Savjeti stručnjaka
PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI
Ne bojte se reći ne
objavljeno: 15. siječnja 2018.

Preuzimanje rizika i odgovornosti važno za je razvoj karijere, ali najvažnije je upravljanje sobom i svojim vremenom.

Na početku svoje 17-godišnje karijere učiteljice uhvatila sam sebe kako na sve odgovaram s da, a moji učenici trpe zbog toga. Čvrsto sam odlučila usredotočiti se na nastavu te samim time bolje obavljati druge zadatke.

Kako bih odlučila koje zadatke moram odbiti te tako reducirala dodatne odgovornosti koje sam preuzela na sebe, primijenila sam sljedeće korake.

1) PAŽLJIVO SLUŠAJTE

To znači da uvijek morate postavljati pitanja kad vas netko priupita „Možeš li ti ovo obaviti?“. Pobrinite se da potpuno shvatite zahtjev tako da se ne obavežete na nešto što premašuje vaše mogućnosti. Neka od pitanja mogu biti sljedeća.

  • Što bi to moglo uključivati?
  • Kakve bi sastanke to moglo zahtijevati?
  • Koliko vremena očekujete da ta obveza potraje?

Ako potpuno sagledate proces i trajanje obveze, moći ćete donijeti ispravnu odluku o tome jeste li ili niste u stanju nositi se s njome.

2) PREUZMITE SAMO NAJVAŽNIJE OBVEZE

Ako ste novi nastavnik i još proučavate svoj kurikul, to će okupirati većinu vašeg vremena. Vi učite ocjenjivati, učite sustav, učite upravljati nastavom i voditi administraciju u svojoj školi. Mnogo je toga na što ste usredotočeni a da i ne razmišljate o tome ili niste toga uopće svjesni.

Ako osjećate da vas dodatne odgovornosti ometaju u upoznavanju sa srži vašeg posla, odbijte. Podsjetite onoga tko traži nešto od vas da još hvatate konce i da vam takva dodatna aktivnost trenutačno ne odgovara.

3) ODLUČITE UNAPRIJED ČEMU ŽELITE REĆI ‘DA’

Prije nego što vaši kolege i administratori stignu tražiti od vas da preuzimate na sebe nove obveze, odredite vlastite kriterije onoga čemu ćete reći da. Ako volite sport i smatrate da biste mogli voditi tim, stavite to na svoju listu. Osmišljavanjem popisa stvari za koje mislite da će poslužiti vašim učenicima, ali i vašoj karijeri, možete izbjeći stvari koje vas ne zanimaju.

■ KAKO PRISTOJNO ODBITI NEŠTO

Dakle, jednom kad odlučite nečemu reći ne, kako to učiniti?

Bez obzira na sve, uvijek se odnosite s poštovanjem prema kolegama. Kad odbijam nešto, uvijek najprije zahvalim na povjerenju kolegi/kolegici koji me je zadužio/zadužila za neku obvezu. Pokažite koliko cijenite činjenicu da vas poštuje, ali recite da trenutačno imate previše obveza. Pokažite poštovanje, ali jasno recite ne.

Ako ste iskreno zainteresirani za zadatak, a znate da nemate dovoljno kapaciteta, zamolite kolegu da vas se sjete drugi put. Na primjer, ako vas administrator zamoli da vodite seminar profesionalnog razvoja za koji ste uistinu zainteresirani, a nemate vremena, spomenite da biste doista željeli biti uključeni sljedeće godine.

Iako želite učiniti sve, prihvaćanje svih obveza može naškoditi vašoj karijeri. Katkad je najbolja stvar koju možete učiniti za svoj razred reći ne stvarima koje im nisu od koristi.

………………

NAPOMENA

  • NeaToday.org je portal koji svakog dana donosi najnovije vijesti iz svijeta obrazovanja.
  • neatoday.org