove škole, kao i brojne druge diljem Hrvatske, dokaz da se u našoj zemlji itekako čita i da odgojno-obrazovni djelatnici čine sve kako bi među učenicima poticali kulturu čitanja. Koji se pak naslovi najviše posuđuju u školskim i gradskim knjižnicama, a koji najčešće kupuju u knjižarama, pokazat će rezultati agencije Valicon koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem Interliberu, upravo na Dan hrvatskih knjižnica. [ IZ DRUGIH IZVORA | citajknjigu.com | Piše:  Tatjana BARAT  ]