Zanimljivosti
OŠ SUHOPOLJE
Prva maketarska radionica u Muzeju malih vlakova u Virovitici
objavljeno: 19. prosinca 2017.

… što je stalni postav izložbe nazvane Virovitica voli vlakove, počela je prvim posjetom učenika razredne nastave i učiteljica Gordane MUDRI, Mirne DUMIĆ, Violete MILOŠEVIĆ I Marije ĐAPIĆ. Nakon prvog razgleda izložbe i upravljanja malim vlakovima učenici su bili oduševljeni. Organizator Goran DENAC pozvao ih je na suradnju i zamolio da izrade paketiće koji će biti izloženi uz božićno izdanje izložbe. Kao nagradu za trud, pozvani su na prvu maketarsku radionicu, na kojoj su, uz mnogo zanimljivih podataka o povijesti željezničkog prometa, vrstama vlakova i transporta, naučili i osnove izradbe malih maketa. Spretni prsti učenika 3. a i b i 4. a i b razreda OŠ SUHOPOLJE izradili su i ukrasili svatko svoju zimsku željezničku „platformu“,koja im je ostala za trajnu uspomenu.

Učenici i roditelji imali su priliku razgledati prošireni postav izložbe uz nekoliko velikih maketa, gdje putem tablet-uređaja mogu upravljati minijaturnim željezničkim kompozicijama. Kolekcija se sastoji od oko tisuću modela vlakova u mjerilu 1:87 H0 i H0e. Izloženo je također pet maketa vlakova, od kojih najveća ima više od 155 metara pruge.

Organizator izložbe Goran Denac rekao je da su već mnoge škole bile u posjetu toj jedinstvenoj izložbi, koja se nalazi na virovitičkome željezničkom kolodvoru i učenici su uvijek puni znatiželje te ga zasipaju mnogobrojnim pitanjima o vlakovima i obvezatno dolaze ponovo jer izložba stalno raste i nadograđuje se.

  • Sve zainteresirane škole mogu se radi dogovora javiti na adresu elektroničke pošte goran.denac@gmail.com ili na telefon 098/1729-994.

Učenik četvrtog razreda Dominik Dumić rekao je da mu je radionica bila zanimljiva, ali još su ga više oduševile velike željezničke kompozicije i svi detalji koji se mogu vidjeti na maketama, koje je sada naučio i sam izrađivati.

Učiteljica Mirna Dumić zadovoljna je suradnjom i kaže da iz takvih konkretnih praktičnih aktivnosti učenici neprimjetno mnogo više nauče, a usto se i dobro zabave.

Učenica četvrtog razreda Katja RISTANOVIĆ bila je prvi put na takvoj radionici i zadovoljna je što je sama uspjela izraditi dio makete kakve su imali prilike vidjeti na izložbi.

Obogaćeni novim znanjima i vještinama, nakon višesatnog druženja, pozdravili su se uz dogovor za buduće suradnje.