Savjeti stručnjaka
PETRINJA > SAVJETOVALIŠTE ZA DJECU, ADOLESCENTE I OBITELJ
Stručna i neposredna pomoć djeci i mladima
objavljeno: 8. prosinca 2017.

… gdje postoji povećan broj rizičnih čimbenika (ratna razaranja, siromaštvo, nezaposlenost, nedostupnost usluga za metalno zdravlje, izloženost nasilju i zlostavljanju, nedostatak pozitivnih poticaja, visoka prevalencija zdravstvenih i mentalnih poremećaja) koji narušavaju kvalitetu života i mentalno zdravlje djece i mladih.

Savjetovalište je smješteno u „neutralnu“ i nekliničku ustanovu Pučkoga otvorenog učilišta kako bi se izbjegla dodatna stigmatizacija i negativni predznak u djece i mladih koji traže stručnu pomoći, uzimajući u obzir i idealne prostorne uvjete u središtu grada.

Ciljevi Savjetovališta jesu pružanje stručne i neposredne pomoći djeci i mladima s psihičkim teškoćama, pružanja potpore roditeljima, unapređenje roditeljskih kompetencija i jačanje obiteljskih resursa, poticanje cjelovitog razvoja ličnosti, prevencija ovisnosti, nasilja te ostalih neprimjerenih oblika ponašanja među djecom i mladima, promicanje psihosocijalnog zdravlja i kvalitete života djece, mladih i obitelji, senzibiliziranje javnosti i zajednice za psihosocijalne probleme djece i mladih te razvoj suradničke mreže institucija i udruga u afirmaciji kvalitete života i mentalnog zdravlja djece i mladih.

Savjetovalište, u skladu s preporukama Regionalnog ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije, promiče pozitivni i holistički koncept zdravlja, upozoravajući na međuzavisnost fizičke, duševne i socijalne dimenzije zdravlja te aktivno radi na promicanju ideje Petrinje kao „zdravoga grada“ te „grada prijatelja djece“.

Savjetovalište djeluje s jednim zaposlenim psihologom, prof. Arminom Hadžićem, koji je organizator, voditelj i izvoditelj svih edukativno-preventivnih programa, psihološko-savjetodavnih tretmana, psiholoških testiranja te projektno-administrativnih aktivnosti. Programi i aktivnosti Savjetovališta usklađeni su s europskim i nacionalnim strategijama i programima.

Savjetovalište je razvilo kvalitetnu mrežu interdisciplinarne suradnje s ustanovama u zdravstvu, odgoju i obrazovanju, socijalnoj skrbi, udrugama te lokalnom/regionalnom upravom. Usluge Savjetovališta besplatne su i brzo dostupne (bez uputnice, dugih lista čekanja i neposredno)‏ te se njima mogu koristiti svi građani bez obzira na dob (od pedijatrijske do gerijatrijske populacije).

Savjetovalište provodi sljedeće aktivnosti:

  • INDIVIDUALNO PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE I PSIHOTERAPIJU DJECE, mladih i odraslih, partnersko-bračno savjetovanje, obiteljsko savjetovanje, telefonsko i internetsko savjetovanje, grupne radionice za djecu, mlade i roditelje, psihosocijalni tretman maloljetnih počinitelja kaznenih djela, psihološka testiranja, predavanja, edukacije, tribine, okrugle stolove i radionice, publikacije brošura, priručnika i različitih info materijala te zdravstveno-preventivne programe
  • ŠKOLU ZDRAVLJA (radionice i predavanja promicanja zdravih stilova života, grupni rad s pacijentima i građanima na principima mindfulnessa i joge, radionice zdrave prehrane)
  • ŠKOLU NENASILJA (javne tribine, okrugle stolove, predavanja, radionice, izložbe, predstave i scenske izvedbe te edukativne izlete kojima se promiču nenasilje, mir i tolerancija kao kvalitetni obrasci života djece i mladih)
  • ŠKOLU NEOVISNOSTI (prevencija ovisnosti razvojem zdravih stilova života).

