Zanimljivosti
POLJOPRIVREDNA, PREHRAMBENA I VETERINARSKA ŠKOLA STANKA OŽANIĆA, ZADAR
Zadarski učenici proizvodit će čips od jagoda
objavljeno: 15. prosinca 2017.

Projekt je prijavljen u sklopu javnog poziva Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017., a zadarskoj srednjoj školi partner je SŠ Braće Radić iz Kaštel-Štafilića.

Rok provedbe projekta jest osam mjeseci, a vrijedan je gotovo milijun kuna. Zadarska srednja škola Stanka Ožanića za sredstva koja dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede prijavila se sredinom studenoga. Slijedi potpisivanje ugovora, a ravnateljica Jelena Gulan očekuje da bi sredstva mogli dobiti potkraj godine, potom i početi s ostvarivanjem projekta.

Cilj je povećati kvalitetu obrazovanja učenika u srednjim školama koje provode programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine razvojem kapaciteta ustanova strukovnog obrazovanja za praktičnu nastavu u skladu s potrebama tržišta rada. Naša će škola u sklopu projekta postaviti staklenik površine 90 četvornih metara u Zadru sa šest pomičnih stolova, sustavom navodnjavanja i osvjetljivanja. Postavit će se sustav grijanja u stakleniku u atriju škole u Zadru. Od dobivenih sredstava nabavit ćemo gospodarsko vozilo za potrebe praktične nastave naših učenika – ispričala je Gulan.

Ipak, projekt tu ne staje jer će se od gotovo milijun kuna, uz spomenuto, nabaviti komorne sušare za voće, povrće i ljekovito bilje kako bi učenici ove zadarske srednje škole mogli kvalitetnije obavljati praktičnu nastavu. Planirana je i nabava spektrofotometra, spektralnog područja također za potrebe praktične nastave, automatske pipete od 25 ml i 10 ml (par), ručne sa stalkom i nastavcima, punilice za pekarske proizvode, obujma dvije litre, te hladnjaka.

Kako smo se u školi vezali za projekt hidroponskog uzgoja jagoda, novi će staklenici dobro doći kako bismo mogli saditi više sadnica, ali i imati svoje sadnice jagoda jer se sadnice u hidroponskom uzgoju mijenjaju svake dvije godine. Sušara će nam također dobro doći jer radimo mnogo čipsa od jabuka, a sada bismo počeli s inovacijom, proizvodnjom čipsa od jagoda – kaže ravnateljica Gulan.

Smatra da će realizacija projekta imati pozitivan odjek u praktičnoj nastavi u poljoprivrednim i prehrambenim zanimanjima.

Projekt će omogućiti inovativan pristup edukaciji naših učenika kako bi mogli odgovoriti dinamičnom gospodarskom tempu pružanjem relevantnih vještina konkurentnih za tržište rada – zaključila je Gulan. [ IZ DRUGIH MEDIJA | zadarskilist.hr