Školstvo u medijima
UVIJEK IMA NAČINA
Ako se osjećate kao da udarate glavom o zid, niste sami!
objavljeno: 30. studenoga 2017.

Onaj početni zanos nove školske godine se istrošio, sve je više problema discipline, a učenici ne rade svoje zadatke. Roditelji šalju učiteljima bezbroj poruka elektroničke pošte jer njihovo dijete nije dobilo peticu na posljednjem ispitu. Stres ovog posla sve je veći, a do ljeta ima još mnogo.

Sve su to stvarni problemi koji nam mogu otežati da pozitivno gledamo na podučavanje. No dobra vijest je to da se ti zidovi mogu srušiti.

A sada pročitajte o pet prepreka s kojima se učitelji susreću u studenome i pet načina na koje ih možete prevladati.

Problem: MANJAK ADMINISTRATIVNE POTPORE

Učitelji provode svaki dan u učionici sa svojim učenicima. Oni iz prve ruke znaju što funkcionira, a što ne, što motivira djecu, a što im odvlači pozornost. Stoga, jedna od stvari koje najviše iscrpljuju u ovom poslu jest kada vam vaši nadređeni ne vjeruju da ćete učiniti ono što je najbolje za vaše učenike. Kada je sve što čujete od vaših nadređenih „ne“, ili oni rade suprotno vašim prijedlozima, to može posve isisati užitak iz podučavanja.

  • Kako riješiti taj problem

U ovakvim situacijama katkad je najbolja stvar koju možete učiniti upravo to da im se maknete s puta. Usredotočite se na svoje učenike i na posao koji je ispred vas te izbjegavajte ravnateljev ured. Naravno da postoji više dugoročnih koraka koji se mogu poduzeti kad je ravnatelj loš, ali ako vam oni prouzročuju previše stresa u ovom razdoblju, katkad je najbolja stvar koju možete učiniti to da se držite podalje od njih.

 Problem: PREVIŠE OCJENJIVANJA

Učenički radovi i eseji se gomilaju u ovo doba godine i radno opterećenje može biti doista golemo. Vaš izvorni plan možda je bio da ih postupno ocjenjujete, možda da ocijenite deset radova u deset dana, dok svi ne budu ocijenjeni. No zatim ste se sjetili da je ocjenjivanje najgora stvar na svijetu i već dva tjedna niste ništa učinili, a hrpa je sve veća.

  • Kako riješiti taj problem

Jedna od najboljih solucija jest posvetiti jedan dan ili jednu večer rješavanju cijele hrpe učeničkih radova. Jednostavno morate prihvatiti da će sljedećih osam sati biti pakleno, ali da vi nećete stati dok ne riješite sav posao. To neće biti zabavno, ali riješit ćete se tereta i stresa koje vam prouzročuje pogled na tu gomilu papira na stolu.

Problem: ZAHTJEVNI RODITELJI

Studeni je ono vrijeme godine kada roditelji pohrle u školu. Ocjene njihova djeteta počinju padati i roditelji jednostavno počnu paničariti. Nažalost, učitelj su oni koji su obično meta roditeljskih ispada, a to može izazvati nepotreban stres.

  • Kako riješiti taj problem

Najbolji način za rješavanje ovakvih situacije jest da budete proaktivni i kontaktirate s roditeljima prije nego što oni kontaktiraju s vama. Jednostavna poruka elektroničke pošte ili telefonski poziv kojim ćete roditelje obavijestiti o propuštenoj domaćoj zadaći ili lošem uspjehu na testu mogu mnogo značiti. To ih podsjeća da imate najbolje namjere za njihovo dijete i da vam je doista stalo do njih. To možda zvuči smiješno, ali mnoge roditelje treba podsjećati na to.

Problem: DOSADA

Jedan od problema koji se pojavljuju u studenome jest upravo dosada. Ovaj posao katkad se može činiti ustajalim, a monotonija vas može obeshrabriti dok ne zaboravite zašto uopće radite taj posao.

  • Kako riješiti taj problem

Najbolji lijek za ovo jest da uvedete malo zabave u učionicu. Odredite tjedan u kojem ćete sa svojim razredom raditi na nekome zanimljivom projektu. Dopustite svojim učenicima da sagrade nešto, isplanirajte večer poezije, odvedite učenike na izlet ili u šetnju. Zbog prirode ovog posla, katkad podučavanje može postati monotono, stoga s vremena na vrijeme morate malo prodrmati stvari.

Problem: ISCRPLJENOST

Studeni je doba godine kada se prisjećamo koliko iscrpljujuće podučavanje doista može biti.

  • Kako riješiti taj problem

Možda vam treba samo malo odmora. Uzmite jedan dan za sebe u sljedećih nekoliko tjedana. Vaši će učenici biti posve u redu bez vas – zapravo, njima će biti bolje zbog toga što ste vi uzeli slobodan dan. Odspavajte malo dulje jedno prijepodne, otiđite na masažu, učinite nešto što nema veze sa školom. Katkad je slobodan dan sve što trebate da biste obnovili zalihe energije koje će vam pomoći da izdržite do Božića.

……………..

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com