Rad na prevenciji ovisnosti jedno je od težišta rada Savjetovališta jer znamo da problemi konzumiranja cigareta, alkohola i droga, kao i nekemijskih ovisnosti (klađenje i kockanje, internet i društvene mreže) postaju golem društveno-socijalni i zdravstveni te obiteljski teret, a Hrvatska se približava europskim trendovima, gdje se smanjuje dob prvog konzumiranja sredstava ovisnosti.

Prema podatcima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga (ESPAD, 2015.) konzumacija droga u Hrvatskoj je iznad prosjeka EU-a. Hrvatska je pri vrhu u Europi, s čak 92 posto 15-godišnjaka koji su probali alkoholna pića, a na petome mjestu po ekscesivnom ispijanju alkohola (binge drinking). Hrvatski 15-godišnjaci na prvom su mjestu u EU po probnom konzumiranju inhalanata, a na trćemu mjestu po konzumaciji novih psihoaktivnih droga. U Hrvatskoj je svaki peti učenik probao kanabis, a uočava se zabrinjavajući porast bihevioralnih ovisnosti. Upravo iz navedenih razloga Savjetovalište je uz potporu Sisačko-moslavačke županije 2012. godine pokrenulo Školu ne-ovisnosti kao kontinuirani i dugoročni preventivni program koji integrira elemente različitih pristupa preventivnog djelovanja (učenje socijalnih vještina, jačanje samopouzdanja i emocionalnih kompetencija, edukacija, senzibilizacija i osvještavanje, stvaranje pozitivnog i poticajnog okruženja, razvoj odgovornosti za vlastito zdravlje…). Program potiče aktivnu integraciju ključnih čimbenika u zajednici: škola, roditelja, ustanova, udruga, promiče inovativne i kreativne pristupe u radu s djecom i mladima te se aktivno bavi i problemom rastuće „nekemijske“ ovisnosti (kockanje, klađenje, internet i društvene mreže). Škola ne-ovisnosti temelji se na novim znanstvenim spoznajama preventivnog djelovanja te je usklađena s Nacionalnom strategijom suzbijanja zlouporabe droga 2012. – 2017. U suradnji s vodećim stručnjacima organizira stručna predavanja i tribine, psihosocijalna savjetovanja, edukativne i umjetničke radionice, izložbe, volonterske aktivnosti te intenzivni rad i senzibilizaciju medija i javnosti. Radionice i predavanja održavaju se širom Sisačko-moslavačke županije.

Upravo je ove godine u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti organizirana tribina i predstavljanje knjige SAMO JOŠ JEDANPUT (izdavač Školska knjiga) novinarke i autorice Višnje Biti koja na iskustven način govori o problemu ovisnosti, odvikavanju od droga i ulozi terapijskih zajednica. Na tribini su, uz autoricu izlagale i prim. prof. dr. sc. Marina Kuzman iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te urednica Školske knjige Slavenka Halačev.

Primjer rada i aktivnosti petrinjskog Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj s jednim zaposlenim psihologom pokazuje da male i siromašne sredine uz minimalna financijska ulaganja mogu pokrenuti inovativne i stručne programe usmjerene podizanju kvalitete života i mentalnog zdravlja djece, mladih i svojih građana.

………..

Armin HADŽIĆ, prof., dipl. psiholog

Studirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Würzburgu, SR Njemačka te na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Educiran je iz Racionalno-emocionalno bihevioralne terapije (REBT) na Affilieted Training Center of Albert Ellis Institute, Njemačka. Jedan je od rijetkih psihologa u Hrvatskoj koji se posvetio primjeni mindfulness-usmjerena pristupa i joge u radu s djecom s poteškoćama u razvoju (autizam, Down sindrom i ADHD). Član je Hrvatske psihološke komore, Hrvatskoga psihološkog društva i Društva psihologa Sisačko-moslavačke županije.