Zanimljivosti
UDRUGA SANUS ZAVRŠILA JOŠ JEDAN ZIMSKI ODMOR
Makarska nam je kao drugi dom
objavljeno: 16. siječnja 2018.

Djecu i roditelje Sanusa koji su od 3. siječnja u našem gradu, gdje provode rehabilitacijski odmor, pozdravio je gradonačelnik Jure Brkan, zaželjevši im puno zdravlja i sreće u životu koji je pred njima. Čestitao im je na hrabrosti kojom svladavaju najveće životne prepreke i obećao i nadalje gostoprimstvo i potporu Grada Makarske u radu njihove Udruge. Razgovarao je s djecom Sanusa i odgovarao na njihova pitanja.

U ime Udruge, gradu domaćinu, osobito osoblju hotela Biokovo, makarskim vatrogascima i Policijskoj postaji Makarska koju rado posjete za boravka u gradu pod Biokovom te stručnom timu koji je njihov boravak učinio ljepšim; psihologinji Branki Perić, Ivani Gliboti Pandžić, koja je vodila likovnu radionicu, doktorici Danici Periš i predstavnicima roditelja, zahvalila je Božena Anić, predsjednica Udruge Sanus. Vrlo emotivno ona i djeca Sanusa govorili su o odlasku iz Makarske. Neki su svoje emocije pretočili u crteže, stihove i sastave koji su nastali upravo u Makarskoj.

Gradonačelniku Juri Brkanu diplomu za prijateljstvo i dugogodišnju suradnju s Gradom Makarskom i pismo puno zahvalnosti na lijepom odmoru punom dojmova uručila je najmlađa od njih, osvojivši srca svih nazočnih. Sedmogodišnja Lara uručila je u znak zahvalnosti Udruge diplomu za humanost i potporu snimatelju Željku Pašaliću, portalu „Makarsko primorje” i tjedniku „Makarska kronika”. Grad Makarska počastio ih je prigodnim darovima, voćem i slatkišima. Sanus okuplja djecu iz cijele Hrvatske. Ove godine njih dvadesetak, desetak manje nego inače zbog prehlada, dane odmora proveli su u druženju i kreativnom radu. O tome su na izložbi svjedočili njihovi brojni crteži i stihovi izloženi u dvorani hotela Biokovo, gdje su u prigodnom programu pjevali i pokazali i gimnastičke sposobnosti. Na početku programa i pozdravnih riječi pročitano je i pozdravno pismo potpore ministra zdravlja Milana Kujundžića.

Božena Anić, predsjednica Udruge Sanus, osnovane još 1990. na inicijativu roditelja djece oboljele od malignih bolesti, kao i medicinskog osoblja Hematološko-onkološkog odjela KBC Split, koja okuplja obitelji iz cijele Hrvatske, svojim je zalaganjem do danas uspjela ne samo skrenuti pažnju javnosti, nego i realizirati bitne projekte. Posebno je zahvalila Makarskoj na 15-godišnjoj gostoljubivosti i istaknula da se nada kako će dogodine Sanus s Gradom Makarskom potpisati povelju prijateljstva. Ovom je prigodom govorila kako nisu uspjeli, unatoč višegodišnjem nastojanju, izgraditi kamp u Krasnom, Ličko-senjskoj županiji. „Od samih početaka nastojimo realizirati ovaj projekt, ali od mnogih obećanja nije bilo ništa. No i dalje se nadamo da će naše resorno ministarstvo uz potporu cijele zajednice iznaći rješenje i ako ne možemo graditi centar, onda nam omogućiti uređenje nekog napuštenog objekta u državnom vlasništvu koji bi našoj djeci bio stalna i sigurna luka za njihov komotan odmor. Potporu u rješavanju toga problema očekujemo od svih kako bi tu svoju želju ostvarili. Jer, bez obzira na to što se u Makarskoj i Fužinama, gdje kampiramo ljeti, osjećamo kao doma u obitelji, ipak su to hoteli gdje su i drugi gosti, pa dječje veselje često moramo sputavati. A to svakako ne bi trebalo, jer se njihovo veselje treba čuti do neba. Oni su heroji, jer su svladali teške maligne bolesti. Nadam se da će nam uz pomoć sv. Ante, koji je naš zaštitnik, svi problemi biti riješeni” – istaknula je Anić. [ IZ DRUGIH IZVORA | makarska.hr ]