KOLIKO IMA ISTINE U SVEMU

Podučavanje vas može učiniti sretnijom osobom

srijeda, 6. prosinca 2017.

Podučavanje često dospijeva na udar kao loš izbor karijere. Često se podsjeća na to da je plaća niska, a sati dugi. Slušamo, također, da se podučavanje sve više svodi na testiranje.

Podučavanje vas može učiniti sretnijom osobom

Podučavanje nam ipak pruža neizmjernu količinu radosti koja ima nevjerojatan utjecaj na nas i naš rad sa svakim djetetom.

Nema ni jedne druge karijere u kojoj pojedinac osjeća jasan i opipljiv utjecaj svoga rada dok pomaže oblikovati budućnost buduće generacije. Upravo je taj osjećaj radosti i utjecaja privukao mnoge u profesiju.

Je li posao težak i izazovan. Da, ali...

Jednako je toliko plemenit i ispunjava.

U obrazovanju rijetko postoji jedinstvena formula. Podučavanje je složeno. Koja se još profesija temelji na tradiciji i znanju iz prošlosti, a istodobno usmjeruje na zahtjeve i potrebe budućnosti? To može biti vrlo stresno, ali i uzbudljivo za one koji odaberu podučavanje kao karijeru.

Prema indeksu blagostanja Gallup-Healthwaysa, karijera u podučavanju može biti jedna od tajni dobrog života. Podučavanje je jedna od najboljih karijera kada je posrijedi dobrobit zaposlenika, daleko nadmašujući bankare, inženjere, poduzetnike i mnoge druge kategorije.

Istraživanja pokazuju da od 14 glavnih kategorija poslova, učitelji zauzimaju drugo mjesto po pitanju ukupne dobrobiti zaposlenika prateći u stopu liječnike, koji zauzimaju prvo mjesto. Učitelji imaju razvijenu svijest o vlastitoj dobrobiti, ocjenjuju svoj život visokom ocjenom i u dobrom su emotivnom zdravlju što su dva ključna podčimbenika dobrobiti. U te dvije kategorije, učitelji također zauzimaju drugo mjesto ostavljajući iza sebe obrtnike, medicinske sestre, vlasnike tvrtki i menadžere i izvršne direktore te mnoge druge.

Ocjenjujući svoj život na skali od 0 do 10, pri čemu je 0 najgori mogući, a 10 najbolji mogući život, učitelji ocjenjuju svoj život bolje nego bilo koja druga ispitana profesija osim liječnika. Također učitelji su na trećem mjestu među profesijama koje ocjenjuju da „koriste svoje jače strane i čine ono što im najbolje ide svaki dan.“

Učitelji su također vesela družina. Oni će, češće od ostalih profesionalaca, reći da „su se jučer nasmijali ili jako smijali“ te da su „iskusili „sreću“ ili „zadovoljstvo“. Oni su drugi na popisu profesija koje tvrde da „svaki dan nauče ili učine nešto novo.“

„Dobrobit“ znači više od „zdravlja i bogatstva“, kako je navedeno u studiji koju su proveli ekonomist sa Princetona Angud DEATON i proslavljeni psiholog Daniel KAHNEMAN. Ukratko, ono što su zaključili je da sreća ne raste iznad godišnjih primanja od 75 tisuća dolara. Iako učitelji ne zarađuju velike plaće, njihova su primanja relativno stabilna, posebno kad se mjeri broj dana koji rade u godini.

Kategorija u kojoj učitelji slabo stoje je „radno okružje.“ Upitani „kreira li njihov nadređeni uvijek okružje koje je otvoreno i ulijeva povjerenje“, učitelji su se našli posljednji na popisu, iza rudara i ostalih teških zanimanja. Na posljednjem mjestu su se našli i kada su upitani „jesu li jučer cijeli dan tretirani s poštovanjem.“

To je golem čimbenik koji pridonosi nacionalnoj krizi s nedostatkom učitelja i vodi k tome da se sve manje učitelja u svom radu emotivno uključuje.

Teach n' Kids Learn nastavit će skupljati informacije i objavljivati članke kako bi pomogli liderima u obrazovanju koji pokušavaju promjeniti percepciju učiteljske profesije i izboriti se za bolje radne uvjete. Zato, ostanite s nama!

..................

NAPOMENA

  • Teach n' Kids Learn jest stručnazajednica za pomoć edukatorima u poboljšanju prakse u učionici.
  • Izvor: teachnkidslearn.com
Vezani članci
Školski portal: „Podučavanje nije raketna znanost, ono je mnogo složenije“

„Podučavanje nije raketna znanost, ono je mnogo složenije“

U svojoj srži, raketna je znanost jednostavna. S jednoga kraja…

Školski portal: Zašto postati učitelj?

Zašto postati učitelj?

Stoga, zašto podučavati? Donosimo deset razloga. ■  NIJEDAN DAN NIJE…

Školski portal: Roditelji, izostavite ove teme kad pričate s nastavnikom

Roditelji, izostavite ove teme kad pričate s nastavnikom

Najvažnije od svega, izbjegavajte postavljanje pitanja ili komentare poput sljedećih.…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Zajednički Božićni koncert

Zajednički Božićni koncert

U prohladnoj Bazilici Srca Isusova (popularnoj…

Školski portal: Digitalni sadržaji i aktivnosti

Digitalni sadržaji i aktivnosti

■  1. razred:  ZBRAJANJE I ODUZIMANJE…

Školski portal: Zadarski učenici proizvodit će čips od jagoda

Zadarski učenici proizvodit će čips od jagoda

Projekt je prijavljen u sklopu javnog…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…