Zanimljivosti
OŠ EUGEN KVATERNIK, VELIKA GORICA
Svečano proslavljeno 400 godina školstva
objavljeno: 11. prosinca 2017.

Od početka obrazovanja i prvih školskih klupa, prvih đaka te prvih učitelja na velikogoričkom području prošla su puna 4 stoljeća. Davne 1617. godine na jednom Turopoljskom spravišću, Plemenita opčina Turopoljska donijela je odluku o osnivanju škole na ovim prostorima. Odlučeno je tada da će svaka obitelj izdvajati četvrtinu žita kako bi se skupilo za plaću učitelju – osobi koja će podučavati mlade naraštaje. Tako je nastala prva škola u Turopolju čiji je pravni nasljednik Osnovna Škola Eugena Kvaternika koja se današnjom proslavom uključila u obilježavanje ovog velikog jubileja.
Prošlo je mnogo godina od pera koje se koristilo prije 400 godina do kemijske, od papirnatih oblika imenika pa sve do današnjih dana kada ga više nemamo u takvom obliku, nego su tu tableti i e-dnevnici. Puno se toga promijenilo. Školstvo teži usavršavanju. Napreduje obrazovanje, mijenja se kurikulum, plan i programi tako da i mi kao škola težimo tim koracima – rekla nam je ravnateljica OŠ Eugena Kvaternika, prof. Monika Brleković.

Pozdravivši prisutne uzvanike i goste istaknula je osobit ponos na kvalitetan rad svih djelatnika koji su danas i nekad radili u školi i podučavali mnoge generacije. Zahvalila se i ravnateljima koji su vodili školu u proteklim razdobljima i uložili mnogo truda kako bi se škola razvijala.

Okupljene je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Krešo Ačkar istaknuvši kako Grad Velika Gorica sustavno ulaže u školstvo na svome području.
Grad smo prijatelj djece i jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji svim osnovnoškolcima osigurava besplatne udžbenike, radne bilježnice, sve što se tiče potrebnoga pribora. Organiziramo i putem kluba mladih besplatne instrukcije, profesionalne orijentacije. Tu su i projekti izgradnje škola i vrtića, sportskih dvorana. Upravo se završava školska kuhinja u OŠ Habdelić, tako da s time upotpunjavamo i završavamo jedan lijepi proces – rekao je Ačkar čestitavši učiteljima i učenicima jubilej školstva u našem gradu.

Na svečanoj priredbi prezentirana je povijest Osnovne škole Eugena Kvaternika i njen razvoj kroz godine od samih početaka do danas. Škola je to koja broji oko 700 učenika u matičnoj i dvije područne škole PŠ Lukavec i PŠ Dubranec.

U proteklim je godinama uređen ulazni hol te dvorište matične škole. Prva je to škola u Hrvatskoj koja je ugradila lift za osobe s invaliditetom i jedina s njime u široj okolici. Krase je brojni uspjesi učenika i učitelja, sportaša, a može se pohvaliti i s odličnom suradnjom sa zajednicom, roditeljima, župom, umirovljenicima.

Sretna sam i ponosna što u školi imamo kvalitetan kadar, radimo na tome i na međuljudskim odnosima. Ponosna sam na svoju školu. Imamo 12 mentora, 4 savjetnika, 1 doktora znanosti. Mislim da je to jedna lijepa brojka. A kvalitetan učitelj znači i kvalitetan učenik – istaknula je ravnateljica Brleković.

Prezentaciju o školi, kroz koju je vodila profesorica hrvatskog jezika Ivana Dubovečak, pratilo je devet točaka u kojima su učenici Kvaternika pokazali da njihova škola nije samo mjesto u kojem se uči, nego i pleše, pjeva, svira, glumi… Izveli su tako nekoliko plesnih točaka, folklornih plesova i kratkih igrokaza razdragavši okupljenu publiku.

U predvorju Pučkog učilišta bila je pak postavljena izložba starih fotografija i dokumenata koji svjedoče o minulim vremenima, razredima, đacima i učiteljima, ocjenama i svjedodžbama. Svemu onom što se, iako ostaje daleko u djetinjstvu, doista nikad ne zaboravlja. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vgdanas.hr ]