Jučer-danas-sutra
I STRUČNJACI TVRDE:
Iznenađujuće koristi učenja na otvorenom
objavljeno: 18. siječnja 2018.

…  jer se bližio kraj školske godine, a učitelji i učenici postali su nemirni ili su osjećali klaustrofobiju?  

Ako da, ovi rijetki izleti izvan učionice vjerojatno su pružili zanimljivu promjenu u tempu učenja.

Iako većina školske djece ima priliku otići na terensko putovanje jednom ili dvaput u godini, najčešće nije predviđeno da učenici u sklopu školskog dana imaju priliku uživati u prirodi. Nažalost, učenici koji nemaju priliku učiti na otvorenom mogli bi propustiti mogućnosti akademskog i društvenog napretka.

Stručnjaci tvrde da je učenje na otvorenom prilično korisno, jer čini djecu zdravijom i sretnijom te ona akademski brže napreduju. Različite koristi učenja na otvorenom su:

  • Učenici koji imaju priliku iskusiti učenje na otvorenom imaju bolju pozornost, a time se i bolje prisjećaju informacija.
  • Redovita izloženost prirodi smanjuje stres i tjeskobu, pomaže podići raspoloženje i kontrolirati emocije.
  • Djeca se često previše izlažu digitalnim sadržajima na ekranima putem televizora, računala i mobitela. To može rezultirati „poremećajem deficita prirode”, što može dovesti do pretilosti, psihičkih i akademskih problema. Učenje na otvorenom pomaže učenicima da ponovno usmjere fokus na prirodu.
  • Boravak na otvorenom prirodno nadahnjuje djecu da budu fizički aktivnija.
  • Izlaganje sunčevoj svjetlosti dokazano je zdravo za vid. Jarka sunčeva svjetlost nužna je kako bi se oči pravilno razvijale, smanjujući rizik od kratkovidnosti.
  • Na otvorenom, djeca su motiviranija raditi zajedno, u grupama, što unapređuje njihove socijalne vještine. Na taj način uče učinkovitije rješavati konflikte, komunicirati i surađivati s vršnjacima.  
  • Učenje na otvorenom omogućuje praktična iskustva u prirodi. Većina djece uči bolje koristeći sva svoja osjetila. Učenje na otvorenom za tako je nešto savršeno. Umjesto da promatraju različite vrste divljih biljaka na računalu ili televizoru, u prirodi ih mogu vidjeti, pomirisati i dotaknuti. Učenici mogu čak i napraviti vlastiti vrt, uzgajati voće i povrće, što će možda u njima probuditi želju da imaju svoju žetvu. Ovakva praktična iskustva njeguju ljubav prema prirodi i zainteresirat će učenike za prirodne resurse.

S obzirom na sve ove koristi, učenje na otvorenom možda je nešto što bi sve škole trebale pokušati uključiti u svoj program.

………………

NAPOMENA: