Savjeti stručnjaka
DVIJE MUDRE MAJKE KOJE SADA ŽIVE U NIZOZEMSKOJ I NJIHOVIH OSAM LEKCIJA ZA RODITELJE
Kako odgojiti sretnu i otpornu djecu
objavljeno: 31. siječnja 2018.

Ja sam oduvijek uživala u učenju iz raznih iskustava, pokušavajući pronaći što im je zajedničko i ostati otvorena uma prema onome što je drugačije. To je uvelike obogatilo moje roditeljstvo i pojačalo moje razumijevanje za sve te jedinstvene načine odgajanja djeteta.

Nedavno sam pročitala  „Najsretnija djeca na svijetu”  – fascinantnu knjigu koju su napisale dvije mudre majke koje sada žive u Nizozemskoj sa svojim obiteljima.

To je knjiga sa savjetima za odgajanje djece, bogata osobnim pričama i vrlo iskrenom naracijom problema s kojima su se obje suočile u pokušaju da se uklope u svijet nizozemskog roditeljstva.

Sada obje obožavaju nizozemski način odgoja, a nakon što sam pročitala knjigu mogu reći da time nisam iznenađena.

Knjiga me prisilila da se bolje osvrnem na vlastite stavove u vezi s odgojem i ponašanjem.

Nisam se složila baš sa svime, niti sam mislila da će svaki pristup funkcionirati za moju obitelj, ali sam zavoljela njihovu perspektivu i mudrost i sada se osjećam malo više empatično, međunarodno i „opušteno” u svom pristupu odgoju.

OVDJE JE OSAM LEKCIJA KOJE SAM PREUZELA IZ KNJIGE:

1) DOPUSTITE DJECI DA SE VOZE BICIKLOM NA KIŠI.

Da, Nizozemci dopuštaju svojoj djeci da se doslovno voze biciklom po kiši (uz odgovarajuću opremu) da bi im usadili samostalnost, otpornost i borbenost. Željela bih imati hrabrosti da svojoj djeci dopustim ovo, ali znam da ćemo biti vani na kiši mnogo više nego proteklih godina.

Mi živimo zaštićene, privilegirani živote. Vožnja biciklom po kiši je jednostavna, ali moćna lekcija o tome kako se pripremiti za životne nedaće, kako nastaviti unatoč svemu te kako otkriti ono što prirodu čini čarobnom, iako vani nije sunčano i lijepo vrijeme.

2) OSJEĆAJTE SE UGODNO U VLASTITOJ KOŽI.

Iznenadio me snažan osjećaj samopouzdanja koji nizozemske majke imaju. One ne mjere svoju vrijednost prema svojim postignućima na poslu. Kraći radni sati, uzimanje vremena za brigu o sebi te izgradnja snažnih zajednica u Nizozemskoj je više norma nego iznimka.

Iako se znam pobrinuti za sebe, naučiti kako prihvatiti sebe sa svojim manama i nesavršenostima za mene je još uvijek nezavršeni proces.

3) OSMISLITE PRAVILA ZAJEDNO S DJECOM

Za Nizozemce je važno angažirati i ohrabriti djecu da zajedno osmisle pravila. To ne znači da djeca mogu imati što god požele, već da i njihov glas nešto znači u kontekstu obiteljskih pravila, što vodi do manje svađa i disciplinarnih problema.

Osobno sam se uvjerila da ovo funkcionira, čak i s trogodišnjacima. Imali smo dosta problema s gledanjem crtića. Nisam znala kako da povučem čvrste granice za svoje dijete kada je gledanje crtića u pitanju, stoga smo jednog dana sjeli i porazgovarali o tome. Zamolila sam svog sina da odabere određeno vrijeme u koje će svakog dana uživati u ograničenom vremenu pred ekranom. Moj je sin odabrao svoju petominutnu vožnju do škole. Nakon toga su se naši problemi u vezi s određivanjem količine vremena provedenog pred ekranima značajno smanjili.

4) USREDOTOČITE SE NA JEDNOSTAVNOST.

Postoji nekoliko primjera toga kako su Nizozemci uveli jednostavnost u svoje živote. Npr. kampiranje i provođenje vremena u prirodi bio je ključni dio prosječnog životnog stila, a trodnevno kampiranje za vikend norma su za Nizozemce. Rođendanska slavlja također su jednostavna, često s puno više fokusa na tome da se djecu potakne na zajedničko igranje.

Također me inspiriralo to koliko su nizozemske obitelji štedljive. Nizozemci uzimaju u obzir stvarni užitak i vrijednost koju dodatni trošak donosi u odnosu na bezumnu kupnju. Rabljena roba za djecu također je norma u Nizozemskoj.

5) VAŠA DJECA NISU VAŠ PRODUŽETAK.

Ovo je moja omiljena lekcija iz knjige. Nizozemci vjeruju da su njihova djeca vlastiti samostalni ljudi, a ne njihov produžetak. Djeca ne snose odgovornost ispunjenja maminih i tatinih snova.

To me podsjetilo na citat Carla Junga: „Ništa nema jači psihološki utjecaj na njihovo okruženje i posebno na njihovu djecu od neproživljenog života roditelja.”

6) OBLIKUJTE PONAŠANJE KOJE ŽELITE DA VAŠA DJECA IMITIRAJU.

Svi roditelji diljem svijeta ovo više-manje znaju. Nizozemske majke visoko cijene zbrinjavanje vlastitih potreba te ulaganje u sebe bez imalo grižnje savjesti. One razumiju da ako žele odgojiti kreativnu, otpornu, sretnu djecu one „moraju prakticirati ono što propovijedaju”.

7) OBITELJSKI OBROCI

Nizozemci zaista cijene obiteljske obroke. To nisu komplicirana jela kojima se pokušava djecu navesti da pojedu malo povrća. Nizozemci nisu opsjednuti zdravljem. Oni ne broje kalorije ili ugljikohidrate. Obroci su namijenjeni uživanju i povezivanju obitelji.

Zanimljivo je pak da se Nizozemci nalaze sa svojim prijateljima navečer, ali večera je sveto vrijeme posvećeno obitelji. Ja sam introvert koji zaista cijeni priliku da se poveže sa svojim mužem i djecom. Nizozemski pristup pojačao je moje vlastito vjerovanje u važnost rituala i strukture za stvaranje vremena i mjesta za obitelj.

8) POČNITE RAZGOVOR O SPOLNOJ EDUKACIJI U RANOJ DOBI.

Nizozemci imaju mnogo liberalniji pristup kada se radi o spolnoj edukaciji i seksualnoj aktivnosti. Unatoč nekim negodovanjima manjeg broja Nizozemaca, podatci o ukupnim pozitivnim ishodima za tinejdžerske trudnoće su fascinantni.

Iznenadila me otvorenost i povjerenje koje roditelji i djeca dijele o ovoj temi. Nisam sigurna kako ću se sama nositi s ovom temom kroz desetak godina, ali znam da moram poradit na tome.

Slažem se da pokretanje ovog razgovora u ranoj dobi stvara pozitivnu i otvorenu atmosferu. Educiranje naše djece o dijelovima njihovih tijela u predškoli primjerice može pomoći probiti led i pomoći da se i djeca i roditelji osjećaju ugodnije kada dođe vrijeme za ovaj razgovor.

Knjiga „Najsretnija djeca na svijetu” podsjetila me na mnoge stvari koje želim postići kao roditelj, ali ih često zaboravim u žaru trenutka. Trenutno učim kako integrirati jednostavnost nizozemskog pristupa s bogatstvom vlastitog životnog stila.

Ako želite učiti o drugim kulturama, pomnije razmisliti o odgoju vlastite djece te pronaći više užitka u svemu tome, ova vas knjiga neće razočarati.

……………………

NAPOMENA:

  • Parent Co. dijeli osobne priče, važna istraživanja, humor i korisne vijesti u vezi s tehnologijom i kulturom da bi pomogao roditeljima da se snađu u današnjem svijetu.
  • Izvor: parent.com