USAVRŠAVANJE

Tko je rekao da su učitelji na praznicima?

srijeda, 10. siječnja 2018.

Kad vidite punu učionicu učitelja znate da ste na dobrome mjestu, događa se nešto što potiče svakog učitelja na motiviranost i želju za novim saznanjima.

U utorak, 9. siječnja 2018. u OŠ Sveta Nedelja organizirano je stručno usavršavanje upoznavanja ABACUS SOROBAN i radionice računanja na abakusu.

Stručno usavršavanje organizirala je Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono i www.abacus-hrvatska.hr – predavači Tatjana i Lahor ENC u Osnovnoj školi Sveta Nedelja, koja je za potrebe velikog skupa učitelja otvorila vrata čak dviju učionica.

Skupu su nazočili učitelji iz skoro cijele Hrvatske, od najsjevernijeg Međimurja, najistočnijeg Daruvara ili najzapadnijeg dijela – Istre. Svi su oni doputovali u želji za učenjem nečega novog i pristupili su cijelom skupu ozbiljno, znajući da ih čeka iscrpljujući [intelektualni] rad punih pet sati.

Na početku je okupljene pozdravila ravnateljica OŠ Sveta Nedelja Anica MAGDALENIĆ, koja je istaknula da je lijepo vidjeti mnoštvo učitelja koji žele naučiti nešto novo i spoznati kako, koji spremno očekuju „matematičke” zadatke koji ih očekuju.

Voditeljica skupa mag. primarne edukacije Tatjana Tomec Enc ukratko je putem prezentacije upoznala sve prisutne s povijesnim pregledom ABACUSA [računaljke] od kada se ljudi s njime koriste te koje su razlike između kineskog, japanskog i ruskog oblika računaljke.

  • MALO O POVIJESTI ABAKUSA…

Riječ Abakus [abacus] izvedena je iz grčke riječi „abax” ili „abakon”, što znači „tablični oblik”, a pretpostavlja se da potječe od semitske riječi „ABQ”, što znači „pijesak”.

Abakus je najprimitivniji oblik uređaja za računanje koji je nastao između 300. i 500. godine prije Krista. Prevalio je dug put i imao prijelazne oblike u različitim zemljama diljem svijeta, od Kine, Indije, Koreje, Perzije, Rima, Japana i Rusije.

Moderni abakus izumljen je u Kini, u 11. stoljeću. Kineski abakus ili suanpan okvir je s horizontalnim razdjelnikom koji dijeli okvir u dva dijela, gornji dio koji sadrži po dvije kuglice i donji dio u kojem se nalazi po pet kuglica.

 

Nakon kratkog uvoda, krenule su radionice prvog i djelomično drugog stupnja računanja.

Vrijeme od četiri sata intenzivnog rada s abakusom prošao je vrlo brzo.

U svakom su trenutku voditelji Tatjana Tomec Enc i Lahor Enc na konkretnim primjerima objašnjavali nedoumice ili kako doći do određenog rješenja.

Ponekad je bilo potrebno ponoviti i više puta, ali svaki uspješno riješen zadatak izazvao je osjećaj postignuća i uspješnosti [makar su mnogi u početku bili skeptični misleći da neće uspjeti.]

 

Na kraju su mnogi od prisutnih učitelja poželjeli da se ovakve edukacije nastave te da svladaju i ostale stupnjeve, mnogi su se učitelji zainteresirali i poželjeli da s primjerima računanja na abakusu upoznaju i učenike u svome razredu.

Mnogi su i glasno pitali mogu li sljedeće godine organizirati dodatnu nastavu koja bi se radila na računaljkama.

Nakon završene edukacije, učitelji su u anketnom listiću vrednovanja skupa ocijenili skup odličnom ocjenom, napisali pohvalne rečenice kako su puno naučili, a jedna od prisutnih učiteljica napisala je da je ovo najbolji skup na kojem je ikada bila i na kojem je tako puno naučila. „Jedva čekam početak nastave da to pokažem i mojim učenicima” – napisala je druga.

Gledajući u cijelosti, skupom je postignuto jako puno, jer nitko nije pitao za potvrde, nitko nije pitao o putnim troškovima, a svi smo naučili jako puno.

Hvala Školskoj knjizi koja je sve prisutne na skupu nagradila darovima, tako da su učitelji imali osjećaj kako su uspješno svladali postavljene zadatke i nagrađeni su za svoj trud.

…………

Sandra VUK, OŠ Sveta Nedelja

http://www.abacus-hrvatska.hr/

 

Vezani članci
Školski portal: Stručno usavršavanje u Rigi

Stručno usavršavanje u Rigi

… ispred OŠ don Lovre Katića iz Solina sudjelovala učiteljica…

Školski portal: Prilagodba

Prilagodba

To zvuči zapanjujuće. Isto tako, iziskuje puno vremena, truda i…

Školski portal: Djeca ipak ostaju vjerna klasičnim medijima

Djeca ipak ostaju vjerna klasičnim medijima

Tri četvrtine djece u dobi od četiri do trinaest godina…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Stručno usavršavanje u Rigi

Stručno usavršavanje u Rigi

… ispred OŠ don Lovre Katića…

Školski portal: Bakin vrt u mojem tanjuru

Bakin vrt u mojem tanjuru

S velikim zadovoljstvom objavljujemo da je…

Školski portal: Eksperiment s biljkama pokazao učenicima razornu moć zlostavljanja

Eksperiment s biljkama pokazao učenicima razornu moć zlostavljanja

Pored jedne je biljke postavljen zvučnik…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…