Zanimljivosti
I. OSNOVNA ŠKOLA BJELOVAR
Na državnu smotru ide Srđan Dožudić
objavljeno: 23. studenoga 2017.

Naime, iz sisačke Gradske knjižnice prije pet godina potekla je inicijativa o natjecanju u čitanju za učenike osnovnih škola. Knjižničari, učitelji razredne nastave i hrvatskog jezika prepoznali su vrijednost ovakvog natjecanja pa je ono postalo praksa mnogih hrvatskih škola.

I u našoj OŠ broj prijavljenih učenika svake godine sve više raste – ove ih je godine organizatorica školskog natjecanja, knjižničarka Danica Popilovski Topalović, nabrojila više od 40. Svake se godine primjećuju sve veći korisni učinci ovog zanimljivog načina poticanja ljubavi prema knjizi na učeničku populaciju zainteresiranu za dodatno čitanje. Cilj je natjecanja susret upravo učenika zainteresiranih za literaturu kojih, unatoč tvrdnjama da djeca ne vole čitati, uvijek ima. Svaki sudionik uz pomoć učitelja mentora bira prozno djelo koje će pročitati, a onda i predstaviti svojim vršnjacima. Učenici tako uče vještine potrebne za uspješan javni nastup, a u drugom dijelu svoga predstavljanja izražajno čitaju ulomak iz odabrane knjige ne bi li i svoje slušatelje zainteresirali za čitanje.

Tako mnogi dobivaju priliku i za prvi javni nastup. Već u trećemu i četvtrtom razredu učiteljice razredne nastave naše škole potiču i vode učenike u ovakvoj aktivnosti.

I Srđan je interes za scensku umjetnost razvijao od prvog razreda u Ritmičko-scenskoj grupi svoje učiteljice Ljiljane Dominko. Svake je godine nastupao na dvjema školskim priredbama, koje se u I. osnovnoj u proteklih dvadeset godina pripremaju s posebnom ljubavlju i kreativnošću učitelja i učenika. U petom je razredu Srđan postao član Dramske grupe kod profesorice Željke Šunjić, s kojom je, osim na školskim priredbama, nastupao i na smotri dječjega dramskog, literarnog i novinarskog stvaralaštva, poznatom Lidranu. Ove godine, Srđanu je na Natjecanju u čitanju naglas mentorica njegova učiteljica hrvatskog jezika i razrednica, profesorica Mirjana Ištef. Učiteljica sa sedamnaestogodišnjim iskustvom i mnogobrojnim uspjesima u poticanju učenika na literarno, novinarsko i dramsko stvaralaštvo izvukla je iz Srđana najbolje. Koliko je taj dječak talentiran, potvrđuje i činjenica da je i na školskom, i na gradskom, i na županijskom natjecanju od prosudbenih povjerenstava dobio uvijek maksimalan broj bodova pa je drugoplasirane pobjeđivao i s pet bodova više.

……………..

Sanja SABLJAK, prof. | voditeljica Tima za kulturnu i javnu djelatnost I. osnovne škole Bjelovar