Školstvo u medijima
FACEBOOK, RODITELJI I UČITELJI
Trebaju li učitelji na Facebooku prihvaćati zahtjeve za prijateljstvo od roditelja svojih učenika?
objavljeno: 12. prosinca 2017.

Očito je da volim društvene medije i ulogu koju oni mogu imati u našim životima, ali snažno vjerujem da učitelji ne bi trebali prihvaćati zahtjeve za prijateljstvo od roditelja učenika koje podučavaju.

Napravila sam ovu pogrešku prije mnogo godina. Majka jedne moje učenice poslala mi je zahtjev za prijateljstvom i ja sam ga prihvatila bez razmišljanja. Sljedećeg dana, dok je ostavljala svoju kćer u školi, ona mi je postavila pitanje o mome bivšem dečku, kojeg se godinama nisam sjetila. Sljedećeg dana pitala me gdje sam kupila zavjese za svoju dnevnu sobu. A tjedan nakon toga počela me prosuđivati na temelju mojih društvenih aktivnosti.

Možda je cijeli taj slučaj bio pomalo jeziv, ali ta situacija za mene je istaknula neke od glavnih problema do kojih može doći kada edukatori dopuštaju da se granice između privatnoga i školskog života izbrišu.

Naši nadređeni i javnost često nas podsjećaju da učitelji ne bi trebali u javnosti raditi ništa što ne bi željeli da njihovi učenici vide. Nastavnike se doživljava kao stupove zajednice te se od nas očekuje da održavamo standarde naše profesije, čak i izvan školskih zidova. Ono što se događa kad se povežemo s roditeljima na internetu jest to da ih mi pozivamo u svoj dom, koji je zapravo jedino utočište koje učitelji imaju da budu ono što jesu i da se opuste.

S TIM NA UMU, OPASNOSTI OD PRIHVAĆANJA ZAHTJEVA ZA PRIJATELJSTVO OD RODITELJA NA FACEBOOKU UKLJUČUJU SLJEDEĆE.

ONI ĆE MISLITI DA STE DOISTA PRIJATELJI.

Prihvaćanje zahtjeva za prijateljstvo može promijeniti odnos između vas i roditelja na načine na koje ne možete zamisliti. Neki ljudi mogu misliti da ste sada također prijatelji u stvarnom životu, a to može prouzročiti cijeli niz problema.

MOŽE DOĆI DO NERAVNOTEŽE U MOĆI.

Zbog činjenice da ste vi na položaju moći i autoriteta, bilo kakvo „prijateljstvo“ može imati inherentne probleme. Roditelj bi mogao od vas očekivati da činite usluge njegovu djetetu, da budete blaži prema njemu ili da činite iznimke.

NEĆETE IMATI PRIVATNI ŽIVOT.

Budite spremni odreći se svog osobnog života jednom kada se virtualno povežete s roditeljima. Mene su ispitivali o mojim bivšim dečkima, satovima plesa koje sam uzimala i o tome kako uređujem svoj dom. Bacite pogled na svoje fotografije i prošle objave. Čak i ako možda nema ničeg pretjerano neprikladnog, želite li doista da roditelji vaših učenika vide baš sve? Vaše interne šale s prijateljima, političke stavove, detalje vašega društvenog života? Vaš planove za odlazak na odmor ili status vašeg ljubavnog života?

RODITELJI BI MOGLI DISECIRATI VAŠ ŽIVOT.

Jedna učiteljica koju sam poznavala imala je na svom Facebook profilu status: „Nije u vezi“. Jednom kad je prihvatila zahtjeve za prijateljstvo od roditelja, ona je morala izbjegavati temu svoga ljubavnog život zbog toga što su je majke njezinih učenika stalno željele spojiti s nekim svojim prijateljem.

ONI ĆE VJEROJATNO POKAZATI SVOJOJ DJECI.

Bilo što na vašem profilu nije otvoreno samo roditelju čiji se zahtjev za prijateljstvo prihvatili nego i njihovu djetetu i njegovim prijateljima. Razmislite o tome da li biste pokazali svoj profil svom razredu. Ako ne, držite roditelje učenika podalje.

VAŠA FACEBOOK-STRANICA MOŽE SE RABITI KAO ORUŽJE.

Vi možda mislite da imate izvrstan odnos s roditeljima vaših učenika sada, ali budite spremni na štošta ako dopustite roditelju uvid u svoj društveni život. Ako se stvari ikada promijene u budućnosti, roditelj bi potencijalno mogao iskoristiti vaš privatni život protiv vas. Jedan moj kolega dao je lošu ocjenu svom učeniku i njegova se majka požalila ravnatelju da je razlog zbog kojeg je njezin sin dobio lošu ocjenu taj što je učitelj večer prije toga bio vani do ponoći. Ona je to saznala preko njegova Facebook-profila.

Prihvaćanje roditelja kao prijatelja na Facebooku može stvoriti lažan osjećaj intimnosti između učitelja i roditelja te izbrisati granice profesionalnosti. To vas također može učiniti žrtvom nametljivih pitanja o fotografijama na vašem profilu ili aktivnostima i događajima u kojima ste sudjelovali.

Moj prijedlog je da se osigurate da postavke vašeg Facebook profila budu takve da očuvaju vaš privatni život privatnim. Usmjerite roditelje da vas slijede na LinkedInu umjesto na Facebooku ako žele, jer LinkedIn je ipak profesionalna stranica. Možete i izraditi razrednu Facebook-stranicu na kojoj možete dijeliti domaću zadaću, događaje i edukacijske statuse.

Učitelji ulažu velik dio sebe u ovu profesiju i stoga zavređuju imati privatni život. Jednostavno kliknite na „Obriši zahtjev za prijateljstvo“ i održavajte zdravu profesionalnu distancu.

Prihvaćate li vi zahtjeve za prijateljstvo od roditelja svojih učenika? Odgovorite nam u komentarima.

………………

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com