Iz školskog svijeta
OŠ VEĆESLAVA HOLJEVCA, ZAGREB
Kad si onlajn, budi pametan
objavljeno: 5. prosinca 2017.

… stvarali su medijske sadržaje, govorili o svojim medijskim navikama, isticali važnost promicanja medijske pismenosti te su osvješćivali pozitivne i negativne strane interneta.

Na Svjetski dan televizije mali i veliki Holjevčani, njihovi roditelji i učitelji sudjelovali su na radionicama vezanima za sigurnost na internetu. Radionice su bile prilagođene dobi učenika.

Prvi razredi gledali su prvu epizodu animiranoga klasika Baltazar. Razgovarali su o filmu i poruci filma, o medijima kojima se najčešće koriste te su crtali medije i najdraži medijski sadržaj. Drugi su razredi sa svojim roditeljima zaigrali društvenu igru Kad si onlajn, budi pametan, koju su izradile učiteljice Andrea Sekulić i Anita Kiš. Crvene kartice upozoravale su na opasnosti, a zelene kartice isticale su pozitivne strane virtualnog svijeta. Treći su razredi izradili Sigurno drvo – drvo koje će ih uvijek podsjećati na to da virtualni svijet nije stvaran svijet, dok su četvrti razredi razgovarali o tome komu mogu prijaviti elektroničko nasilje te su se upoznali s MUP-ovom aplikacijom Red Button.

Oni stariji, petaši, služili su se medijskim upravljačem – uočavali su čime medijski sadržaji privlače i zadržavaju pozornost, koji stil života, koje vrijednosti predstavljaju, zapažali su što je skriveno u tim porukama. Šestaši su uočavali prednosti i nedostatke igranja videoigrica – pomažu protiv rastresenosti i u bržem rješavanju problema, zabavne su, ali i stvaraju ovisnost, zanemaruju se obveze te mogu pružiti pogrešna očekivanja o stvarnom životu. Sedmi su razredi raspravljali o posljedicama elektroničkog nasilja u školi te stvarali scenarij za videozapis o sigurnosti učenika na internetu i važnosti medijskog opismenjivanja.

Osmi su razredi organizirali i održali prvi okrugli stol u školi koji su uspješno moderirali Sebastian Hrstić i Matej Vugriniček, također učenici osmog razreda. Raspravljali su o mjestu medijske pismenosti u osnovnim školama, svojim iskustvima, vršnjačkom nasilju, kritičkom vrednovanju medijskih sadržaja, potrebi za edukacijom učitelja, roditelja i svih učenika osnovnih škola i mnogim drugim temama. Na okruglom stolu sudjelovali su učenici osmih razreda, Ante Miličević, Bruna Pulić i Mateo Toić, Iva Kasumović, majka našeg učenika, ravnatelj Slaven Staklenac te Igor Kanižaj, potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Do sljedećeg čitanja – analizirajte, vrednujte, stvarajte medijske sadržaje.

I budite pametni!

…………………

Anita KIŠ, predaje hrvatski jezik u Osnovnoj školi Većeslava Holjevca, Zagreb

Voditeljica je Malih lektora i Osnova medijske pismenosti.

Organizira školske priredbe, uređuje školske panoe, priprema učenike za natjecanja, sudjeluje u raznim projektima, volontira, trenira…

Voli dobru knjigu, dobar film i topli čaj.